Πετρέλαιο: ESG, ΟΠΕΚ+ και lockdown «παίζουν» τις τιμές το 2022

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: ESG, ΟΠΕΚ+ και lockdown «παίζουν» τις τιμές το 2022
Τα αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται επί του παρόντος σε χαμηλά επίπεδα.

Οι μεταλλάξεις της COVID-19, τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και οι αμφιβολίες για την πορεία της ζήτησης «βαραίνουν» το κλίμα στην αγορά πετρελαίου και ενισχύουν τις εκτιμήσεις για πτώση των τιμών μελλοντικά αλλά το ESG,τα επίπεδα των σημερινών αποθεμάτων και οι περιορισμένες επενδύσεις στο upstream λειτούργησαν τις τελευταίες ημέρες ως αντίβαρο σε μια απότομη και παρατεταμένη πτώση.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει εκ νέου την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς την προμήθεια αργού. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει πηγές του καρτέλ, τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη του οργανισμού φέρονται έτοιμα να τηρήσουν τη συμφωνία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο (μια αύξηση η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως να υπολείπεται του επίσημου στόχου λόγω λειτουργικών διαταραχών στην Αγκόλα και τη Νιγηρία), μια κίνηση που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνει ο ΟΠΕΚ+ ότι η ζήτηση δεν θα καταρρεύσει.

Ωστόσο, ήδη, με τις χθεσινές δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα, Χαιτάμ αλ-Γκαίς, το καρτέλ δείχνει να αναδιπλώνεται σε συντηρητικότερα σχήματα καθώς αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022.

Το καρτέλ, στην τελευταία του Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά πετρελαίου είχε αυξήσει ουσιαστικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, παρά την προγραμματισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με στόχο να περιορίσουν το ράλι στις τιμές του πετρελαίου που εκτόξευσε τις τιμές σε επίπεδα άνω των 80 δολαρίων ανά βαρέλι τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το καρτέλ, η επίδραση της «Όμικρον» στη ζήτηση πετρελαίου θα είναι «ήπια και βραχύβια, καθώς ο κόσμος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για τη διαχείριση του COVID-19 και των σχετικών προκλήσεων».

Παράγοντες όπως είναι η πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επιπλέον αύξηση της παραγωγής έως και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η διάρκεια του νέου κύματος COVID, οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά και η μείωση της χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις στο upstream λόγω των περιορισμών που θέτουν τα κριτήρια ESG και οι ήδη περιορισμένες επενδύσεις σε άλλα μέρη του πλανήτη ασκούν αντίρροπες δυνάμεις στις τιμές.

Σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα

Ο ΟΠΕΚ+ εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου επιστρέφει σε πλεόνασμα, το οποίο θα διευρυνθεί μόνο τους επόμενους μήνες καθώς ανταγωνιστές του ομίλου όπως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την προσφορά και να οδηγήσουν την ημερήσια παραγωγή στα 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει τον όμιλο να επανεξετάσει περαιτέρω αυξήσεις αλλά σύμφωνα με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ+, αυτή η προοπτική δεν δείχνει να τους ανησυχεί για την ώρα.

Τα αποθέματα βρίσκονται επί του παρόντος σε χαμηλά επίπεδα και συνήθως αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της εποχικής «ηρεμίας» που καταγράφεται στη ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα στις ανεπτυγμένες χώρες ήταν κατά 170 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο τους για τα έτη 2015-2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ.

Κλείνει οι στρόφιγγα για τις επενδύσεις στον σχιστόλιθο

Οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδιώκουν να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες το επόμενο έτος, όπως έχει προβλέψει ένας μεγάλος αριθμός αναλυτών τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, τα κεφάλαια που διατίθενται στον κλάδο συρρικνώνονται συνεχώς καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να αποφεύγουν τα ορυκτά καύσιμα λόγω των δεσμεύσεων που επιβάλει το ESG ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν, με την πράσινη ατζέντα και τις πολιτικές κατά του πετρελαίου, αποθαρρύνει πολλούς από παραγωγούς να ενισχύσουν τις δαπάνες πέρα από το ελάχιστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Dallas Fed Energy Survey για το τέταρτο τρίμηνο η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εμφανίζεται απογοητευμένη την περιορισμένη χρηματοδότησης από τις τράπεζες και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πράσινες πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης ενώ ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα κεφαλαίου θα οδηγήσει τελικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές.

Η ανάκαμψη της ζήτησης και η συμβολή των ισχυρών

Παρά την πράσινη μετάβαση, η ζήτηση θα συνεχίσει να ανακάμπτει και το 2022 καθώς και τα επόμενα χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές. Οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών, από την πλευρά τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φαίνεται να αναμένουν υψηλότερες τιμές λόγω της ισχυρής ζήτησης. Ο Damien Courvalin της Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι το Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley μείωσαν τις προοπτικές τους για το πετρέλαιο για το πρώτο τρίμηνο του 2022, επικαλούμενοι τις ανησυχίες που προκαλεί η «επέλαση» της «Όμικρον», αλλά αύξησαν τις προβλέψεις τους για το τρίτο τρίμηνο από τα 85 στα 90 δολάρια για Brent.

Ομοίως, η BMO Markets στον Καναδά αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει ρεκόρ το επόμενο έτος και θα παραμείνει ισχυρή και τα επόμενα χρόνια, παρά την προσωρινή πτώση το πρώτο τρίμηνο, και πάλι λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.

Από την άλλη, την αισιόδοξη εικόνα θολώνει η πορεία της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου της Ασίας, η οποία έχει δείξει σημάδια αποδυνάμωσης της ζήτησης καυσίμων εν μέσω των ρηξικέλευθων μέτρων κατά του COVID και της σκληρής γραμμής για τη ρύπανση. Αλλά και στις ΗΠΑ, οι ακυρώσεις αεροπορικών εταιρειών τη ζήτηση για καύσιμα δυναμιτίζουν οι αυξανόμενες ακυρώσεις πτήσεων λόγω των κρουσμάτων στο προσωπικό των αεροπορικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με θετικά πρόσημα ξεκινά την εβδομάδα το πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της ζήτησης πετρελαίου σε προ πανδημίας επίπεδα

Υψηλό 5 εβδομάδων για το πετρέλαιο - Το ράλι συνεχίζεται

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βρετανία: Οι μισές γαλοπούλες και χήνες για τα Χριστούγεννα πέθαναν ή σφαγιάστηκαν λόγω ασθένειας

23:46

Γαλλία: Ο Ρομάν Πολάνσκι δικάζεται για δυσφήμιση ηθοποιού που τον κατηγορούσε για σεξουαλική κακοποίηση

23:34

Γαλλία: Διάσωση 61 μεταναστών στη θάλασσα της Μάγχης

23:20

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν την Τουρκία από μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία

23:09

Με πτωτικές διαθέσεις η Wall Street πριν από την ομιλία του Πάουελ

23:05

Ρωσία: Λόγω των δυτικών κυρώσεων ζητά ανταλλακτικά από την Ινδία για βασικούς τομείς της οικονομίας της

22:51

Η Κίνα εστιάζει στον εμβολιασμό μετά τη δυσαρέσκεια για την πολιτική κατά του κορονοϊού

22:40

Εσθονία: Κέρματα των 2 ευρώ αφιερωμένα στην Ουκρανία

22:21

ΟΗΕ: Αποστολή ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική

22:13

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

22:01

Ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο: Κατέθεσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου

21:51

Κέρδη για το πετρέλαιο, με το ενδιαφέρον σε Κίνα και OPEC+

21:39

Σταϊκούρας στη Βουλή: Ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών - Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

21:02

Οικονόμου: Τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας χρειάζονται τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

21:00

Ανοδική αντίδραση για τον χρυσό την Τρίτη, αναμένοντας την Fed

20:58

Γερμανία: Κυβερνητική δέσμευση για αποστολή 350 γεννητριών στην Ουκρανία

20:50

Βρετανία: Απεργία περίπου 100.000 νοσηλευτών με μισθολογικά αιτήματα

20:45

Στη Βουλή το ν/σ για παρακολουθήσεις - Έως 10 χρόνια φυλακή για παράνομα λογισμικά

20:37

«Κίτρινη κάρτα» από το ΔΝΤ στην Κίνα - Προειδοποιεί για υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών

20:26

Πιερρακάκης: Στο 1 δισ. θα ανέλθουν φέτος οι ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο

20:22

Boeing: Προτείνει να παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς 150 χλμ. - Το Πεντάγωνο εξετάζει την πρόταση

20:18

ΗΠΑ: Η Κίνα θα έχει 1.500 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2035 αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό

20:05

Σκυλακάκης: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη - Η ενεργειακή κρίση βρήκε τις μεγάλες οικονομίες απροετοίμαστες

20:03

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ απειλεί με πλήγματα κατά του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία

20:01

Γιατί πέφτουν οι τιμές στα καύσιμα κάτω απο τα 2 ευρώ – Πόσο θα διαρκέσουν και από τι θα επηρεαστούν

19:41

Βρεττού: «Η Attica Bank έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

19:34

Με PCR test θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις θέσεις τους

19:27

ΥΠΕΞ NATO: Καταδικάζουμε τη «σκληρότητα» και τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία

19:24

Eurobank: Ρεκόρ όλων των εποχών για την υπερκάλυψη του ομολόγου Tier II

19:11

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας: Στόχος η μείωση των θυμάτων από τροχαία κατά 50% έως το 2030