Οι πράσινες επενδύσεις είναι πιο ανθεκτικές σε σοκ της αγοράς που σχετίζονται με το κλίμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πράσινες επενδύσεις είναι πιο ανθεκτικές σε σοκ της αγοράς που σχετίζονται με το κλίμα
Τα κεφάλαια που κατευθύνονται σε «μη πράσινες» επενδύσεις είναι πιο ευάλωτα από τις εκείνα που κατευθύνονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.

Τα κεφάλαια που κατευθύνονται σε «μη πράσινες» επενδύσεις είναι πιο ευάλωτα από τις εκείνα που κατευθύνονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις σε περίπτωση που η αγορά δοκιμαστεί από κάποιο σοκ το οποίο θα σχετίζεται με κλιματικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) οι επενδύσεις στις λεγόμενες «brown» ή ρυπογόνες επενδύσεις παρουσιάζουν μια συγκέντρωση σε ομοειδείς εταιρείες ενώ οι πράσινες επενδύσεις παρουσιάζουν διαφοροποίηση τομέων. «Αυτό υποδηλώνει μεγαλύτερους κινδύνους συγκέντρωσης σε κεφάλαια των οποίων τα χαρτοφυλάκια περιέχουν περισσότερα ρυπογόνα περιουσιακά στοιχεία», εκτιμά η ESMA, η οποία έκανε μια απόπειρα εκτίμησης των τρωτών σημείων σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 23.965 fund της ΕΕ αξίας 10,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια).

«Στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, τα επενδυτικά ταμεία εκτίθενται περισσότερο σε ευαίσθητους στους κλιματικούς παράγοντες οικονομικούς τομείς από ό,τι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί λίγες αξιολογήσεις χρηματοοικονομικού κινδύνου που σχετίζονται με το κλίμα», δήλωσε η ESMA στην τελευταία της αναφορά για τους κινδύνους της αγοράς.

Ένα προκαταρκτικό σενάριο κινδύνου που εξετάστηκε έδειξε ότι οι απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία κυμαίνονταν από 8% έως 19% για τις ρυπογόνες επενδύσεις ενώ των οι απώλειες για τις πράσινες επενδύσεις κυμαίνονταν από 3% έως 7%, ανέφερε η ESMA. Οι επενδύσεις στην πρώτη κατηγορία συνέβαλαν επίσης περισσότερο στις συνολικές απώλειες του συστήματος, επειδή είναι πιο διασυνδεδεμένες.

«Αυτό σχετίζεται επίσης με συζητήσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για τα επενδυτικά κεφάλαια και την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας των κεφαλαίων σχετικά με την έκθεση σε ευαίσθητους στο κλίμα τομείς», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider