Καταψηφίστηκε η πρόταση για «πέναλτι» στις τράπεζες που δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταψηφίστηκε η πρόταση για «πέναλτι» στις τράπεζες που δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας
Οι τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να βάζουν στην άκρη ένα ευρώ από τα δικά τους κεφάλαια για κάθε ευρώ που χρηματοδοτεί νέα έρευνα ή παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια 16 διεθνών ΜΚΟ η οποία υποστηρίζεται από μέρος της αγοράς να εισαχθεί στην ΕΕ νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρούν ειδικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας εάν δεν επιτύχουν τους μεταβατικούς στόχους τους. Η πρόταση έθετε στο στόχαστρο τις τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν τα ορυκτά καύσιμα και δεν παρέχουν, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας, διασφαλίσεις βιωσιμότητας.

Εάν τα συγκεκριμένα νομοθετικά σχέδια γίνονταν δεκτά, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει σημαντικά πιο ακριβή για τις τράπεζες τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων. Όμως το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής ψηφοφορίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) απέκλεισε - σε αυτή τουλάχιστον τη φάση - αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι, οι τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωμένες να βάζουν στην άκρη ένα ευρώ από τα δικά τους κεφάλαια για κάθε ευρώ που χρηματοδοτεί νέα έρευνα ή παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να απορροφήσει τυχόν απώλειες.

Το αποτέλεσμα αντίκειται στη στρατηγική που υποστηρίζουν κάποιοι πράσινοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που υπερασπίστηκαν το λεγόμενο ρυθμιστικό πρότυπο «one for one» τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη δική τους θέση, οι υφιστάμενοι κανόνες δεν αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων, επιτρέποντας στις τράπεζες να απολαμβάνουν τεχνητές αποδόσεις ενώ βασίζονται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα διάσωσης για την κάλυψη ζημιών.

Πριν από την ψηφοφορία, μεγάλες ΜΚΟ προειδοποίησαν τους ευρωβουλευτές ότι η έκθεση στα ορυκτά καύσιμα δεν συνάδει με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους ενώ οι φορολογούμενοι πολίτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες.

Το προτεινόμενο πρότυπο «one for one» θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες διατάξεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα την ώρα που οι νομοθέτες της ΕΕ εργάζονται ώστε να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των διεθνών τραπεζικών μεταρρυθμίσεων.

Η Επιτροπή ψήφισε χωριστά για την έγκριση μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη τα σχέδια και τους στόχους για την κλιματική μετάβαση κατά την αξιολόγηση των ρυθμιστικών απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας για τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των κρατών μελών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο για τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, αφού οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας εντολής για διαπραγμάτευση (ενώ ένα πιο «αχνό» αποτέλεσμα θα απαιτούσε ψηφοφορία στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα funds ανησυχούν για τον τρόπο που οι τράπεζες διαχειρίζονται τις ρυπογόνες επενδύσεις

Τα κενά που έχει η Ελλάδα στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης

Τα πράσινα ομόλογα ίσως κερδίσουν τις αναδυόμενες αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider