Ανατροπές σε φοροαπαλλαγές πρώτης κατοικίας, κοινωνικά επιδόματα και γονικές παροχές φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανατροπές σε φοροαπαλλαγές πρώτης κατοικίας, κοινωνικά επιδόματα και γονικές παροχές φέρνουν οι νέες αντικειμενικές
Ακίνητα
Ειδική ομάδα εργασίας θα τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών σε φόρους, τέλη, κοινωνικά επιδόματα και θα καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

«Παράθυρο» για παρεμβάσεις σε κοινωνικά επιδόματα, αφορολόγητα όρια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και γονικές παροχές αλλά και στο τεκμήριο της κατοικίας ανοίγει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με την αύξηση των τιμών ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν καθώς η αξία της περιουσίας τους θα υπερβεί το προβλεπόμενο όριο πολλοί φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία ή θα γράψουν την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο ενώ τα τεκμήρια απειλούν χιλιάδες φορολογούμενους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία.

Το οικονομικό επιτελείο για να αποτρέψει το κύμα των επιβαρύνσεων που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δρομολογεί τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών σε φόρους (πλην του ΕΝΦΙΑ), σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της άσκησης θα ετοιμάσει και θα καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή των φόρων, τελών και επιδομάτων στα νέα δεδομένα. Παράλληλα θα δουλεύει και η εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα εργασίας θα αναλάβει να εντοπίσει τις παρενέργειες που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε μια σειρά από επιδόματα, φοροαπαλλαγές και φόρους όπως:

1. Κοινωνικά επιδόματα: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κρύβει παγίδες για χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης. Για τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα για την χορήγηση του του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, να μην μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

2. Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο: Για την ένταξη ενός άγαμου χωρίς παιδιά στο κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

3. Αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας: Το όριο αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά. Με την αύξηση των αντικειμενικών θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις πρώτης κατοικίας των οποίων οι φορολογητέες αξίες θα υπερβούν τα παραπάνω όρια και εάν δεν αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο μεταβίβασης.

4. Αφορολόγητο όριο δωρεών-γονικών παροχών: Για γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου. Στις περιοχές που αυξάνονται οι τιμές ζώνης αυξάνεται και το ύψος της φορολογητέας ακίνητης περιουσίας. Μεγαλύτερη επιβάρυνση θα προκύψει για τους φορολογούμενους που θα δώσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονική παροχή και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν θα υπερβεί, μετά την αύξησή της, το αφορολόγητο όριο.

5. Τεκμήριο κατοικίας: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει αντίκτυπο και στο τεκμήριο της κατοικίας. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξάνονται πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυξάνονται κατά 40%. Σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξάνονται κατά 21,43%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider