Η αποθήκευση άνθρακα, νέα πρόκληση για την παγκόσμια γεωργία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποθήκευση άνθρακα, νέα πρόκληση για την παγκόσμια γεωργία
Η αναγεννητική γεωργία κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η αναγεννητική γεωργία, μια νέα «σχολή» η οποία ενσωματώνει ολιστικές πρακτικές στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης θέτει την αποθήκευση άνθρακα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της και επιδιώκει βιώσιμη εκμετάλλευση του εδάφους 12 μήνες το χρόνο και αναζητά να καλύψει τις αυξανόμενες επισιτιστικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν και δεν απορρίπτει εντελώς τη χρήση χημικών ουσιών, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εισροή οποιουδήποτε υλικού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οργανική ουσία και στους μικροοργανισμούς του εδάφους.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί διαδικασίες παραγωγής που ελαχιστοποιούν την υποβάθμιση των εδαφών από την χρήση της τεχνολογίας και των παραδοσιακών τεχνικών και επιδιώκει να διασφαλίσει την διατήρηση των πόρων, την ποιότητα του νερού και τη γονιμότητα των εδαφών.

Η αναγεννητική γεωργία επικεντρώνεται στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως καλλιέργεια χωρίς άροση, περιστροφική βοσκή βοοειδών και φύτευση καλλιεργειών κάλυψης. Εκτός από την διασφάλιση της ποιότητας του εδάφους και των καλλιεργειών, οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στον περιορισμό του CO2. Τον τελευταίο καιρό, το συγκεκριμένο κίνημα έχει κερδίσει την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών όπως η General Mills και η PepsiCo, ενώ υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση Biden. Οι ιδιωτικές αγορές άνθρακα, από την πλευρά τους, ενθαρρύνουν τους αγρότες να συμμετάσχουν, αλλά όπως σε κάθε νέο εγχείρημα, οι προκλήσεις παραμένουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 25% της ρύπανσης προκαλείται από τα τρόφιμα και τη γεωργία οι τεχνικές των οποίων οδηγούν σε αποψίλωση δασών όπως ο Αμαζόνιος. Αλλά και το μεθάνιο που εκλύεται, τα λιπάσματα και άλλες επίσης τεχνικές συμβάλλουν επίσης στην κλιματική αλλαγή, σημειώνει ο Jonathan Foley, εκτελεστικός διευθυντής του Project Drawdown. Ωστόσο, η αναγεννητική γεωργία επιδιώκει να αντιστρέψει αυτό όχι μόνο μειώνοντας τη ρύπανση αλλά επιδιώκοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να απορροφήσει μέρος της ρύπανσης, αποθηκεύοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «καλλιέργεια κάλυψης», πρακτική η οποία χρησιμοποιείται στην αναγεννητική γεωργία και επικεντρώνεται στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους ενώ περιλαμβάνει και άλλες τεχνικές όπως καλλιέργεια χωρίς άροση, περιστροφική βοσκή βοοειδών και χρήση λιγότερο συνθετικών λιπασμάτων. Συγκεκριμένα, καθώς οι καλλιέργειες καλύπτονται και τελικά αποσυντίθενται, παρέχουν θρεπτικά συστατικά για τα μικρόβια και βελτιώνουν την υγεία του εδάφους. Ταυτόχρονα, τα φυτά τραβούν το CO2 από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στο έδαφος.

Αγορά και κυβερνήσεις «αγκαλιάζουν» τη νέα προσέγγιση

Με γνώμονα τους καταναλωτές που έχουν συνείδηση του κλίματος, μια σειρά από τεράστιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των General Mills και PepsiCo, δεσμεύονται να κλιμακώσουν τις αναγεννητικές πρακτικές σε εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.

Η κυβέρνηση Biden έχει επίσης διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους αγρότες να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές και να συλλάβουν και να αποθηκεύσουν άνθρακα στο έδαφος τους.

Μέρος αυτών των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής τράπεζας άνθρακα, η οποία θα σταθεροποιεί την τιμή του άνθρακα.

Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πώς να μετρηθεί με ακρίβεια τι ποσότητες CO2 είναι εγκλωβισμένες στο έδαφος και πώς θα πειστούν οι αγρότες να υιοθετήσουν τις νέες αυτές πρακτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider