Βιώσιμη Ανάπτυξη: Να γιατί το περιβάλλον οφείλει να είναι το σημείο μηδέν για κάθε επιχείρηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Να γιατί το περιβάλλον οφείλει να είναι το σημείο μηδέν για κάθε επιχείρηση
Δύο λέξεις, μια σύνθετη έννοια με πολλές ερμηνείες. Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων όλων όσων ανήκουν στον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο, και όχι μόνο.

Δύο λέξεις, μια σύνθετη έννοια με πολλές ερμηνείες. Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων όλων όσων ανήκουν στον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο, και όχι μόνο. Καθημερινά, ο κόσμος αποκτά όλο και μεγαλύτερη επίγνωση ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα συνολικό έργο και είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας, γεγονός το οποίο τους ευαισθητοποιεί έντονα, επηρεάζοντας άμεσα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους.

Με στόχο την κάλυψη ουσιαστικών ανθρώπινων αναγκών και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, η βιωσιμότητα συνιστά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές που δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης όχι μονάχα για την εταιρία αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Μάλιστα το 2015, ο ΟΗΕ συνέταξε την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, θέτοντας 17 Στόχους.

Κι επειδή ό,τι είναι καλό για το Όλο είναι καλό και για το Ένα, κάθε σύγχρονη εταιρία οφείλει, πλέον να βαδίζει σύμφωνα με ένα πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης που προστατεύει, πρώτα και κύρια, το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την εταιρεία. Όσο για τον μύθο ότι η βιωσιμότητα θα πρέπει να απασχολεί μονάχα τη βαριά βιομηχανία – κοινώς, τους συνήθεις υπόπτους της περιβαλλοντικής καταστροφής – αυτός θα πρέπει, μια και καλή, να καταρριφθεί!

Και, πραγματικά, κάθε είδος επιχείρησης, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, μπορεί να ωφεληθεί από πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ξεκινώντας από τα βασικά: το ζήτημα της ανακύκλωσης, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη βιώσιμη κινητικότητα. Μέσα από την υλοποίηση μεθόδων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών οι εταιρίες μειώνουν σημαντικά τα κόστη λειτουργίας τους ενώ παράλληλα εξοικονομούν φυσικούς πόρους. Στο ίδιο πλαίσιο, ας μην ξεχνάμε και την ανάγκη για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων, πελατών αλλά και κατοίκων της περιοχής στην οποία δρα μια εταιρία. Η άνοδος της βιώσιμης κινητικότητας έχει φέρει επανάσταση και στον τομέα των μεταφορών. Για όποιον λόγο κι αν μια εταιρία διαθέτει οχήματα, αξίζει, λοιπόν να στραφεί στην ηλεκτροκίνηση. Μέσα από αυτό θα καταφέρει να μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, μειώνοντας, παράλληλα και τα λειτουργικά της κόστη. Αν, δε, αυτές οι τρεις απλές πρακτικές φαντάζουν πρόκληση για τον επιχειρηματία, η λύση έρχεται μέσα από μια ενημερωμένη και αξιόπιστη εταιρία facility management που μπορεί να αναλάβει την υλοποίηση custom made λύσεων για εκείνον.

Στελέχη του χώρου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του facility management τονίζουν τη σημασία υιοθέτησης στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης με μετρήσιμους στόχους. Η κα. Κόρμαλη Αθηνά, Quality Assurance Manager στον Όμιλο UNISON αναφέρει πως «Όλες οι υπεύθυνες εταιρείες στο χώρο του Facility Management, κρίνεται αναγκαίο να λειτουργούν με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο και να είναι σε θέση να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες του πελάτη, ιδίως όταν αυτές συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη». Στο πλαίσιο αυτό, η UNISON αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση υπηρεσιών ανακύκλωσης (είτε αναλαμβάνοντας το διαχωρισμό και την ανακύκλωση των απορριμμάτων γραφειακών εγκαταστάσεων, είτε βιομηχανικών) και διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιπλέον, η εταιρεία αναλαμβάνει τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση σταθμών φόρτισης αμιγώς ηλεκτρικών ή plug-in hybrid οχημάτων εντός των εγκαταστάσεων των εταιριών, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ηλεκτροκίνηση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε έναν υγιή πλανήτη. Έτσι κερδίζει και η επιχείρηση και το περιβάλλον!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider