Tip of the Day

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις επενδύσεις στο ESG

14-11-2022 | 08:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις επενδύσεις στο ESG

Οι επενδύσεις ESG, αυτές που βασίζονται στις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια θεωρούνται ένα σημαντικό σκαλοπάτι προς τη βιωσιμότητα. στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικής διακυβέρνησης παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές όταν αναλύουν τη στρατηγική βιωσιμότητας μιας εταιρείας.
Μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις στο ESG όταν οι επενδυτές δίνουν προτεραιότητα και λαμβάνουν υπόψη τις αποδόσεις στα τρία αυτά κριτήρια στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Σχετική έρευνα για τις τάσεις στο ESG που διεξήγαγε η Workiva επεσήμανε ότι περισσότεροι από τους μισούς (61% των ενηλίκων) θέλουν να γνωρίζουν ότι οι ηθικές πεποιθήσεις τους ευθυγραμμίζονται με μια εταιρεία πριν επενδύσουν

Περισσότεροι από τους μισούς (64 τοις εκατό) συμφωνούν ότι οι απλοί επενδυτές θα πρέπει να ασκούν πιέσεις στις εταιρείες ώστε να είναι πιο διαφανείς ενώ το 68% θέλει να έχει πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία να μπορεί να εμπιστευθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει φυσικά να υπάρχουν και ξεκάθαρα και κοινός αποδεκτά πρότυπα.

Για χρόνια, οι εταιρείες δεν είχαν στη διάθεσή τους πολλούς κανόνες να ακολουθήσουν για τις αναφορές ESG, αν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει πει εδώ και χρόνια σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να αποκαλύπτουν οικονομικά στοιχεία για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το κλίμα. Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο οριστικοποιούν τις απαιτήσεις αναφοράς ESG, ένας αυξανόμενος αριθμός οργανισμών ευθυγραμμίζεται με τα πλαίσια και τα πρότυπα αναφοράς ESG, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων Global Reporting Initiative, Sustainability Accounting Standards Board και συστάσεων της Task Force για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα ή τα πρότυπα GRI, τα πρότυπα SASB και τις συστάσεις TCFD.

Η σύγχυση που επικρατεί στην αγορά για τους όρους και τις μετρήσεις

Η βιωσιμότητα και το ESG συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι ορθή. Η έννοια της βιωσιμότητας μπορεί να είναι ευρεία, αλλά γενικά επικεντρώνεται στην προστασία του πλανήτη και των ανθρώπων. Το ESG επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως είναι οι εκπομπές, η χρήση νερού, η ποικιλομορφία, η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη, στοιχεία που θέτουν άμεσους οικονομικούς κινδύνους για μια εταιρεία λόγω του κλάδου στον οποίο ανήκει, των επιχειρηματικών πρακτικών και των λειτουργιών της.

Υπάρχουν διάφορα πλαίσια και πρότυπα ESG που βοηθούν στην εξαγωγή συγκρίσιμων συμπερασμάτων. Βοηθούν επίσης τις εταιρείες να καθορίσουν πώς να αναφέρουν/δημοσιοποιούν και πώς να μετρούν στόχους και επιδόσεις. Μια μεμονωμένη εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλά πλαίσια ή να προσαρμόσει τις αναφορές της για να μοιραστεί τα πιο σχετικά δεδομένα ESG.

Πολλές εταιρείες δημοσιεύουν αναφορές ESG σε ευθυγράμμιση με τα πλαίσια αναφοράς ESG, τα πρότυπα, τους κανονισμούς ή τις προσδοκίες των επενδυτών για να επιδείξουν διαφάνεια και να αποκαλύψουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και εταιρικές διακυβέρνησης παράγοντες που συμβάλλουν στους συνολικούς κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τις λειτουργίες μιας εταιρείας.

Φυσικά, οι απαιτήσεις αναφορών ESG μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία και τον κλάδο και εξακολουθούν να εξελίσσονται. Ωστόσο, τα δεδομένα ESG περιλαμβάνουν περισσότερα από τον μεμονωμένο αντίκτυπο κάθε εταιρείας. Περιλαμβάνει επίσης συνεργάτες, αντίκτυπο στην κοινότητα και τις εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού τους. Οι τύποι δεδομένων που περιλαμβάνονται μπορεί να ποικίλλουν από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως τις εργασιακές πρακτικές, την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού, τις αποζημιώσεις στελεχών και άλλα.

Οι βαθμολογίες ESG

Οι βαθμολογίες ESG μπορούν να θεωρηθούν ως δείκτες κινδύνου ESG. Δημιουργούνται με βάση την απόδοση μιας εταιρείας σε σχέση με τις πολυάριθμες μετρήσεις που αφορούν στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Με απλά λόγια, οι βαθμολογίες ESG είναι μια αριθμητική τιμή που βοηθά στην απλούστευση του κινδύνου ESG και της βαθμολογίας - απόδοσης μιας εταιρείας για συγκριτικούς σκοπούς.

Αυτές οι βαθμολογίες ESG είναι πολύπλοκες επειδή οι πάροχοι βαθμολογίας, οι εταιρείες αξιολόγησης και οι βαθμολογητές αξιολογούν διαφορετικά κριτήρια για να καθορίσουν τις βαθμολογίες. Ορισμένοι ζητούν πληροφορίες από εταιρείες μέσω ερευνών ή ερωτηματολογίων, άλλοι εξετάζουν τις δημοσιοποιημένες εκθέσεις και κάποιοι κάνουν συνδυασμό. Οι βαθμολογίες ESG είναι σημαντικές επειδή παρέχουν μια βάση για την αξιολόγηση του κινδύνου ESG μιας εταιρείας, αλλά χωρίς ευρεία και τυποποιημένα πλαίσια αναφοράς (και κανονισμούς για την επιβολή ακριβούς και πλήρους αναφοράς), οι βαθμολογίες ESG είναι τόσο ακριβείς όσο τα δεδομένα που οι εταιρείες έχουν επιλέξει να αποκαλύψουν ή οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, ελλείψει τυποποιημένων γνωστοποιήσεων, οι επενδυτές χρησιμοποιούν αυτές τις βαθμολογίες για να αξιολογήσουν πού να κατευθύνουν τα χρήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:55

Αυγενάκης: Θα ελεγχθούν και οι 1.000 περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων

18:38

Στη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:21

Άγνωστη η τύχη του Ιρανού προέδρου μετά την πτήση - θρίλερ

18:05

Μία βραδυφλεγής βόμβα 34,5 τρισ. δολαρίων

17:47

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου

17:30

ΣΥΡΙΖΑ για πρόκληση Ερντογάν: Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει;

17:15

JOBmatch: Πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα» στην πλατφόρμα προσλήψεων ανέργων σε εστίαση και τουρισμό

17:00

Τουρισμός: Κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν η Ελλάδα

16:45

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης

16:30

Αναγκαστική προσγείωση για ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν

16:15

«Αξιοποίησε την ψήφο σου» - Σποτ του Ευρωκοινοβουλίου για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου

16:00

Μητσοτάκης: Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει μία ισχυρή ΝΔ

15:45

Κορκίδης: Οι πρακτικές «shrinkflation» και «arbitrage» των πολυεθνικών

15:30

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι - Οι ημερομηνίες πληρωμής

15:15

Σλοβακία: Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του Ρόμπερτ Φίτσο

15:00

Σκέρτσος: Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

14:45

Διαδικτυακά παίγνια (remote gambling): Ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια – Το προφίλ της αγοράς 

14:30

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό - Βήμα βήμα ο ελληνοτουρκικός διάλογος

14:15

ΕΕΕΠ: Εκτοξεύθηκε το 2023 ο αριθμός των παράνομων παρόχων τυχερών παιγνίων -  6.932 ιστότοποι στην Blacklist

14:00

Τσακλόγλου: Πάνω από 82.000 οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

13:45

Ηγέτιδα δύναμη στις διεθνείς αγορές η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

13:30

Ταχιάος: Πρώτη προτεραιότητα το μετρό στις βορειοδυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης

13:15

Ερντογάν για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Συγχαίρω τον εορτασμό για τον Ατατούρκ»

13:00

Ακίνητα: «Γρίφος» η εξασφάλιση φτηνής κατοικίας - Δεν «βλέπουν φως» οι Έλληνες

12:45

Καλά νέα από το μέτωπο της ακρίβειας: Μεγάλη πτώση των τιμών χονδρικής σε φρέσκα προϊόντα

12:30

Χατζηδάκης: Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις

12:19

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας για ευπαθείς ομάδες και παιδιά

12:10

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα, έως τις 19:00, οι Μηχανικοί

12:00

Αυγενάκης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθαρίσει»

11:50

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη