Το 55% των των πλαστικών απορριμμάτων παράγεται από μόλις 20 εταιρείες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 55% των των πλαστικών απορριμμάτων παράγεται από μόλις 20 εταιρείες
Τα πλαστικά μίας χρήσης παράγονται σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση.

Πάνω από το ήμισυ των πλαστικών απορριμμάτων παγκοσμίως παράγεται από 20 εταιρείες με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κλιματική κρίση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για κρατικές αλλά και πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες παράγουν τα πολυμερή που καταλήγουν να γίνονται απορρίμματα πλαστικών αντικειμένων, από μάσκες προσώπου έως πλαστικές σακούλες και φιάλες, τα οποία στο τέλος της σύντομης ζωής τους μολύνουν τους ωκεανούς ή καίγονται ή πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ο δείκτης Plastic Waste Makers αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις εταιρείες αλλά και τις χώρες που κατέχουν ηγετική θέση στην παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων. Την πρωτιά δείχνει να έχει η Αυστραλία και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Βρετανία.

Η έρευνα που εκπόνησε το Ίδρυμα Minderoo της Αυστραλίας σε συνεργασία με την Wood Mackenzie, το London School of Economics και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης εμφανίζει την ExxonMobil ως την εταιρεία που παράγει τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης στον κόσμο, συνεισφέροντας 5,9 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων παγκοσμίως.Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η Dow, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, παρήγαγε 5,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, ενώ η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, η Sinopec, δημιούργησε 5,3 εκατομμύρια τόνους.

Έντεκα από τις εταιρείες εδρεύουν στην Ασία, τέσσερις στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή. Η παραγωγή πλαστικών τους χρηματοδοτείται από κορυφαίες τράπεζες, μεταξύ των οποίων είναι οι Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup και JPMorgan Chase.

Το τεράστιο αποτύπωμα των πλαστικών απορριμμάτων των 20 παγκόσμιων εταιρειών αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των 130 εκατ. μετρικών τόνων πλαστικών μιας χρήσης που απορρίφθηκαν το 2019, λέει η ανάλυση.

Τα πλαστικά μίας χρήσης παράγονται σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση και επειδή είναι αντικείμενα που ανακυκλώνονται δύσκολα, καταλήγουν να δημιουργούν παγκόσμια απόβλητα. Μόνο το 10% -15% του πλαστικού μίας χρήσης ανακυκλώνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η ανάλυση παρέχει μια άνευ προηγουμένου ματιά στον μικρό αριθμό των πετροχημικών εταιρειών και των χρηματοοικονομικών υποστηρικτών τους, που παράγουν σχεδόν όλα τα πλαστικά απόβλητα μίας χρήσης σε όλο τον κόσμο.

Ο Αλ Γκορ, περιβαλλοντολόγος και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτοποριακή ανάλυση έδειξε πώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων σπεύδουν να στραφούν στην παραγωγή πλαστικών καθώς δύο από τις κύριες αγορές τους - μεταφορά και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – βαίνουν προς απανθρακοποίηση.

Μέχρι το 2050 το πλαστικό αναμένεται να ευθύνεται για το 5% -10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο κρίσιμες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας», δήλωσε ο Dr. Andrew Forrest AO, πρόεδρος του Ιδρύματος Minderoo. «Οι τρέχουσες προοπτικές πρόκειται να επιδεινωθούν και απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους παραγωγούς πλαστικών να συνεχίσουν χωρίς έλεγχο», σημειώνει.

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider