Εργασιακά
12-04-2021 | 13:42

Εργαζόμενοι γονείς: Οι άδειες που δικαιούνται αν το παιδί τους βρεθεί θετικό στο self test

Newsroom
Μοιράσου το
Εργαζόμενοι γονείς: Οι άδειες που δικαιούνται αν το παιδί τους βρεθεί θετικό στο self test
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η χρήση «ειδικής άδειας» στους εργαζόμενους γονείς σε περιπτώσεις κρουσμάτων κορoνοϊού στα παιδιά τους, προβλέπεται για μισθωτούς στον ιδιωτικό αλλά αι στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα:

 

Άδεια καραντίνας

 

Η άδεια καραντίνας 14 ημερών, με αναπλήρωση 1 ώρας ημερησίως των μισών εργάσιμων ωρών απουσίας χορηγείται στην περίπτωση που ιατρική γνωμάτευση το κρίνει απαραίτητο ή στην περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες σχετικές με τη νόσηση ή τη νοσηλεία των παιδιών.

Υπενθυμίζεται πως «εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του ΕΟΔΥ μπορεί να ζητήσει -εφόσον αυτό είναι εφικτό- εξ αποστάσεως εργασία, ή εφόσον δεν είναι εφικτή να τον απασχολεί πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση των μισών ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον.

Ο χρόνος αναπλήρωσης που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν λογίζεται ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

 

Ειδική άδεια γονέων που έχουν παιδιά που νοσούν

 

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας 14 ημερών ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

 

Διαβάστε επίσης

Προπληρώνονται σήμερα επιδόματα ανεργίας και Δώρο Πάσχα - Καταβάλλονται και τα αναδρομικά των κληρονόμων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.