Tip of the Day

Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;

Κώστας Αποστολόπουλος
02-02-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;

Μόλις δύο μήνες απομένουν από το τέταρτο bitcoin halving στην ιστορία του κρυπτονομίσματος μέσα στον Απρίλιο, και οι επενδυτές «φουσκώνουν» από αισιοδοξία καθώς αναμένουν το «κοντέρ» να γράψει νέα ιστορικά υψηλά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το εντυπωσιακό ποσοστό 84% των συμμετεχόντων αναμένει πως θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων.

Το γεγονός θεωρείται ευρέως ως ικανό να αλλάξει την προοπτική ολόκληρης της αγοράς.

Ένα δείγμα μπορούμε να πάρουμε αν εξετάσουμε τα τρία πρώτα halving που πραγματοποιήθηκαν στο bitcoin, κατά τις ημερομηνίες 28 Νοεμβρίου, 2012, 9 Ιουλίου 2016 και 11 Μαΐου 2020.

Το κοινό σημείο είναι πως το κρυπτονόμισμα συνήθως ξεκινά μια ανοδική τάση ένα χρόνο πριν από το halving και συνεχίζει σε μια ανοδική πορεία για να φτάσει σε νέο υψηλό μετά το γεγονός πριν εισέλθει σε μια πτωτική φάση.

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη από 2,48 δολάρια και 269 δολάρια ένα χρόνο πριν από το event, φτάνοντας στα ύψη των 1.131 δολάρια και 2.518 δολάρια περίπου ένα χρόνο αργότερα. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν στον τρίτο κύκλο του halving του 2020, καθώς η τιμή μετακινήθηκε από το χαμηλό των 7.255 δολαρίων σε ένα υψηλό των 56.615 δολαρίων ένα χρόνο μετά.

Εν όψει του επερχόμενου halving, η τιμή του bitcoin έχει ανοδική τάση από τον Απρίλιο του περασμένου έτους και αν επαναληφθεί η ιστορία, θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών, με το μεγαλύτερο crypto να διαπραγματεύεται επί του παρόντος περί τα 42.000 δολάρια.

Αλλά προτού γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε για τι μιλάμε.

Τι είναι το halving;

Ο όρος halving σχετίζεται με το πόσα tokens αποδίδονται στους bitcoin miners ως ανταμοιβή για την παραγωγή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον ίδιο τον όρο, η ανταμοιβή τους μειώνεται στο μισό.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί το δίκτυο των bitcoin των miners. Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που επαληθεύει όλες τις συναλλαγές bitcoin σε μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη. Επί του παρόντος, πληρώνονται 6,25 bitcoin όταν πρώτοι προσθέτουν μια ομάδα συναλλαγών στο blockchain ως μέρος του πρωτοκόλλου Proof of Work.

Αυτά τα μπλοκ συναλλαγών προστίθενται περίπου κάθε 10 λεπτά και ο κώδικας υπαγορεύει ότι η ανταμοιβή για τους εξορύκτες μειώνεται στο μισό μετά τη δημιουργία κάθε 210.000 μπλοκ. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια σε περιόδους που συχνά συνοδεύονται από αυξημένη αστάθεια των τιμών του crypto.

Για να δoθεί ένα παράδειγμα, το bitcoin έχει ανώτατο όριο τα 21 εκατ. νομίσματα σε κυκλοφορία. Επί του παρόντος, περισσότερα από 19 εκατ. bitcoin έχουν ήδη εξορυχθεί, αφήνοντας «χώρο» για να εξορυχτούν κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια.

Έτσι, για να μην αγγίζει το bitcoin τα απώτατα όρια του, το πρωτόκολλο προχωρά στο halving σε περιοδικά διαστήματα.

Αυτός είναι και ένας τρόπος για να ελεγχθεί η συνολική προσφορά των bitcoin.

Κατ’ ουσίαν, η πολιτική του halving είναι εγγεγραμμένη στον αλγόριθμο του bitcoin για να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας τη προσφορά χαμηλά. Θεωρητικά, η μείωση του ρυθμού έκδοσης bitcoin σημαίνει ότι η τιμή θα αυξηθεί εάν η ζήτηση παραμείνει η ίδια.

Αν κρίνουμε από την ιστορία, η θεωρία έγινε πράξη στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις. Απομένει να αποδειχτεί και την άνοιξη, στο τέταρτο halving!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:22

Ουκρανία: Ο στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ

20:09

Μετ' εμποδίων η έξοδος των εκδρομέων - LIVE χάρτης με τα μπλόκα

19:56

Οι Ρώσοι συζητούν με τους Ούγγρους για την πώληση της σερβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας NIS

19:42

Τουρκία: Αύξηση κατά 27% του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου

19:32

Ευρωαγορές: Σε νέα κορυφή σκαρφάλωσε ο Stoxx 600

19:22

Μαυροβούνιο: Άρση της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους υπηκόους

19:10

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή

18:54

Η Μ. Συρεγγέλα θα κινηθεί νομικά κατά της Ζ. Κωνσταντοπούλου - «Με συκοφαντεί καθημερινά»

18:46

Μητσοτάκης για τηλεμαραθώνιο Antenna: «Τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν τον δρόμο της κοινωνικής ευθύνης»

18:34

Ρωσία: Επίσκεψη Σύρων αξιωματούχων με φόντο την κλιμακούμενη ένταση με τις κουρδικές δυνάμεις

18:14

Η ΕΕΕΠ «αγοράζει γνώση» για τη διεθνή αγορά τυχερών παιγνίων

18:12

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς

18:06

Κοντογεώργης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Να υπάρξει κοινωνική υπευθυνότητα

17:52

ΧΑ: Stock picking στα υψηλά του 2025

17:46

Τεχνική Ολυμπιακή: Απόκτηση του ελέγχου χαρτοφυλακίου ακινήτων από Τρ. Πειραιώς

17:45

Υπογραφή κοινού σχεδίου δράσης Ελλάδος- Κύπρου-Ισραήλ και προγράμματος αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ

17:40

Quest Συμμετοχών: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση φωτοβολταϊκών σταθμών έναντι 36 εκατ. ευρώ

17:32

Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια ενόψει εορτών στον Οδοντωτό

17:27

Γκίλφοϊλ: Ο πολιτιστικός διάλογος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας

17:26

Τουρισμός: Μετ' εμποδίων η αύξηση της κίνησης στις γιορτές

17:17

Ουκρανία: Η σαρκοφάγος του Τσερνόμπιλ δεν θα αντέξει πλήγμα ρωσικού πυραύλου ή drone

17:13

Στασινός: Δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας καρνάγιων – Σημαντική η προστασία τους

17:05

Ισραήλ: «Τα μαζεύει» ο υπουργός Άμυνας για την παραμονή του στρατού στη Γάζα

16:50

Wall Street: Γύρισε στο πράσινο μετά την πρώτη «αμηχανία» του ισχυρού ΑΕΠ

16:41

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: Ως και 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές

16:32

ΕΛΓΑ: Πληρωμές 35,1 εκατ. για καταστροφές από Daniel-Elias και πυρκαγιές

16:19

Από την Κίνα το 80% των παιχνιδιών στην ΕΕ - Στα 7,1 δισ. ευρώ ο τζίρος

16:13

Micron, γιατί η AI αλλάζει τον τρόπο που αποτιμάται η μνήμη

16:11

ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ: Χριστουγεννιάτικες εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θρέφουμε με Αγάπη»

16:05

Ρεκόρ για τον χαλκό με άλμα στα 12.000 δολάρια