Tip of the Day

Tip of the day: Ποιοι επιστρέφουν μόνο το 21,25% της Επιστρεπτέας

14-09-2021 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όποιος μπορεί να πληρώσει τοις μετρητοίς πριν αλλάξει ο χρόνος, κερδίζει ακόμα περισσότερο από την Επιστρεπτέα και θα μπορέσει να περιορίσει το δάνειο μόνο στο 21,25% - 42,5% του ποσού που έλαβε, ενώ το υπόλοιπο να γίνει επιδότηση, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχε. Αυτό προκύπτει από όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που μοίρασαν πάνω από 8 δισ. ευρώ σε 550.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε οριζόντιο νέο κούρεμα στο ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί στα κρατικά ταμεία, ευνοώντας κυρίως όσους εντάχθηκαν στους 3 πρώτους κύκλους και δεν είχαν σημαντική πτώση τζίρου (γιατί στους 3 πρώτους κύκλους το ποσό ήταν κατά βάση δάνειο και όχι επιδότηση). Στο εν λόγω κούρεμα - που φτάνει από το 50% έως το 75% του ποσού που έλαβαν - προστίθεται και η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή επί του ποσού επιστροφής.

Παράδειγμα

Δηλαδή, αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία όσων είχαν πτώση τζίρου χαμηλότερη του 30% ή και άνοδο τζίρου, θα πρέπει για κάθε 100 ευρώ που έλαβε, να επιστρέψει στο κράτος στα 50 ευρώ. Μπορεί να επιλέξει να τα επιστρέψει σε 60 δόσεις ή να καταβάλει έως την 31η Δεκεμβρίου όλο το ποσό των 50 ευρώ με έκπτωση 15% (έκπτωση 7,5 ευρώ). Δηλαδή από τα 100 ευρώ θα δώσει πίσω τα 42,5 ευρώ.

Αν πάλι ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων χαμένων που βίωσαν πτώση τζίρου άνω του 70%, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος για κάθε 100 ευρώ που έλαβε τα 25 ευρώ. Και πάλι, αν βρει τρόπο να πληρώσει τοις μετρητοίς, τότε με την έκπτωση του 15% δεν θα επιστρέψει 25 αλλά 21,5 ευρώ.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, με βάση τις ανακοινώσεις, μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Εφόσον βεβαίως έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας.

Για τις «παλαιές» επιχειρήσεις, που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

*το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*για τις υπόλοιπες επιχειρήσει το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Αλλιώς επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Γενικά η κυβέρνηση υπολογίζει πως τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Μέχρι σήμερα, στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις Επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Η έκπτωση 15% ισχύει σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ελβετία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά με εγγύηση 215.000 ευρώ

23:43

Γαλλία: Το Πολεμικό Ναυτικό οδηγεί στη Μασσαλία ύποπτο ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου»

23:29

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τη Δευτέρα 26/1

23:15

Δεύτερη σερί «κόκκινη» εβδομάδα στη Wall Street - Κατακρήμνιση 17% για Intel

23:02

Εκπρόσωπος ΕΕ στον ΟΗΕ: Η πολυμέρεια σήμερα δέχεται επίθεση

22:49

Γαλλία: Η Danone ανακαλεί «περιορισμένες παρτίδες βρεφικού γάλακτος»

22:36

Σκέψεις από ΗΠΑ για αποκλεισμό στις εισαγωγές πετρελαίου στην Κούβα - Τι εξετάζει το Μεξικό

22:23

Πέμπτη «πράσινη» εβδομάδα για το πετρέλαιο - Κέρδη πάνω από 2,5%

22:10

Τραμπ σε Ιράν: Μεγάλη αρμάδα κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο

21:57

Ουκρανοί και Ρώσοι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες το Σάββατο

21:44

Συναγερμός για τη γρίπη: 6χρονη διασωληνωμένη με εγκεφαλίτιδα

21:30

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 52 εκατ. ευρώ

21:17

Εκατοστάρισε το ασήμι - Σε απόσταση βολής από τα 5.000 δολάρια ο χρυσός

21:03

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 30 Ιανουαρίου

20:49

Σαμαράς: Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ανυστερόβουλος, θαρραλέος, Δημοκράτης και Πατριώτης

20:35

ΟΗΕ: Η Συρία σε κρίσιμο σταυροδρόμι ασφάλειας και μετάβασης - Τι ζητεί η Ελλάδα

20:22

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κάτω του 5% το ποσοστό της Marble Bar

20:11

Χρυσός - Ασήμι: Οι λόγοι που πυροδοτούν το ακατάσχετο ράλι

20:00

ΗΠΑ: Γενική απεργία και διαδήλωση στη Μινεσότα κατά της ICE

19:48

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

19:35

IndiGo: Απευθείας πτήσεις από Βομβάη και Δελχί για Αθήνα

19:23

Εβδομάδα απωλειών στις ευρωαγορές - Τέλος θετικό σερί 8 μηνών

19:13

ΕΕ - Ινδία: Στο Νέο Δελχί οι Λάιεν και Κόστα για τη διμερή σύνοδο κορυφής

19:00

Σημαντική σύγκλιση Μελόνι - Μερτς: Ενισχύεται η ιταλογερμανική συνεργασία

18:54

Πιερρακάκης: Η ΑΑΔΕ δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Δημόσιο

18:48

Ideal: Από 4/2 η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή

18:33

BBC: Στους 165.661 νεκρούς, οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας

18:20

Profile: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Algosystems έναντι €3,7 εκατ.

18:06

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην τριμερή για Ουκρανία

18:03

ΧΑ: Το rotation κράτησε τον Γενικό Δείκτη κοντά στα νέα υψηλά