Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο ΟΗΕ αναζητά επενδυτές με βιώσιμα project.

Επενδυτές για έργα που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030 αναζητά ο ΟΗΕ και για το λόγο αυτό συνεργάζεται με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου με στόχο να συνδεθούν με αυτά επενδυτές με έργα που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του οργανισμού έως το 2030.

Η Global Investors for Sustainable Development Alliance - στην οποία συμμετέχουν ως μέλη η Bank of America, η Citigroup και το Japan Investment Pension Investment Fund - δημιούργησε μια επενδυτική πλατφόρμα με το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Το διαδικτυακό αυτό εργαλείο στοχεύει να προωθήσει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα παρέχοντας μεταξύ άλλων στοιχεία για την τοπική αγορά, το επενδυτικό τοπίο και τη σύνδεση με σχετικούς επενδυτές/εταίρους.

«Η αύξηση της διαφάνειας και η σύνδεση της ζήτησης και της προσφοράς είναι το κλειδί για την επιτυχία των επενδύσεων προσανατολισμένων στην SDG», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz SE Oliver Baete και η CEO της JSE Leila Fourie, η οποία συμπροεδρεύει στη συμμαχία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η πλατφόρμα θα είναι ένας πόρος «για όλους τους ομοϊδεάτες επενδυτές, τα ιδρύματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης και τις κυβερνήσεις».

Ο ΟΗΕ εστιάζει στα κοινωνικά κριτήρια

Οι 17 στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ - από τον τερματισμό της φτώχειας και της πείνας έως τη μείωση της ανισότητας και την προστασία της θαλάσσιας ζωής - χρησιμοποιούνται ήδη ως οδηγός για τη λήψη αποφάσεων από πολλούς επενδυτές . Ενώ η δράση για το κλίμα έχει σχεδόν μονοπωλήσει μέχρι τώρα την προσοχή της αγοράς με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την έκδοση πράσινων ομολόγων, ο ΟΗΕ εστιάζει πλέον και στους κοινωνικούς στοχους.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν έλλειμμα ύψους 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα κεφάλαια που θα χρειαστούν φέτος για να διατηρήσουν σταθερή την πορεία τους προς τους στόχους του 2030, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η ανακατανομή ακόμη και ενός 1,1% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές ή διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα ήταν αρκετή για να καλύψει το κενό, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Φέτος έχει ήδη καταγραφεί μια εισροή κεφαλαίων και ομολόγων που έχουν ως στόχο την επίτευξη αυτών των στόχων. Η Bank of America έχει δεσμεύσει 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ το hedge fund της Ray Dalio, Bridgewater Associates, ανοίγει δύο βιώσιμα fund το 2021, τα οποία θα επιλέγουν τίτλους που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider