Google, η BMW, η Volvo και Samsung SDI απορρίπτουν τις εξορύξεις σε βαθιά ύδατα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google, η BMW, η Volvo και Samsung SDI απορρίπτουν τις εξορύξεις σε βαθιά ύδατα
Οι πρώτοι διεθνείς όμιλοι που υπέγραψαν έκκληση της WWF για μορατόριουμ στις εξορύξεις βαθέων υδάτων.

Η Google, η BMW, η Volvo και η Samsung SDI είναι οι πρώτοι διεθνείς όμιλοι που υπέγραψαν έκκληση της WWF για μορατόριουμ στις εξορύξεις βαθέων υδάτων και ουσιαστικά δεσμεύονται να αποκλείουν τέτοια ορυκτά από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αλλά και να μην χρηματοδοτούν αντίστοιχες εξορυκτικές δραστηριότητες.

«Μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν κοντόφθαλμη αν ληφθεί υπ' όψιν ότι μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος βαθέων υδάτων δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και κατανοηθεί», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η WWF.

Το μορατόριουμ απαιτεί απαγόρευση της εξόρυξης βαθέων βυθών έως ότου χαρτογραφηθούν πλήρως οι κίνδυνοι και εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Η BMW δήλωσε ότι οι πρώτες ύλες από την εξόρυξη βαθέων υδάτων δεν είναι «επιλογή» για την εταιρεία αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά ευρήματα για να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Την ίδια ώρα εταιρείες προωθούν τις προπαρασκευαστικές εργασίες και την έρευνα σε τέτοιες περιοχές. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που διαθέτουν άδειες εξερεύνησης για τμήματα του πυθμένα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των DeepGreen, GSR και UK Seabed Resources στοχεύουν σε πωλήσεις ορυκτών που προέρχονται από τον βυθό και προορίζονται για την κατασκευή αυτοκινήτων και μπαταριών.

Από την άλλη, η DeepGreen, έχει δηλώσει ότι η υπεράκτια εξόρυξη είναι πιο βιώσιμη από την εξόρυξη στην ξηρά, επειδή δημιουργεί λιγότερα απόβλητα και τα οζίδια που περιέχουν τα ορυκτά στο βυθό έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μετάλλων σε σχέση με εκείνα που βρίσκονται στην ξηρά.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να χορηγήσει άδεια σε εταιρείες για εξορύξεις σε βαθιά ύδατα από το 2023 και ίσως έτσι να καταστεί η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Πηγή: Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider