Tip of the Day

Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;

Κώστας Αποστολόπουλος
02-02-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μόλις δύο μήνες απομένουν από το τέταρτο bitcoin halving στην ιστορία του κρυπτονομίσματος μέσα στον Απρίλιο, και οι επενδυτές «φουσκώνουν» από αισιοδοξία καθώς αναμένουν το «κοντέρ» να γράψει νέα ιστορικά υψηλά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το εντυπωσιακό ποσοστό 84% των συμμετεχόντων αναμένει πως θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων.

Το γεγονός θεωρείται ευρέως ως ικανό να αλλάξει την προοπτική ολόκληρης της αγοράς.

Ένα δείγμα μπορούμε να πάρουμε αν εξετάσουμε τα τρία πρώτα halving που πραγματοποιήθηκαν στο bitcoin, κατά τις ημερομηνίες 28 Νοεμβρίου, 2012, 9 Ιουλίου 2016 και 11 Μαΐου 2020.

Το κοινό σημείο είναι πως το κρυπτονόμισμα συνήθως ξεκινά μια ανοδική τάση ένα χρόνο πριν από το halving και συνεχίζει σε μια ανοδική πορεία για να φτάσει σε νέο υψηλό μετά το γεγονός πριν εισέλθει σε μια πτωτική φάση.

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη από 2,48 δολάρια και 269 δολάρια ένα χρόνο πριν από το event, φτάνοντας στα ύψη των 1.131 δολάρια και 2.518 δολάρια περίπου ένα χρόνο αργότερα. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν στον τρίτο κύκλο του halving του 2020, καθώς η τιμή μετακινήθηκε από το χαμηλό των 7.255 δολαρίων σε ένα υψηλό των 56.615 δολαρίων ένα χρόνο μετά.

Εν όψει του επερχόμενου halving, η τιμή του bitcoin έχει ανοδική τάση από τον Απρίλιο του περασμένου έτους και αν επαναληφθεί η ιστορία, θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών, με το μεγαλύτερο crypto να διαπραγματεύεται επί του παρόντος περί τα 42.000 δολάρια.

Αλλά προτού γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε για τι μιλάμε.

Τι είναι το halving;

Ο όρος halving σχετίζεται με το πόσα tokens αποδίδονται στους bitcoin miners ως ανταμοιβή για την παραγωγή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον ίδιο τον όρο, η ανταμοιβή τους μειώνεται στο μισό.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί το δίκτυο των bitcoin των miners. Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που επαληθεύει όλες τις συναλλαγές bitcoin σε μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη. Επί του παρόντος, πληρώνονται 6,25 bitcoin όταν πρώτοι προσθέτουν μια ομάδα συναλλαγών στο blockchain ως μέρος του πρωτοκόλλου Proof of Work.

Αυτά τα μπλοκ συναλλαγών προστίθενται περίπου κάθε 10 λεπτά και ο κώδικας υπαγορεύει ότι η ανταμοιβή για τους εξορύκτες μειώνεται στο μισό μετά τη δημιουργία κάθε 210.000 μπλοκ. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια σε περιόδους που συχνά συνοδεύονται από αυξημένη αστάθεια των τιμών του crypto.

Για να δoθεί ένα παράδειγμα, το bitcoin έχει ανώτατο όριο τα 21 εκατ. νομίσματα σε κυκλοφορία. Επί του παρόντος, περισσότερα από 19 εκατ. bitcoin έχουν ήδη εξορυχθεί, αφήνοντας «χώρο» για να εξορυχτούν κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια.

Έτσι, για να μην αγγίζει το bitcoin τα απώτατα όρια του, το πρωτόκολλο προχωρά στο halving σε περιοδικά διαστήματα.

Αυτός είναι και ένας τρόπος για να ελεγχθεί η συνολική προσφορά των bitcoin.

Κατ’ ουσίαν, η πολιτική του halving είναι εγγεγραμμένη στον αλγόριθμο του bitcoin για να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας τη προσφορά χαμηλά. Θεωρητικά, η μείωση του ρυθμού έκδοσης bitcoin σημαίνει ότι η τιμή θα αυξηθεί εάν η ζήτηση παραμείνει η ίδια.

Αν κρίνουμε από την ιστορία, η θεωρία έγινε πράξη στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις. Απομένει να αποδειχτεί και την άνοιξη, στο τέταρτο halving!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:26

Palantir: Νέα αύξηση στις ετήσιες προβλέψεις εσόδων - Άλμα 14% για τη μετοχή

13:24

Ο Ιούλιος 2026 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γαλλία

13:20

Έρευνα ΕΕΑ-Pulse: Το 83% στηρίζει τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και ΕΦΚ στα καύσιμα

13:13

Διατακτικές σίτισης: Επιστολή κοινωνικών εταίρων στο ΥΠΕΘΟΟ για αύξηση του ημερήσιου ορίου στα 10 ευρώ

13:02

Το ασύλληπτο κόστος των πυρκαγιών

13:02

Λίβανος και Ισραήλ πραγματοποιούν νέο γύρο συνομιλιών στη Ρώμη - Ο 7ος κατά σειρά

12:52

Τι αλλάζει με το νέο Κανονισμό της ΕΕ για την ανακύκλωση συσκευασιών

12:37

Deloitte: Αισιόδοξοι οι Έλληνες CEOs για την απόδοση των επιχειρήσεών τους

12:29

UBS: Ξεκινά την κάλυψη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο τα 55 ευρώ

12:27

Νικολάου (Τράπεζα Κύπρου): Προς το άνω άκρο του στόχου για ROTE, υψηλότερα επιτοκιακά έσοδα

12:15

Η EY Ελλάδος διακρίθηκε με το Σήμα Διαφορετικότητας για τη δέσμευσή της στη συμπερίληψη

11:54

Χτύπημα σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ - Αγνοείται ένας ναυτικός

11:53

ΕΤΕ: Ευρώπη και τρόφιμα κρατούν τις ελληνικές εξαγωγές σε θετική τροχιά

11:52

Ford και Dacia σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσια τους στη Ρουμανία έως 19/8 λόγω ενεργειακής κρίσης

11:43

ΠΟΜΙΔΑ: Λύτρωση για χιλιάδες ιδιοκτήτες η άρση κατασχέσεων ακινήτων με μερική εξόφληση του χρέους

11:36

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη παράδοση LNG στη Bulgartransgaz

11:32

Χρηματιστήριο: Εναλλαγές προσήμου πάνω από τις 2.600 μονάδες

11:16

ΟΣΔΕ 2026: Μέσω myAGRO η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης

11:15

Τράπεζα Πειραιώς: Nέα εμπειρία online αγορών με την υπηρεσία Visa Click to Pay

11:08

Φωτιές στην Αττική: Στάχτη 700.000 στρέμματα μέσα σε 9 χρόνια - Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

11:06

UBS για ΕΤΕ: Στα 18,70 ευρώ η τιμή στόχος – «Πυρομαχικά» 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη ημέρα

11:05

Προς νέα ιστορικά υψηλά οι ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

10:54

Η Revolut αναβαθμίζει τον Sid Jajodia σε Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου

10:45

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες «χτίζουν» άμυνες απέναντι στους γεωπολιτικούς κινδύνους

10:44

Στις ακριβότερες χώρες για αγορά iPhone η Ελλάδα

10:31

O ΟΛΠ προετοιμάζει το έδαφος για εξαγορές και επέκταση πέρα από τον λιμάνι του Πειραιά

10:26

Παπαθανάσης: Πρόσκληση €3,07 εκατ. για την περιβαλλοντική προστασία της λίμνης Δοϊράνης

10:15

ΑΑΔΕ: Πώς αποκαλύφθηκε η παράνομη αλιεία και εξαγωγή κοραλλιών από το βυθό του Αιγαίου

09:57

Bayer AG: Απροσδόκητη αύξηση κερδών στο β' τρίμηνο

09:57

Lufthansa: Υποβάθμιση του guidance για το σύνολο του έτους λόγω αυξημένου κόστους καυσίμων