Tip of the Day

Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

15-04-2024 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα, υποστηρίζοντας την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Unilever, η Amazon και η Toyota αποτελούν παραδείγματα εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να καταστούν ανθρακικά ουδέτερες έως το 2030, το 2040 και το 2050. Καθώς η ένταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται, αποτελεί ηθική επιταγή για κάθε εταιρεία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας άνθρακα, ανεξάρτητα από την φύση και το μέγεθός της.

Φυσικά, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης, η προσέγγιση και τα χρονοδιαγράμματα για να γίνει ουδέτερη από άνθρακα θα είναι διαφορετικά. Η κατανόηση των διαφορετικών πηγών εκπομπής άνθρακα, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων, και η αναφορά της προόδου σε τακτική βάση θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Για εταιρείες που δεν κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, είναι μάλλον απλό, καθώς αφορά κυρίως σε χώρους γραφείων, ηλεκτρισμό, ταξίδια και συναφείς δραστηριότητες. Για τις εταιρείες που κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, οι εκπομπές άνθρακα προέρχονται από μηχανές που λειτουργούν, υλικά που καταναλώνουν και πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λειτουργίες της.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη μέτρων όπως η μετάβαση από λαμπτήρες πυρακτώσεως σε LED, σχεδιασμός και διαχείριση καλύτερου προγράμματος παραγωγής, μεταφορά του προσωπικού πιο κοντά στις εγκαταστάσεις σας, επανασχεδιασμός των προϊόντων κλπ. Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που μείωσαν έως και 40% τις εκπομπές άνθρακα ως αποτέλεσμα απλών αλλά αποτελεσματικών μέτρων βελτίωσης της απόδοσης.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, η αποφυγή σπατάλης και η υποστήριξη της επανάχρησης των πόρων είναι το κλειδί για τον κυκλικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η απομάκρυνση από τις συσκευασίες και τα προϊόντα μιας χρήσης σε επαναχρησιμοποιήσιμα, η στροφή σε κυκλικά προϊόντα και υπηρεσίες θα οδηγήσει σίγουρα σε καλύτερο αποτύπωμα άνθρακα για την εταιρεία και την κοινότητα γενικότερα.

Η ουδετερότητα άνθρακα μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση αλλά με σωστό προγραμματισμό και υπομονή μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορεί να προβλέπουν τα εκάστοτε χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:07

Μητσοτάκης για συντάξεις χηρείας: Όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης

14:06

10 κοινωνικές δεξιότητες που απέκτησαν οι Boomers, αλλά η GenZ δεν θα μάθει ποτέ

14:00

Πυρκαγιά σε ταχύπλοο στην Βουλιαγμένη - Σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες

13:53

Σε πύρινο κλοιό η βόρεια Πορτογαλία - Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες

13:46

ΤτΕ: «Κλείνει» η ψαλίδα των επιτοκίων - Στο 4,3% τον Μάιο 2026

13:43

Expert Hellas: Αναπτυξιακή πορεία και στρατηγικός μετασχηματισμός δικτύου

13:40

Μητσοτάκης από Παίδων Πεντέλης: Εγκαινιάζουμε υποδομές του ΕΣΥ - Κάναμε γενναίες και τολμηρές παρεμβάσεις

13:30

Παπαθανάσης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους πολλούς, δεν θα χαθεί ούτε ευρώ»

13:18

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

13:11

Καύσωνας: Τουλάχιστον 3.700 επιπλέον θάνατοι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

12:53

ΗΠΑ: Στο όρος Ράσμορ ο Τραμπ, ξεκινούν οι εορτασμοί για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας

12:49

Διαβάσατε ειδήσεις; Κάντε το κουίζ!

12:43

Νέο γονιδιακό τεστ βοηθά να αποφευχθεί η περιττή χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

12:42

Κορκίδης: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται αλλά παραμένει πάνω από τον μ.ο. της Ευρωζώνης

12:37

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 8 Ιουλίου

12:36

Eurobank Equities: Περιθώρια ανόδου 15%-23% στις τράπεζες – Ανεβάζει τιμές στόχους

12:21

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι ομόφωνα Δημήτρης Μελάς και Αθανασία Ρέππα για δύο πλημμελήματα

12:19

Μολδαβία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μουντεάνου

12:18

Δικογραφία σε βάρος 4 influencers για διαφήμιση παράνομων ιστοσελίδων τυχερών παιγνίων

12:16

UBS: Ανεβάζει τιμή στόχο για Coca-Cola HBC - Τι περιμένει για το Q2

12:11

Σε αναπτυξιακή δυναμική τροχιά η Neuropublic - Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Αφεντούλης, CEO του Latsco Family Office

12:09

Θεοδωρικάκος: «Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι της Βάγιας Νέστορα»

12:05

Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζαχαριάδης

11:59

Η ακρίβεια δεν «φρενάρει» τα ταξίδια - Στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων η Ελλάδα

11:48

ΔΕΗ: Βελτιωμένες επιδόσεις στην αξιολόγηση του CDP για κλίμα, ύδατα και εφοδιαστική αλυσίδα

11:34

Τρ. Πειραιώς: Πτωτική η τάση στις αγορές αγροτικών προϊόντων - Εξαίρεση τα βοοειδή και ο χυμός πορτοκαλιού

11:30

Χρηματιστήριο: «Χτίζει» απόσταση από τις 2.500 μονάδες

11:14

Βουλή: Παρουσία Ανδρουλάκη η συζήτηση της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης

11:01

Δεμένα τα πλοία στo λιμάνι της Ραφήνας έως το πρωί του Σαββάτου - Συγκέντρωση κατοίκων

10:59

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει λευκή επιταγή στον Τραμπ»