Επενδύσεις στην ανθρακοδεσμευτική γεωργία προωθεί η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις στην ανθρακοδεσμευτική γεωργία προωθεί η ΕΕ
Οι γεωργοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Νέες δράσεις για την ανάπτυξη της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στο 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενθαρρύνει τις φιλικές προς το κλίμα πρακτικές σε έναν τομέα ο οποίος θεωρείται βασικός πυλώνας της Πράσινης Συμφωνίας.

Πρόσφατα έγινε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα δάση με ορίζοντα το 2030. Η στρατηγική είναι προσηλωμένη στην αυστηρή προστασία των πρωτογενών και παλαιών δασών, στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασών και στη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισής τους. Κατ' επέκταση, προωθούνται φιλικότερες προς το κλίμα και τη βιοποικιλότητα πρακτικές διαχείρισης των δασών, δίνεται έμφαση στην ανάγκη να διατηρηθεί η χρήση της ξυλώδους βιομάζας εντός των ορίων της αειφορίας και ενθαρρύνεται τη βέλτιστη αξιοποίηση του ξύλου σύμφωνα με την αρχή της αλυσιδωτής χρήσης.

Ως πηγή εκπομπών υποξειδίου του αζώτου και μεθανίου, οι τομείς της γεωργίας, της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοκομίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του συνολικού στόχου για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Ταυτόχρονα, οι τομείς αυτοί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα.

Με βάση αυτό το δεδομένο, προτείνονται δράσεις οι θα αυξήσουν τη δέσμευση του άνθρακα μέσω των βελτιωμένων καταβοθρών και αποθεμάτων, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, με την έξυπνη συνεργασία μεταξύ των γεωργών, με τη χρήση τεχνολογιών όπως η γεωργία ακριβείας και με τη στήριξη των επενδύσεων, της παροχής συμβουλών και της καινοτομίας, οι τομείς αυτοί μπορούν ήδη να καταστούν κλιματικά ουδέτεροι και να αρχίσουν να απορροφούν άνθρακα έως το 2035.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ανάπτυξη καθεστώτων ενισχύσεων για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές δασών που παρέχουν εναλλακτικές υπηρεσίες οικοσυστήματος, π.χ. διατηρώντας μέρη των δασών τους ανέπαφα. Όπως αναφέρει η ΕΕ, η νέα κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), μεταξύ άλλων, θα αποτελέσει ευκαιρία για μια πιο στοχευμένη στήριξη στους δασοκόμους και για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δασών.

Μια νέα πράσινη αρχιτεκτονική για τον κλάδο της Γεωργίας

Οι γεωργοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και με βάση αυτό το δεδομένο, στις προτάσεις της, η Επιτροπή ήδη έχει καθορίσει μια νέα πράσινη αρχιτεκτονική για την ΚΓΠ, η οποία περιλαμβάνει αυστηρές υποχρεωτικές απαιτήσεις και περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την πράσινη γεωργία. Τα μέτρα που προβλέπονται στις προτάσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• τη διατήρηση των εδαφών μέσω απαιτήσεων για την προστασία των πλούσιων σε άνθρακα υγροτόπων και την εφαρμογή της αμειψισποράς·
• ένα υποχρεωτικό εργαλείο διαχείρισης των θρεπτικών ουσιών, που προορίζεται να βοηθά τους γεωργούς να βελτιώνουν την ποιότητα των υδάτων και να μειώνουν τα επίπεδα αμμωνίας και υποξειδίου του αζώτου στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις·
• μια νέα ροή χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό άμεσων ενισχύσεων της ΚΓΠ για «οικολογικά προγράμματα», η οποία θα στηρίζει τους γεωργούς και θα τους παρέχει κίνητρα ώστε να εφαρμόζουν γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider