Tip of the Day

Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;

Κώστας Αποστολόπουλος
02-02-2024 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το halving αναμένεται να δώσει ώθηση στο bitcoin - Αλλά τι είναι;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μόλις δύο μήνες απομένουν από το τέταρτο bitcoin halving στην ιστορία του κρυπτονομίσματος μέσα στον Απρίλιο, και οι επενδυτές «φουσκώνουν» από αισιοδοξία καθώς αναμένουν το «κοντέρ» να γράψει νέα ιστορικά υψηλά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το εντυπωσιακό ποσοστό 84% των συμμετεχόντων αναμένει πως θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των 69.000 δολαρίων.

Το γεγονός θεωρείται ευρέως ως ικανό να αλλάξει την προοπτική ολόκληρης της αγοράς.

Ένα δείγμα μπορούμε να πάρουμε αν εξετάσουμε τα τρία πρώτα halving που πραγματοποιήθηκαν στο bitcoin, κατά τις ημερομηνίες 28 Νοεμβρίου, 2012, 9 Ιουλίου 2016 και 11 Μαΐου 2020.

Το κοινό σημείο είναι πως το κρυπτονόμισμα συνήθως ξεκινά μια ανοδική τάση ένα χρόνο πριν από το halving και συνεχίζει σε μια ανοδική πορεία για να φτάσει σε νέο υψηλό μετά το γεγονός πριν εισέλθει σε μια πτωτική φάση.

Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη από 2,48 δολάρια και 269 δολάρια ένα χρόνο πριν από το event, φτάνοντας στα ύψη των 1.131 δολάρια και 2.518 δολάρια περίπου ένα χρόνο αργότερα. Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν στον τρίτο κύκλο του halving του 2020, καθώς η τιμή μετακινήθηκε από το χαμηλό των 7.255 δολαρίων σε ένα υψηλό των 56.615 δολαρίων ένα χρόνο μετά.

Εν όψει του επερχόμενου halving, η τιμή του bitcoin έχει ανοδική τάση από τον Απρίλιο του περασμένου έτους και αν επαναληφθεί η ιστορία, θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών, με το μεγαλύτερο crypto να διαπραγματεύεται επί του παρόντος περί τα 42.000 δολάρια.

Αλλά προτού γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε για τι μιλάμε.

Τι είναι το halving;

Ο όρος halving σχετίζεται με το πόσα tokens αποδίδονται στους bitcoin miners ως ανταμοιβή για την παραγωγή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον ίδιο τον όρο, η ανταμοιβή τους μειώνεται στο μισό.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί το δίκτυο των bitcoin των miners. Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που επαληθεύει όλες τις συναλλαγές bitcoin σε μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη. Επί του παρόντος, πληρώνονται 6,25 bitcoin όταν πρώτοι προσθέτουν μια ομάδα συναλλαγών στο blockchain ως μέρος του πρωτοκόλλου Proof of Work.

Αυτά τα μπλοκ συναλλαγών προστίθενται περίπου κάθε 10 λεπτά και ο κώδικας υπαγορεύει ότι η ανταμοιβή για τους εξορύκτες μειώνεται στο μισό μετά τη δημιουργία κάθε 210.000 μπλοκ. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια σε περιόδους που συχνά συνοδεύονται από αυξημένη αστάθεια των τιμών του crypto.

Για να δoθεί ένα παράδειγμα, το bitcoin έχει ανώτατο όριο τα 21 εκατ. νομίσματα σε κυκλοφορία. Επί του παρόντος, περισσότερα από 19 εκατ. bitcoin έχουν ήδη εξορυχθεί, αφήνοντας «χώρο» για να εξορυχτούν κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια.

Έτσι, για να μην αγγίζει το bitcoin τα απώτατα όρια του, το πρωτόκολλο προχωρά στο halving σε περιοδικά διαστήματα.

Αυτός είναι και ένας τρόπος για να ελεγχθεί η συνολική προσφορά των bitcoin.

Κατ’ ουσίαν, η πολιτική του halving είναι εγγεγραμμένη στον αλγόριθμο του bitcoin για να εξουδετερώσει τον πληθωρισμό διατηρώντας τη προσφορά χαμηλά. Θεωρητικά, η μείωση του ρυθμού έκδοσης bitcoin σημαίνει ότι η τιμή θα αυξηθεί εάν η ζήτηση παραμείνει η ίδια.

Αν κρίνουμε από την ιστορία, η θεωρία έγινε πράξη στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις. Απομένει να αποδειχτεί και την άνοιξη, στο τέταρτο halving!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:21

Ταμείο Ανάκαμψης: Η παράταση που δεν ήρθε και το παράθυρο του 10%

07:12

Rebalancing και αναβαθμίσεις δίνουν τον τόνο - Ξεκινούν τα road shows - Οι υποδομές και το RRF

07:06

Οχήματα: Σφίγγει ο κλοιός με νέες διασταυρώσεις - Ψηφιακό κόσκινο για ΚΤΕΟ

22:46

Βενεζουέλα: «Κρατάμε γερά», δηλώνει ο Μαδούρο και δημοσιεύει φωτογραφίες από τη φυλακή

21:17

Αποκαταστάθηκε η τηλεματική του ΟΑΣΑ

21:03

WSJ: Η Aon κοντά στην εξαγορά της USI Insurance από την KKR

20:49

Η Σύρος στο επίκεντρο ιταλικών μέσων ενημέρωσης

20:30

Τι κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ στον Καναδά

20:11

Κλιμακώνεται η κόντρα OpenAI - Μασκ: «Κόβει» την τεχνολογία της από εταιρεία της SpaceX

19:49

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Οι εμπορικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι «δηλητήριο» για την παγκόσμια οικονομία

19:40

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται την επιλογή του λαού της Ισλανδίας, δηλώνει εκπρόσωπος

19:25

Ερντογάν για το ναυάγιο στην Κερύνεια: «Το κράτος μας έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του»

19:02

Ισλανδή πρωθυπουργός για δημοψήφισμα: «Όχι οπισθοδρόμηση» αλλά «νίκη για τη δημοκρατία

18:27

Google Maps: Η «Λίμνη Οντάριο» έγινε «Lake America» για τους χρήστες στις ΗΠΑ

18:22

ΥΠΕΘΟΟ κατά ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια: «Μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις και στέλνει τον λογαριασμό στους συνεπείς»

18:17

Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν συναντώνται πρώτη φορά για το νέο αμυντικό σύμφωνο

18:03

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Μαρκόπουλο Ωρωπού

17:41

Τραμπ: Θα αναπληρώσουμε τα στρατηγικά μας αποθέματα με πετρέλαιο Βενεζουέλας

17:10

Νεπάλ - Πλημμύρες: Οι αρχές ξεκίνησαν τις ταφές μη ταυτοποιημένων θυμάτων

16:51

Οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας που αξίζει να επισκεφθείτε

16:38

Θετικό το καλοκαιρινό «ταμείο» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

16:31

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο, το «Nancy Grace Roman»

16:14

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» σηματοδοτεί τη μετάβαση από ένα άθροισμα οπλικών συστημάτων σε ένα ολιστικό σύστημα αποτροπής

15:44

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός

15:39

Μιχάλης Αργυρού: Τελειώνει ο μισθός στις 15 του μήνα;

15:31

«Γκάγκαροι»: Ποιοι ήταν οι βέροι Αθηναίοι και πώς πήραν το παράξενο όνομά τους

15:08

Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Η αντιπολίτευση ζει σε άλλη χώρα – Η πραγματικότητα τη διαψεύδει»

14:54

Η ανακοίνωση της Aegean για το αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο

14:48

Ανατροπή πλοίου με περίπου 270 επιβαίνοντες βόρεια της Κύπρου

14:31

Άκης Σκέρτσος: Τι μάθαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης;