Δώρο Χριστουγέννων: «Σπάει» στα δύο για τους εργαζόμενους σε αναστολή τον Δεκέμβριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο Χριστουγέννων: «Σπάει» στα δύο για τους εργαζόμενους σε αναστολή τον Δεκέμβριο

Στα δύο «σπάει» το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που παραμένουν σε αναστολή εργασίας τον μήνα Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο OPEN ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν όλοι οι μισθωτοί το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, είτε βρέθηκαν κάποιο διάστημα σε αναστολή, είτε όχι.

Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή κάποιο διάστημα εντός του 7μηνου (1η Μαΐου – 3ο Νοεμβρίου) πρόκειται να λάβουν την ίδια μέρα, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, από τον εργοδότη τους αλλά και από το κράτος την αναλογία του δώρου, για το χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης.

Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου από το κράτος τα επτά όγδοα της αναλογίας του δώρου επί του διαστήματος της αναστολής και το υπόλοιπο τμήμα του δώρου εντός του Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου.

Το ποσό αυτό θα αφορά την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως οι δηλώσεις των εργοδοτών για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Δεκέμβριο στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τα μέσα του μήνα, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην μπορεί να κάνει εγκαίρως τις διασταυρώσεις ώστε να πιστωθεί η αναλογία του δώρου στην ακριβή ημερομηνία του.

Έτσι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε αναστολή λόγω κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή θα λάβουν νωρίτερα το δώρο Χριστουγέννων σε σχέση με τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή λόγω πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς στην πρώτη κατηγορία δεν απαιτούνται ενέργειες εκ μέρους των εργοδοτών με αποτέλεσμα η πληρωμή να γίνει στις 21 του μήνα.

Με τρεις «ταχύτητες» το φετινό δώρο

Ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν μισθό) θα πληρωθούν φέτος ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι που δεν τέθηκαν καθόλου σε αναστολή, από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο.

Αισθητά μικρότερο δώρο θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ή κατά διαστήματα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, καθώς ο λεγόμενος «13ος μισθός» θα υπολογιστεί με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και την αποζημίωση των 534 ευρώ.

  • Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 911 ευρώ (774 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ σε δίμηνη αναστολή, θα λάβει 1.221 ευρώ (1.084 ευρώ από τον εργοδότη και 137 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ σε τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 722 ευρώ (515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ και τρίμηνη αναστολή, θα λάβει 979 ευρώ ( 773 ευρώ από τον εργοδότη και 206 ευρώ από το κράτος).

Γίνεται αντιληπτό πως όσο μεγαλύτερο μισθό λαμβάνει ο εργαζόμενος, τόσο περισσότερο «ψαλιδίζεται» το δώρο του, ενώ ευνοημένοι είναι οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης που λαμβάνουν μισθό μικρότερο των 534 ευρώ το μήνα.

Βελτιωμένη θα είναι η αναλογία του δώρου για όσους εργαζόμενους βρέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο κι έπειτα, συμπεριλαμβανομένου του Νοεμβρίου, που η αποζημίωση ειδικού σκοπού αυξήθηκε στα 800 ευρώ.

  • Έτσι εργαζόμενος σε δίμηνη αναστολή, εκ των οποίων ο ένας μήνας είναι ο Νοέμβριος και με μισθό 1.000 ευρώ, θα λάβει 943 ευρώ ως δώρο (774 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος).
  • Με το ίδιο διάστημα αναστολής και μισθό 650 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει συνολικά 672 ευρώ (503 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος), δηλαδή περισσότερα από όσα θα λάμβανε σε νορμάλ συνθήκες, χωρίς να τεθεί σε αναστολή η σύμβασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο για τον οποίο η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.

Το κράτος πληρώνει το τμήμα του δώρου για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του 8μήνου, με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης, απευθείας στον εργαζόμενο μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider