ΕΟΠ: Σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ έως το 2030

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΟΠ: Σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ έως το 2030
Σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ έως το 2030 εντοπίζει η έκθεση παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ έως το 2030 εντοπίζει η έκθεση παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σχετικά με την πρόοδο προς τους στόχους του 8ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (ΠΔΠ) που αφορούν στο περιβάλλον και το κλίμα της Ευρώπης, με βάση 28 δείκτες και στόχους παρακολούθησης.

Η έκθεση είναι η πρώτη από τη σειρά που δημοσιεύεται ετησίως έως το 2030 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι από τους στόχους παρακολούθησης του 8ου ΠΔΠ αντικατοπτρίζουν τις υψηλές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ότι τα κράτη μέλη ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λάβουν μέτρα για την επίτευξή τους. Ταυτόχρονα, αρκετοί από τους στόχους απαιτούν δύο έως εννέα φορές ταχύτερο ρυθμό προόδου έως το 2030, σε σύγκριση με την πρόοδο τα τελευταία 10 χρόνια. Συνολικά, απαιτείται να εφαρμοστεί επειγόντως αυστηρότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας από τα κράτη μέλη, η προώθηση πρόσθετων πολιτικών και μέτρων όταν είναι απαραίτητο και η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών σε άλλους τομείς πολιτικής, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΧ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΕΟΠ, η ΕΕ ενδέχεται να μην επιτύχει την πλειονότητα των στόχων έως το 2030 και ειδικά του στόχου που αφορά στην μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών πιέσεων που σχετίζονται με την παραγωγή και την κατανάλωση. Αυτό περιλαμβάνει στόχους για την κατανάλωση ενέργειας, το ποσοστό κυκλικής χρήσης υλικών και το μερίδιο της έκτασης στη βιολογική γεωργία.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προοπτικές για την επίτευξη αρκετών άλλων στόχων παρακολούθησης για το 2030 φαίνονται θετικές. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό ότι το μερίδιο της πράσινης οικονομίας παγκοσμίως θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στην έκθεση σε επικίνδυνα σωματίδια θα μειωθούν σύμφωνα με τον στόχο του σχεδίου δράσης για τη μηδενική ρύπανση.

Η έκθεση του ΕΟΠ εξετάζει επίσης ορισμένες από τις προϋποθέσεις που μπορούν να επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων του 8ου ΠΔΠ. Συνολικά, οι προοπτικές για την εφαρμογή αυτών των συνθηκών έως το 2030 είναι θετικές, αλλά η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων χωρίς καθυστέρηση φαίνεται απίθανη, καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να μην έχουν συγκεκριμένα σχέδια για να το πράξουν, σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι και οι δείκτες παρακολούθησης του 8ου ΠΔΠ σκιαγραφήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2022. Ο ΕΟΠ θα αξιολογεί την πρόοδο προς τους στόχους προτεραιότητας του 8ου ΠΔΠ ετησίως και θα χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των εκθέσεων παρακολούθησης του 8ου ΠΔΠ στην επερχόμενη έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές του το ευρωπαϊκό περιβάλλον, που αναμένεται να δημοσιευθεί το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική Αλλαγή: Θερμότερος από ποτέ ο πλανήτης το 2023

Στουρνάρας για κλιματική αλλαγή: Άμεσες και δυσμενείς οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα

COP28: Ιστορική συμφωνία για μετάβαση μακριά από ορυκτά καύσιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider