Μακρυνίτσα: Μια διαφορετική «βιώσιμη ανάπτυξη» από 1.000 μέτρα υψόμετρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρυνίτσα: Μια διαφορετική «βιώσιμη ανάπτυξη» από 1.000 μέτρα υψόμετρο
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο πιστοποιήσεις και «πράσινο» marketing αλλά και εμπιστοσύνη στους καρπούς της γης.

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο πιστοποιήσεις και «πράσινο» marketing αλλά και εμπιστοσύνη στους καρπούς της γης όταν αυτοί παράγονται με φυσικό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς να εντάσσονται στις παραδοσιακές όπως ξέραμε μέχρι σήμερα αλυσίδες παραγωγής. Αυτό υποστηρίζει στη θεωρία και την πράξη ο κ. Κωστής Σαρακατσάνος, ο οποίος καλλιεργεί αρωματικά φυτά στη Μακρυνίτσα, τα προωθεί και τα πουλά ο ίδιος μέσω facebook.

insider



Ο εμπνευσμένος αυτός καλλιεργητής φυτεύει διάφορα είδη βοτάνων (ρίγανη, τσάι, θυμάρι) και παράγει και έλαια ενώ σε άλλα κομμάτια γης καλλιεργεί κηπευτικά όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες (για μπούκοβο, τουρσί, πελτέ) ενώ κάνει ο ίδιος τη μεταποίηση. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε υψόμετρο ακόμη και άνω των 1.000 μέτρων σε παρθένα χωράφια, όπως ο ίδιος σημειώνει: «11 στρέμματα πράσινο τσάι βουνού κ τσάι βουνού ποικιλίας Ολύμπου. Τα μικρά που φαίνονται είναι τα ριγανάκια που φύτευσα τον Νοέμβριο σε 1.124 μέτρα υψόμετρο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία από τις πολλές φωτογραφίες που δημοσιοποιεί προκειμένου να επικοινωνήσει με το κοινό του και να μοιραστεί το πάθος του για αυτό που κάνει. 

 

insider



Η αγροτική αυτή δραστηριότητα αναπτύσσεται σε κτήματα που έχει νοικιάσει και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για εδάφη που δεν έχουν καλλιεργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. «Το χωράφι που θα μπουν τα κηπευτικά τέλος Απριλίου, παρθένο έδαφος που έχει να φυτευτεί εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, είναι μη βιολογικά πιστοποιημένο για να κάνουμε κ λίγο χιούμορ», αναφέρει με σαρκαστική διάθεση ενώ αναλύοντας περαιτέρω δίνει την δική του εκτίμηση για το τι σημαίνει τελικά βιολογικό προϊόν.

 

insider



«Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας χαμός με τα βιολογικά προϊόντα. Έχοντας στο προϊόν τη σφραγίδα του ΒΙΟ αυτόματα ανεβαίνει η μετοχή του και όσον αφορά στην τιμή και στο μάτι του καταναλωτή. Τι είναι βιολογικό όμως; Η νομοθεσία λέει πως θεωρείται βιολογικό ένα προϊόν όταν η καλλιέργεια γίνεται στα πρότυπα που αυτή ορίζει, δηλαδή χωρίς τη χρήση μη πιστοποιημένων φυτοφαρμάκων ή λιπάσματος, στην ουσία μη χημικά σκευάσματα, όχι όμως πως δεν πέφτει τίποτα. Ένα χωράφι θεωρείται βιολογικό όταν αυτό πληροί όλες αυτές τις προδιαγραφές σε γενικά πλαίσια, είτε είναι στον κάμπο είτε είναι στο βουνό. Για παράδειγμα στον κάμπο υπάρχει εντατική καλλιέργεια εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα, με κουρασμένα χώματα, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί πάρα πολύ από την χρήση φυτοφαρμάκων (που κάποια στην πορεία έχουν απαγορευτεί), όλα αυτά περνάνε στο  φυτό και στο στομάχι μας. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βιολογικά χωράφια στα 200 μέτρα. Άραγε δεν πάει τίποτα με τον αέρα και με το νερό όταν βρέχει στο βιολογικό κτήμα; Πόσο βιολογικό είναι ένα τέτοιο χωράφι που έχει πιστοποιητικό και ένα χωράφι στα 1000 μέτρα υψόμετρο μέσα στο δάσος το οποίο όμως δεν έχει πιστοποιητικό;», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider