Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων δικαιούνται αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων δικαιούνται αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ
Αναδρομικά μπορούν να λάβουν συνταξιούχοι χηρείας όπως και ασφαλισμένοι με παράλληλο χρόνο σε δυο πρώην Ταμεία, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Αναδρομικά μπορούν να λάβουν συνταξιούχοι χηρείας όπως και ασφαλισμένοι με παράλληλο χρόνο σε δυο πρώην Ταμεία, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Για τους επιζώντες συζύγους, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την αναδρομική αύξηση κατά 40% των συντάξεων χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα, στη βάση του αθροίσματος εθνική και ανταποδοτική.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου η σύνταξη επανυπολογίζεται με το νέο καθεστώς, πριν αποδοθούν τα δικαιούμενα ποσοστά στους νέους δικαιούχους.

Με το μέχρι σήμερα καθεστώς η χήρα / ο χήρος δικαιούται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης ενώ με την ρύθμιση που προωθείται αναμένεται να δικαιούται το 70%.

Έτσι αν η σύνταξη του θανόντα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ, χήρα θα δικαιούται στο εξής 875 ευρώ αντί 625 ευρώ σήμερα. Η αύξηση αυτή των 250 ευρώ, αν η εν λόγω σύνταξη άρχισε από τον Σεπτέμβριο του 2017, συσσωρεύει αναδρομικά 20 μηνών, δηλαδή 5.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά ασφαλισμένους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, θα μπορούν να λάβουν προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης που είχαν διανύσει στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου, εφόσον φυσικά ο χρόνος αυτός έχει πληρωμένες εισφορές.

Η προσαύξηση αφορά κυρίως ασφαλισμένους που έχουν λάβει απόφαση συνταξιοδότησης με επιφύλαξη για τον υπολογισμού του χρόνου της παράλληλης ασφάλισης και πλέον δικαιούνται αναδρομικά για τον χρόνο της παράλληλης ασφάλισης κατά τον οποίο έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.

Σύντομα ο ΕΦΚΑ θα επανυπολογίσει το ποσό γι αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ αντίθετα εκτός ευεργετικών διατάξεων μένουν όσοι έχουν λάβει δυο ανταποδοτικές συντάξεις επειδή θεμελίωναν αυτοτελές δικαίωμα και στους δυο φορείς στους οποίους ήταν παράλληλα ασφαλισμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider