Tip of the Day

Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

15-04-2024 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

Κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα, υποστηρίζοντας την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Unilever, η Amazon και η Toyota αποτελούν παραδείγματα εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να καταστούν ανθρακικά ουδέτερες έως το 2030, το 2040 και το 2050. Καθώς η ένταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται, αποτελεί ηθική επιταγή για κάθε εταιρεία να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ουδετερότητας άνθρακα, ανεξάρτητα από την φύση και το μέγεθός της.

Φυσικά, ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης, η προσέγγιση και τα χρονοδιαγράμματα για να γίνει ουδέτερη από άνθρακα θα είναι διαφορετικά. Η κατανόηση των διαφορετικών πηγών εκπομπής άνθρακα, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων, και η αναφορά της προόδου σε τακτική βάση θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Για εταιρείες που δεν κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, είναι μάλλον απλό, καθώς αφορά κυρίως σε χώρους γραφείων, ηλεκτρισμό, ταξίδια και συναφείς δραστηριότητες. Για τις εταιρείες που κατασκευάζουν φυσικά προϊόντα, οι εκπομπές άνθρακα προέρχονται από μηχανές που λειτουργούν, υλικά που καταναλώνουν και πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λειτουργίες της.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την λήψη μέτρων όπως η μετάβαση από λαμπτήρες πυρακτώσεως σε LED, σχεδιασμός και διαχείριση καλύτερου προγράμματος παραγωγής, μεταφορά του προσωπικού πιο κοντά στις εγκαταστάσεις σας, επανασχεδιασμός των προϊόντων κλπ. Υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που μείωσαν έως και 40% τις εκπομπές άνθρακα ως αποτέλεσμα απλών αλλά αποτελεσματικών μέτρων βελτίωσης της απόδοσης.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, η αποφυγή σπατάλης και η υποστήριξη της επανάχρησης των πόρων είναι το κλειδί για τον κυκλικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, η απομάκρυνση από τις συσκευασίες και τα προϊόντα μιας χρήσης σε επαναχρησιμοποιήσιμα, η στροφή σε κυκλικά προϊόντα και υπηρεσίες θα οδηγήσει σίγουρα σε καλύτερο αποτύπωμα άνθρακα για την εταιρεία και την κοινότητα γενικότερα.

Η ουδετερότητα άνθρακα μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη υπόθεση αλλά με σωστό προγραμματισμό και υπομονή μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορεί να προβλέπουν τα εκάστοτε χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:09

Πέθανε ο Έρικ Ντέιν σε ηλικία 53 ετών - Έδινε μάχη με τη νόσο ALS

09:03

Κίνα: Σταθερός παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός τον Ιανουάριο

08:57

Διεθνής Αθλητική: Διαδικασίες διαδοχής στον δρόμο προς την εξυγίανση

08:50

Ιράν: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά σε περίπτωση επίθεσης θα απαντήσουμε αποφασιστικά

08:46

Tραμπ: Θα διατάξει τη δημοσιοποίηση των «αρχείων» της κυβέρνησης για τους εξωγήινους

08:38

Ο Όρμπαν απειλεί ότι θα σταματήσει να δίνει ρεύμα στην Ουκρανία

08:35

Οι πολυτιμότερες ομάδες του NBA για το 2026 - Από «χρυσό» το Τοπ 3

08:29

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο κατάστημα New Yorker στην Ελλάδα

08:20

Οδηγίες για ασφαλές πέταγμα του χαρταετού

08:15

Ακίνητα: Στροφή των Ελλήνων στο ενοίκιο, δυσκολία στην ανταπόκριση του κόστους στέγασης

07:55

Βραχυχρόνια μίσθωση: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον «χάρτη» - Οι πληρότητες, οι αποδόσεις, η ζήτηση

07:48

FSRU Αλεξανδρούπολης: Περιβαλλοντική διαχείριση και επενδυτική αξία

07:43

Τα νέα ορόσημα ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις - Όφελος 1 δισ. ετησίως μέσω ΥΚΩ

07:31

Dromeus Capital: «Ωριμάζει» το Data Center 300 εκατ. στα Σπάτα εν μέσω αντιδράσεων και όρων

07:28

Τα «χρυσά» ντιλς ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου

07:25

Έλεγχοι για φοροδιαφυγή: Ειδικός αλγόριθμος επιλέγει φορολογούμενους και στόχους

07:14

Τον λένε ΝΔ - Νίκο Δένδια και αγωνιά για το εύρος της παράταξης - Αποχαιρετισμός στην Αρβελέρ

07:10

Η αύξηση της Credia - Ανησυχία στο ΧΑ - Ενεργειακό «σοκ και δέος» στην Ιταλία

23:58

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου»

23:44

Σπανάκης: «115 έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα»

23:30

Το χρονικό της σύλληψης του πρώην πρίγκιπα Άντριου για το σκάνδαλο Έπστιν

23:16

«Λύγισε» η Wall Street υπό το βάρος ιδιωτικής πίστωσης και Τεχεράνης

23:02

Παπαστεργίου: «Η AI πρέπει να συνδέεται με ίσες ευκαιρίες και καθολική πρόσβαση»

22:50

Times: «Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ στη χρήση βρετανικών βάσεων για επίθεση στο Ιράν

22:38

Βlue Owl: Διακόπτει τις αναλήψεις κεφαλαίων σε fund της - Πουλά assets 1,4 δισ. δολαρίων

22:25

Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν έστειλε το πετρέλαιο σε υψηλό 6 μηνών

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,8 εκατ. ευρώ

22:02

BioNTech: Αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της Covid-19

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο ιρανο-αμερικανικό και πληθωρισμό