Εργασιακά
03-06-2021 | 16:15

Ετήσια άδεια 2020: Για ποιους εργαζόμενους σε αναστολή παρατείνεται -Ποιοι πρέπει να την λάβουν έως τις 30 Ιουνίου

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Ετήσια άδεια 2020: Για ποιους εργαζόμενους σε αναστολή παρατείνεται -Ποιοι πρέπει να την λάβουν έως τις 30 Ιουνίου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σενάρια νέα παράτασης του οφειλόμενου τμήματος της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 στους εργαζόμενους που ήταν σε καθεστώς αναστολής  λόγω της πανδημίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να χορηγήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα αδειών στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή πέρυσι, κάτι όμως που είναι πρακτικά αδύνατο καθώς πολλές επιχειρήσεις μόλις άνοιξαν, κυρίως του τουρισμού και της εστίασης, ενώ και οι εργοδότες στο λιανεμπόριο δεν μπορούν να δώσουν άδεια στους υπαλλήλους τους όσο η αγοραστική κίνηση κορυφώνεται εν όψει των θερικών διακοπών.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς εκτός από την περσινή προστίθεται και η φετινή άδεια στο οφειλόμενο υπόλοιπο.

Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη, ενώ σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Συνεπώς, το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας είναι να παρατείνει έως το τέλος του 2021 ή ακόμη και έως την άνοιξη του 2022 την χορήγηση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020, προκειμένου να γίνει απόσβεση των υπολοίπων ημερών.

Η παράταση θα αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Αδεια ειδικού σκοπού

Στο μεταξύ, δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ε11.1 άδειες ειδικού σκοπού, έως και τις 15 Ιουνίου 2021 έχουν οι εργοδότες, προκειμένου να δηλωθούν διαστήματα αδείας των υπαλλήλων τους έως και 31 Μαΐου 2021.

Αν κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα Μαΐου υποβάλλονται ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για τον μήνα Ιούνιο, η οποία θα υποβληθεί κατά το διάστημα από 1η έως και 15 Ιουλίου 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών Ιουνίου για λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό - Πότε δηλώνεται το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ