Οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες στρέφονται στο πράσινο υδρογόνο και στη δέσμευση άνθρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες στρέφονται στο πράσινο υδρογόνο και στη δέσμευση άνθρακα

Σε πράσινες πρακτικές στρέφονται και οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικός τους αποτύπωμα και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της επενδυτικής κοινότητας για βιώσιμες στρατηγικές.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας δομικών υλικών HeidelbergCement συνεργάζεται με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Swansea για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μιας μονάδας επίδειξης πράσινου υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε διαδικασίες εντάσεως ενέργειας προσπαθούν να διατηρήσουν την παραγωγικότητα μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές.

Σε μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Swansea εκτίμησε ότι η μονάδα πράσινου υδρογόνου είχε εγκατασταθεί στο εργοστάσιο Regen GGBS της Hanson στην πόλη Port Talbot της νότιας Ουαλίας (ο όρος GGBS αναφέρεται σε σκωρία υψικαμίνου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για τσιμέντο κατά την παραγωγή σκυροδέματος).

Αυτή η κίνηση σίγουρα δεν είναι τυχαία αν λάβει κανείς υπ' όψιν την επίδραση της παραγωγής τσιμέντου στο περιβάλλον. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από το think tank του Ηνωμένου Βασιλείου Chatham House, παράγονται ετησίως πάνω από 4 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι τσιμέντου. Αυτό, αντιστοιχεί περίπου στο 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Εκπαιδεύοντας τη .... βιομηχανία

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το τσιμέντο Portland, το Regen GGBS παραμένει ένα προϊόν υψηλής έντασης ενέργειας, που απαιτεί σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Swansea, η ιδέα πίσω από το έργο Port Talbot είναι να «αντικαταστήσει μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη μονάδα με πράσινο υδρογόνο, το οποίο θεωρείται καθαρή πηγή ενέργειας καθώς εκπέμπει νερό μόνο όταν καίγεται».

Η μονάδα στο Hanson παράγει υδρογόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση, η οποία χωρίζει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κατά τη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές - το έργο στην Ουαλία χρησιμοποιεί επί τόπου αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις - τότε το τελικό προϊόν ονομάζεται «πράσινο υδρογόνο».

Το σύστημα δημιουργήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η οποία διευθύνεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ασφάλεια Ενέργειας του Πανεπιστημίου Swansea.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή τσιμέντου προσφέρεται για σημαντικές βελτιωτικές πρωτοβουλίες όσον αφορά στις εκπομπές και άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Η κατασκευή αλουμινίου είναι άλλη. Η BMW δήλωσε πρόσφατα ότι άρχισε να προμηθεύεται και να χρησιμοποιεί αλουμίνιο που έχει παραχθεί χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, για παράδειγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider