Tip of the Day

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά μπακαλιάρου

22-03-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά μπακαλιάρου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση «όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

1 Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2 Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

3 Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4 Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

5 Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια

22:35

Πόσα χρήματα παίρνει ο Καραλής για το πρώτο του διαμάντι

22:34

Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

22:20

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά τις απειλές της ακροδεξιάς να «κλείσει τη στρόφιγγα» της βοήθειας στην Ουκρανία

22:10

Τραμπ: Απειλεί ότι θα πλήξει «πολύ σύντομα» το «Βουνό της Αξίνας»

22:00

Πορεία ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

21:48

Τζιτζικώστας: «Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι»

21:37

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό με πτώση σχεδόν 1,5%

21:31

Χατζηδάκης: Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις

21:23

Μερτς: Δεν θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο για το διάστημα στο Παρίσι

21:15

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:08

Μετρό Αθήνας: Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 – Προσωρινές αλλαγές στα δρομολόγια

21:00

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης στις ευρωαγορές - «Έλαμψε» η VW

20:56

Η Ιαπωνία ανοίγει την αμυντική της βιομηχανία στις διεθνείς αγορές

20:47

Πόσα χρήματα παίρνει ο Τεντόγλου για τη δεύτερη θέση στο Diamond League

20:39

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει τη στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

20:30

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 11 Σεπτεμβρίου

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ