Οι φυσικοί πόροι και ο φαύλος κύκλος για εταιρείες που έχουν εκδώσει χρεόγραφα 2,1 τρισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φυσικοί πόροι και ο φαύλος κύκλος για εταιρείες που έχουν εκδώσει χρεόγραφα 2,1 τρισ.
Ομόλογα
Eταιρείες που έχουν εκδώσει χρεόγραφα αξίας 2,1 τρις. δολαρίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους.

Eταιρείες που έχουν εκδώσει χρεόγραφα αξίας 2,1 τρις. δολαρίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους, ακόμη και εάν πολλές από αυτές συμβάλλουν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Moody’s.

Σε μια έκθεσή που δημοσίευσε την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 12 συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και της ναυτιλίας, έχουν «υψηλή» ή «πολύ υψηλή» έκθεση σε κινδύνους φυσικού κεφαλαίου.

Η υπερκατανάλωση, η ρύπανση και η αποψίλωση των δασών κατέστρεψαν ζωντανά οικοσυστήματα, προκάλεσαν απότομες μειώσεις στους πληθυσμούς άγριων ζώων ενώ 1 εκατ. είδη φυτών και ζώων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αυτό αποτελεί ένα βασικό δεδομένο το οποίο οι επιχειρήσεις επιχειρήσεις και οι επενδυτές αρχίζουν να λαμβάνουν υπ' όψιν και στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν με ποιους τρόπους μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της βιοποικιλότητας της γης. Για παράδειγμα, η Axa SA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει να επενδύει σε εταιρείες που συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών ή την απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Οι πιθανοί κίνδυνοι για εταιρείες και επενδυτές που προκύπτουν από θέματα φυσικού κεφαλαίου μπορεί να είναι σημαντικοί και πολύπλευροι», δήλωσε η Lucia Lopez, από την Moody's.

Η Moody’s εντόπισε επιπλέον 16 τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της οικιακής κατασκευής, της λιανικής και της ένδυσης, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν μέτρια έκθεση σε κινδύνους φυσικού κεφαλαίου. Οι κίνδυνοι για αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν με την εισαγωγή νέων κανονισμών, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κίνδυνοι φυσικού κεφαλαίου θα μπορούσαν να αφορούν στους φυσικούς πόρους που καθίστανται ολοένα και πιο σπάνιοι, και ως εκ τούτου ακριβότεροι στην άντλησή τους, καθώς και πιθανά πρόστιμα για βιομηχανίες που έχουν μεγάλες πιθανότητες να βλάψουν τα φυσικά περιβάλλοντα, δήλωσε η Moody's.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider