Τα μαγιό εισέρχονται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μαγιό εισέρχονται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας
Από δίχτυα ψαρέματος και ανακυκλώσιμα υλικά τα νήματα των μαγιό.

Στη δική τους βιώσιμη εποχή εισέρχονται και τα μαγιώ καθώς τείνουν να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα κάνοντας χρήση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με αναλυτής του NPD Group, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές ξόδεψαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για μαγιό το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 19% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η αγορά εξελίσσεται παράλληλα με τις επιταγές για βιώσιμες πρακτικές αναθερώντας μεθόδους κατασκευής και επαναχρησιμοποιώντας υλικά. Εδώ και δεκαετίες, τα περισσότερα μαγιό κατασκευάζονται με Spandex, ένα υλικό το οποίο έχει ως βάση το πετρέλαιο και εφευρέθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες της γνωστής εταιρείας DuPont το 1959. Θεωρείται ελαφρύτερο, πιο πορώδες και προτιμήθηκε ως πιο ενδεδειγμένη λύση σε σχέση με το καουτσούκ και μάλιστα καθιερώθηκε στη βιομηχανία ένδυσης ενώ το 1972, η Speedo έγινε η πρώτη εταιρεία που πούλησε μαγιό Spandex. Από το 2017, ο πολυεστέρας και το Spandex αποτελούν περίπου το 65% των υφασμάτων που χρησιμοποιούνται στην αγορά μαγιό, σύμφωνα με την Allied Market Research.

Οι δυσκολίες και οι ευκαιρίες

Ωστόσο, τα μαγιό φθείρονται και καταστρέφονται. «Το Spandex είναι ένα υλικό που δύσκολα ανακυκλώνεται», λέει η Shannon Bergstrom, διευθύντρια βιωσιμότητας στην Recycle Track Systems. Οι συνθετικές ίνες είναι πολύ κοντές για να ταξινομηθούν οι μηχανικές διεργασίες και δεν υπάρχουν ακόμη αποτελεσματικές χημικές μέθοδοι για την ανάκτηση του χρησιμοποιημένου υλικού. Οι καταναλωτές μπορούν πάντα να δωρίσουν ή να μεταπωλήσουν μεταχειρισμένα μαγιό, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος θα τα αγοράσει, ακόμη και αν είναι καινούργια με ετικέτες. «Ελπίζω ότι οι εταιρείες θα αναλάβουν δράση για την εξεύρεση λύσεων», προσθέτει η Bergstrom.

Και όντως κάποιες το κάνουν. Η σειρά EcoMade της Lycra Company χρησιμοποιεί ίνες που προέρχονται από υπολείμματα Spandex καθώς και μίγματα ανακυκλωμένου τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (κοινό πλαστικό). Η Speedo πουλά προϊόντα ανθεκτικά στο χλώριο από Spandex και Lycra, η οποία έχει μεγαλύτερη αντοχή και δημιουργεί κατ’ επέκταση λιγότερα απόβλητα. Ίσως το πιο δημοφιλές στα μαγιό που είναι τώρα της μόδας να θεωρείται η σειρά Econyl της εταιρείας Aquafil, η οποία ανακτά δίχτυα αλιείας από ωκεανούς και βιομηχανικά δάπεδα από χώρους υγειονομικής ταφής και τα μετατρέπει σε νήματα.

Τα μαγιό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς, λέει η Dana Davis, επικεφαλής της βιωσιμότητας της Mara Hoffman. Η εταιρεία σχεδιάζει τα προϊόντα της με Econyl και Repreve, μια ίνα κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα υλικά όπως πλαστικά μπουκάλια, και σύντομα θα χρησιμοποιήσει και ένα άλλο ανακυκλωμένο νάιλον που ονομάζεται Q-Nova. «Δεν παίρνουμε παρθένα ορυκτά καύσιμα», σημειώνει η Davis, «αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρετε ένα μαγιό και να το ανακυκλώσετε μετατρέποντάς το σε άλλο μαγιό ». Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Davis, αυτά τα ανακυκλωμένα μαγιώ απελευθερώνουν μικροπλαστικά σους υδάτινους πόρους ακριβώς όπως τα ολοκαίνουργια Spandex.

Οι μάρκες που χρησιμοποιούν Econyl και Repreve ελπίζουν ότι οι μητρικές εταιρείες αυτών των προϊόντων θα κατανοήσουν σύντομα το πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν τα υλικά. «Τους στέλνουμε email συχνά για να μάθουμε πότε μπορούμε να ανακυκλώσουμε αυτά τα υλικά», λέει η Abigail Lorick, διευθύντρια στη βιώσιμη σειρά μαγιό Ansea. «Ο μεγάλος μας στόχος για το 2021 είναι να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αρχίσουμε να ανακτούμε ένα μαγιό στο τέλος της ζωής του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider