Εργασιακά
12-12-2020 | 12:14

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στα καταστήματα που ανοίγουν με click away

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους στα καταστήματα που ανοίγουν με click away

Κανονικά θα καταβληθεί το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους του λιανεμπορίου που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται λειτουργήσουν από αύριο Κυριακή, με την μέθοδο του click away.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα αναστολής θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά, παρά τη λειτουργία του click away, καθώς οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως κλειστές, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Συνεπώς οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Κυριακή θα μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης πάρα το γεγονός ότι ανοίγουν, καθώς δεν λειτουργούν κανονικά αλλά με το σύστημα click away.

Ωστόσο σε ότι αφορά τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, όσοι εργαστούν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ήταν σε αναστολή σύμβασης θα πρέπει να βγουν, ώστε να εργαστούν και να πληρωθούν από τον εργοδότη τους.

Οι εργοδότες θα συνεχίσουν να υπάγονται στα έκτακτα μέτρα (ως κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή), γεγονός που σημαίνει πως διατηρούν την δυνατότητα να διατηρήσουν σε αναστολή όσους εργαζόμενους θέλουν, ώστε αυτοί να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες (περίπου 18 ευρώ την ημέρα).

Αναστολές Δεκεμβρίου

Η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου έχει ήδη ξεκινήσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ supportemployees.services.gov.gr  και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τόσο για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή όσο και για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο .

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, στο ως άνω οριζόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.