Tip of the Day

Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

15-04-2024 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

Κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα, υποστηρίζοντας την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Unilever, η Amazon και η Toyota αποτελούν παραδείγματα εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να καταστούν ανθρακικά ουδέτερες έως το 2030, το 2040 και το 2050. Καθώς η ένταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται, αποτελεί ηθική επιταγή για κάθε εταιρεία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας άνθρακα, ανεξάρτητα από την φύση και το μέγεθός της.

Φυσικά, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης, η προσέγγιση και τα χρονοδιαγράμματα για να γίνει ουδέτερη από άνθρακα θα είναι διαφορετικά. Η κατανόηση των διαφορετικών πηγών εκπομπής άνθρακα, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων, και η αναφορά της προόδου σε τακτική βάση θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Για εταιρείες που δεν κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, είναι μάλλον απλό, καθώς αφορά κυρίως σε χώρους γραφείων, ηλεκτρισμό, ταξίδια και συναφείς δραστηριότητες. Για τις εταιρείες που κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, οι εκπομπές άνθρακα προέρχονται από μηχανές που λειτουργούν, υλικά που καταναλώνουν και πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λειτουργίες της.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη μέτρων όπως η μετάβαση από λαμπτήρες πυρακτώσεως σε LED, σχεδιασμός και διαχείριση καλύτερου προγράμματος παραγωγής, μεταφορά του προσωπικού πιο κοντά στις εγκαταστάσεις σας, επανασχεδιασμός των προϊόντων κλπ. Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που μείωσαν έως και 40% τις εκπομπές άνθρακα ως αποτέλεσμα απλών αλλά αποτελεσματικών μέτρων βελτίωσης της απόδοσης.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, η αποφυγή σπατάλης και η υποστήριξη της επανάχρησης των πόρων είναι το κλειδί για τον κυκλικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η απομάκρυνση από τις συσκευασίες και τα προϊόντα μιας χρήσης σε επαναχρησιμοποιήσιμα, η στροφή σε κυκλικά προϊόντα και υπηρεσίες θα οδηγήσει σίγουρα σε καλύτερο αποτύπωμα άνθρακα για την εταιρεία και την κοινότητα γενικότερα.

Η ουδετερότητα άνθρακα μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση αλλά με σωστό προγραμματισμό και υπομονή μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορεί να προβλέπουν τα εκάστοτε χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:35

Με «βραχιολάκι» από τις 18 Μαΐου η επιτήρηση των κρατούμενων σε άδεια

22:24

Αφθώδης πυρετός: Εμβολιασμό αντί για θανάτωση ζώων ζητά η Περιφέρεια Β. Αιγαίου

22:17

Κατρακύλησε το πετρέλαιο εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

22:12

Ευ. Βενιζέλος: Ο ανταγωνισμός στην ΑΙ, αναδεικνύει ως επίδικο αντικείμενο τη φιλελεύθερη δημοκρατία

22:04

Χανταϊός: Έφτασε στο Άμστερνταμ αεροσκάφος που μεταφέρει κρούσμα του MV Hondius

21:56

Νέα διορία Τραμπ στο Ιράν: Έχει μία εβδομάδα για συμφωνία

21:56

Σε υψηλό 9 ημερών ο χρυσός - Άλμα 6% για το ασήμι

21:50

Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν ιρανικό πλοίο που πήγε να σπάσει τον αποκλεισμό των λιμανιών

21:41

SBC Greece: Πρόταση για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

21:36

Μιχαηλίδου: «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που ενισχύει την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αυτισμό»

21:29

Ο Τραμπ υπέγραψε νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική - Πού επικεντρώνεται

21:20

5η Συνόδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας: Τι αναφέρει το Κοινό Ανακοινωθέν

21:11

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει πολύ μία συμφωνία» - Η στάση της Τεχεράνης

21:07

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό - Στόχος υψηλόβαθμος διοικητής της Χεζμπολάχ

21:05

CrediaBank: Εγκαίνια για το κατάστημα Νέας Εμπειρίας στην Πανεπιστημίου

20:56

ΑΑΔΕ: Επαναλειτουργεί η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων

20:55

Σε νέο χαμηλό 36 ετών η παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Απρίλιο

20:46

Νετανιάχου: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» - Σε διαρκή επικοινωνία με Τραμπ

20:38

Αύξηση 56,4% στις δαπάνες καυσίμων των αμερικανικών αεροπορικών τον Μάρτιο

20:29

Ρεκόρ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη

20:16

Γεραπετρίτης: «Ύψιστης σημασίας η επικράτηση της διπλωματίας στον πόλεμο του Ιράν»

20:04

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε α’ ανάγνωση το φορολογικό νομοσχέδιο

20:04

Νέο ρεκόρ για το παγκόσμιο χρέος - Στα 353 τρισ. δολάρια

19:55

Ιράν: Oι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγκάσουν την Τεχεράνη να «παραδοθεί»

19:50

Επιβάτης του MV Hondius με χανταϊό πήγε να ταξιδέψει με πτήση της KLM - Ανησυχία στα Κανάρια Νησιά

19:50

DeepSeek: Πρώτο άνοιγμα σε επενδυτές με αποτίμηση έως 50 δισ. δολάρια

19:38

Υπ. Εργασίας: Συνεχίζεται ο διάλογος για ενίσχυση της αρχής της ίσης αμοιβής ανδρών - γυναικών

19:37

Κρίσιμο 48ωρο για τις αγορές

19:33

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 13 Μαΐου - Τα αιτήματα

19:29

Dotsoft: Αναλαμβάνει έργο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς της Κύπρου