Στα 78 λεπτά κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης - «Παγωμένη» παραμένει η αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 78 λεπτά κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης - «Παγωμένη» παραμένει η αγορά
Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Πέμπτη, το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του λίτρου να κυμαίνεται στα 78 λεπτά, στα ίδια δηλαδή επίπεδα που «έκλεισε» τον Μάιο.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Πέμπτη, το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή του λίτρου να κυμαίνεται στα 78 λεπτά, στα ίδια δηλαδή επίπεδα που «έκλεισε» τον Μάιο. Παρά το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης του καυσίμου είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι όπου η «εκκίνηση» έγινε στα 1,037 ευρώ, η αγορά παραμένει «παγωμένη».

Παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι «η αγορά δεν κινείται καθόλου. Δεν έχουν γίνει παραγγελίες ούτε έχει καταγραφεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών, κάτι που αποδίδεται πρώτον, στο γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές είχαν «φουλάρει» από την άνοιξη όταν παρατάθηκε κατά ένα μήνα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας και δεύτερον, στην καλοκαιρία. Εννοείται ότι η στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά καύσιμα και λύσεις όπως είναι το φυσικό αέριο ή τα θερμαντικά σώματα λειτουργούνε επίσης ανασταλτικά».

Όσον αφορά στην πορεία της ζήτησης, αυτή εκτιμάται ότι θα «ζωηρέψει» προς τα Χριστούγεννα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο.

Μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης

Λίγο νωρίτερα σε σχέση με άλλες φορές αναμένεται να χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θα χροηγηθεί προκαταβολικά στα ευάλωτα στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά περελαίου θέρμανσης

Κατά την παραγγελία και αγορά του πετρελαιου θέρμανσης οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν τα εξής:

  • Να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.
  • Να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο, χωρίς να εμπιστευόμαστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.
  • Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).
  • Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του.
  • Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής - πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι μας προβληματίζει σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

Θα πρέπει επίσης:

1. Να συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr

2. Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1,00 μέτρο δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα.

Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)

3. Να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει.

Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

4. Να μετράμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

5. Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.

Το πετρέλαιο που παραλάβαμε θα το βρούμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 78- 18= 60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider