Tip of the Day

Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

15-04-2024 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα, υποστηρίζοντας την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Unilever, η Amazon και η Toyota αποτελούν παραδείγματα εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να καταστούν ανθρακικά ουδέτερες έως το 2030, το 2040 και το 2050. Καθώς η ένταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται, αποτελεί ηθική επιταγή για κάθε εταιρεία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας άνθρακα, ανεξάρτητα από την φύση και το μέγεθός της.

Φυσικά, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης, η προσέγγιση και τα χρονοδιαγράμματα για να γίνει ουδέτερη από άνθρακα θα είναι διαφορετικά. Η κατανόηση των διαφορετικών πηγών εκπομπής άνθρακα, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων, και η αναφορά της προόδου σε τακτική βάση θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Για εταιρείες που δεν κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, είναι μάλλον απλό, καθώς αφορά κυρίως σε χώρους γραφείων, ηλεκτρισμό, ταξίδια και συναφείς δραστηριότητες. Για τις εταιρείες που κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, οι εκπομπές άνθρακα προέρχονται από μηχανές που λειτουργούν, υλικά που καταναλώνουν και πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λειτουργίες της.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη μέτρων όπως η μετάβαση από λαμπτήρες πυρακτώσεως σε LED, σχεδιασμός και διαχείριση καλύτερου προγράμματος παραγωγής, μεταφορά του προσωπικού πιο κοντά στις εγκαταστάσεις σας, επανασχεδιασμός των προϊόντων κλπ. Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που μείωσαν έως και 40% τις εκπομπές άνθρακα ως αποτέλεσμα απλών αλλά αποτελεσματικών μέτρων βελτίωσης της απόδοσης.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, η αποφυγή σπατάλης και η υποστήριξη της επανάχρησης των πόρων είναι το κλειδί για τον κυκλικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η απομάκρυνση από τις συσκευασίες και τα προϊόντα μιας χρήσης σε επαναχρησιμοποιήσιμα, η στροφή σε κυκλικά προϊόντα και υπηρεσίες θα οδηγήσει σίγουρα σε καλύτερο αποτύπωμα άνθρακα για την εταιρεία και την κοινότητα γενικότερα.

Η ουδετερότητα άνθρακα μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση αλλά με σωστό προγραμματισμό και υπομονή μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορεί να προβλέπουν τα εκάστοτε χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:36

Υπέκυψε ο 27χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε καυγά στα Γιαννιτσά

17:28

Ζαχαράκη: Έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο

17:19

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Nέα εποχή για τη ΓΑΙΑΟΣΕ – Μετονομάζεται σε Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα

17:04

Όλες οι παρεμβάσεις σε 17 άξονες για το 2027 – Τι αλλάζει σε ταξί και βραχυχρόνιες μισθώσεις

16:43

OPEC+: Διατήρησε αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο

16:30

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Χαλκιδικής λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

16:24

ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση, το τρίπτυχο Μητσοτάκη

16:03

Τη Δευτέρα στο ΥΠΕΘΟΟ η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη ΔΕΘ

15:40

Μητσοτάκης: «Έχουμε κάνει άλματα στην Πολιτική Προστασία» - Τι είπε για τις πυρκαγιές και τον Έβρο

15:08

Σαμαράς: «Άλλο η παράταξη, άλλο το κόμμα Μητσοτάκη»

14:55

Γκιουλέκας: «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα και αλλάζει εποχή»

14:42

Reuters: Νέοι κανόνες για Airbnb και βραχυχρόνιες μισθώσεις από Κομισιόν

14:30

Φωτιά στο Κλειδί Βοιωτίας - Ήχησε το 112

14:17

Λαβρόφ για drone στη Λειψία: «Έναρξη πραγματικού πολέμου» οι κατηγορίες κατά της Μόσχας

14:04

Τανάγρα: Κομβικός ο διάλογος των πιλότων - Το χρονικό της πτώσης του Phantom

13:51

Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κίεβο - Zελένσκι: Εγγυήσεις ασφαλείας για το τέλος του πολέμου

13:38

Αλλάζει χέρια για 1,39 δισ. δολάρια η Spire Healthcare Group

13:26

Μπαλωμένος (Hellenic Rail Estate): Στο 60% η ωρίμανση των σημαντικότερων ακινήτων

13:14

Προειδοποίηση από Τεχεράνη για «οδυνηρή απάντηση» στις αμερικανικές επιθέσεις

13:02

Οι 4 εξαγγελίες Μητσοτάκη από ΔΕΘ για την Υγεία

12:49

Έως το τέλος του 2026 ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του σταθμού Θεσσαλονίκης

12:38

Παπαστεργίου: «Πρωτοστατούμε για την προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο»

12:27

Ιανουάριο ξεκινά «Σπίτι μου 3» με 2 δισ. για 40.000 ζευγάρια - Έρχονται 5 δισ. για ΜμΕ από Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

12:16

Μητσοτάκης: Αυστηρά κοστολογημένα τα μέτρα στήριξης - Προτεραιότητα η ακρίβεια, έμφαση σε ιδιωτικές επενδύσεις

12:09

Κυρανάκης: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί παίρνουν ζωή

12:00

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ - Βίντεο

11:56

Τσουκαλάς: Αντίπαλος μας η Νέα Δημοκρατία

11:53

Δένδιας για τα «Σεπτεμβριανά»: Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί διαρκές χρέος μας

11:50

ΜΤΠΥ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για χορήγηση δανείων - Οι δικαιούχοι

11:45

Κορκίδης: Αισιόδοξο το αποτύπωμα των εξαγγελιών της ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη και τις ΜμΕ