Πράσινες επενδύσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Θεσσαλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινες επενδύσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Θεσσαλία
Πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Θεσσαλία.

Πράσινες επενδύσεις δίνουν νέα πνοή στον εναλλακτικό τουρισμό στη Θεσσαλία καθώς 21 μονοπάτια συνολικού μήκους 122 χιλιομέτρων στον Δήμο Βόλου αναγεννούνται. Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 τα 21 μονοπάτια θα συντηρηθούν, με στόχο να προσελκύσουν εναλλακτικούς τουρίστες με …πράσινες αναζητήσεις. Την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Συντήρηση, ανάδειξη και σήμανση πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια) του Δήμου Βόλου», συνολικού προϋπολογισμού 217.000 ευρώ εγκρίθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου της ανάδειξης των εναλλακτικών πεζοπορικών διαδρομών θα έχει ο Δήμος Βόλου και ειδικότερα η Εταιρεία Ανάπτυξη Πηλίου Α.Ε (Ε.Α.Π Α.Ε). Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι οι επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός τουρισμός, προκειμένου να στηρίξει μια από τις στρατηγικές πολιτικές της που αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε έναν προορισμό όπως η περιοχή του Βόλου, η οποία έχει να προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες όλες τις εποχές του έτους.

Οι συγκεκριμένες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο έργο επιμερίζονται σε 65 χιλιόμετρα μονοπατιών, 31 χιλιόμετρα χωματόδρομου και 26 χιλιόμετρα επιστρωμένων δρόμων. Τα έργα που θα υλοποιηθούν αφορούν σε εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της βατότητας καθώς και στη διαπλάτυνση και τον καθαρισμό των μονοπατιών από θάμνους, κλαδιά και χόρτα σε πλάτος δύο μέτρων, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η διέλευση των πεζοπόρων δίχως εμπόδια. Επίσης, θα αποκατασταθούν οι πτώσεις χωμάτων, λίθων και κορμών δένδρων κατά μήκος των μονοπατιών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη διέλευση των πεζών. Παράλληλα θα κατασκευαστεί η λιθόστρωση και των πέτρινων σκαλοπατιών στα σημεία όπου χρειάζεται να δημιουργηθεί μια πιο ομαλή κλίση για την άνετη διέλευση των περιπατητών.

Ακόμη θα κατασκευαστεί μια νέα κινητή ξύλινη γέφυρα στα σημεία που προϋπάρχει και στα ρέματα, ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα κιγκλιδώματα, όπου κριθεί ότι είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλιστεί η δίχως κίνδυνο διέλευση των πεζοπόρων. Για την αποφυγή πιθανών κατολισθήσεων θα κατασκευαστεί επίσης ένας αναλημματικός τοίχος από ξηρολιθοδομή ανάντι του μονοπατιού.

Βεβαίως, θα γίνει και η επιβαλλόμενη σήμανση των μονοπατιών, με ειδικές πινακίδες, οι οποίες θα καταδεικνύουν τη διαδρομή, θα επισημαίνουν όλα τα σημεία και τις τοποθεσίες που έχουν ενδιαφέρον για τους τουρίστες και θα παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η περιοχή του Πηλίου φημίζεται για τα παλιά μονοπάτια και τα πετρόκτιστα καλντερίμια της, αληθινά έργα τέχνης, τα οποία διατρέχουν σχεδόν όλο το βουνό των Κενταύρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider