Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για 1,4 επαγγελματίες

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για 1,4 επαγγελματίες
Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν 1,4 εκατ. μη μισθωτοί.

Αύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Η διαδικασία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/) και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όποια από τις 6+1 ασφαλιστικές κατηγορίες επιλέξουν, θα ισχύει για όλο το 2020. Σε περίπτωση μη επιλογής κατηγορίας, ο ασφαλισμένος κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

Κατώτατη, εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών λογίζεται η πρώτη και ανώτατη η έκτη, ενώ το ποσό εισφοράς κλάδου υγείας, μετά την 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό (στα 60 ευρώ/μήνα).

Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (ανώτερης ή κατώτερης) κάθε έτος. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, προσδιορίζεται κατώτατη, κατά περίπτωση, κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Εφόσον το ποσό των εισφορών από την μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά.

Τέλος, παρέχεται δυνατότητα επιλογής ανώτερης κατηγορίας καταβάλλοντας την αντίστοιχη διαφορά, προκειμένου οιι ασφαλισμένοι να τύχουν υψηλότερης σύνταξης, καθώς το ύψος της συνδέεται με τις εισφορές που καταβάλλονται.

Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ και για τους Υγειονομικούς, υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2 ευρώ.

Πίνακας εισφορών

Ασφαλιστική κατηγορίαΚλ. ΣύνταξηςΚλ. Υγείας σε χρήμαΚλ. Υγείας σε είδοςΣύνολο
155550210
186660252
236660302
297660363
369660435
500660

566

Πίνακας Ειδικής Κατηγορίας

Κλ. ΣύνταξηςΚλ. Υγείας σε χρήμαΚλ. Υγείας σε είδοςΣύνολο
Ειδική κατηγορία (νέοι επιστήμονες)93330126

Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις

1. Τι αλλάζει από 1/1/2020 ως προς την ασφάλιση μου;

Αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά, ως εξής:

- επτά (7) ασφαλιστικές κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες (πρώτα πέντε έτη ασφάλισης)
- έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.

2. Μπορώ να επιλέξω οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες ασφαλιστικές κατηγορίες;

Φυσικά. Υπάρχουν επτά (7) διαθέσιμες κατηγορίες για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων μία θεωρείται ειδική ασφαλιστική κατηγορία και απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, έως 5 έτη ασφάλισης και έξι (6) κατηγορίες για αγρότες.

3. Είναι υποχρεωτική η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ναι είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε υποχρεωτικά στην πρώτη (1η) ασφαλιστική κατηγορία. Φυσικά με το νέο σύστημα έχετε την δυνατότητα να επιλέγετε κατηγορία για κάθε χρόνο ασφάλισής σας.

4. Τι πρέπει να κάνω και έως πότε για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;

Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (Αγρότης, Ελεύθερος επαγγελματίας-Αυτοαπασχολούμενος, Νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη ασφάλιση) και ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας, αλλά και με την σύνταξη που επιθυμείτε να λάβετε.

Αφού αποφασίσετε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθείτε πατήστε εδώ για την Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Η προθεσμία υποβολής λήγει το βράδυ της Παρασκευής 13/3/2020.

5. Τι ισχύει για τους νέους επαγγελματίες;

Οι νέοι επαγγελματίες (ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι) μπορείτε να επιλέξετε την ειδική ασφαλιστική κατηγορία για νέους ασφαλισμένους και να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισής σας. Έχετε επίσης την δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ανώτερης από την ειδική.

6. Τι προβλέπεται για Μη Μισθωτούς με παράλληλη ασφάλιση;

Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με τέσσερεις (4) ειδικές περιπτώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ.

7. Τι πρέπει να κάνω για να επιλέξω ασφαλιστική κατηγορία;

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

- Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά στην ιδιότητά σας (αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, νέος ασφαλισμένος, με παράλληλη ασφάλιση) και Αξιολογήστε τις επιλογές που έχετε, ανάλογα με τις τωρινές δυνατότητές σας αλλά και τους στόχους σας για το μέλλον
- Αποφασίστε σε ποια ασφαλιστική κατηγορία θα καταταχθείτε (Σημ. Εάν δεν επιλέξετε κατηγορία θα καταταχθείτε στην 1η ασφαλιστική κατηγορία)
- Επισκεφθείτε την ειδική υπηρεσία στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να επιλέξετε εύκολα την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμείτε
- Στην οθόνη που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε τους κωδικούς του TAXIS και τον ΑΜΚΑ για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων σας
- Συμπληρώστε την Αίτηση-Δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

8. Κάθε πότε και με ποιο τρόπο πληρώνονται οι εισφορές;

Οι εισφορές είναι μηνιαίες και καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι πληρωμές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.