Tip of the Day

Tip of the day: Ποιοι επιστρέφουν μόνο το 21,25% της Επιστρεπτέας

14-09-2021 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όποιος μπορεί να πληρώσει τοις μετρητοίς πριν αλλάξει ο χρόνος, κερδίζει ακόμα περισσότερο από την Επιστρεπτέα και θα μπορέσει να περιορίσει το δάνειο μόνο στο 21,25% - 42,5% του ποσού που έλαβε, ενώ το υπόλοιπο να γίνει επιδότηση, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχε. Αυτό προκύπτει από όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που μοίρασαν πάνω από 8 δισ. ευρώ σε 550.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε οριζόντιο νέο κούρεμα στο ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί στα κρατικά ταμεία, ευνοώντας κυρίως όσους εντάχθηκαν στους 3 πρώτους κύκλους και δεν είχαν σημαντική πτώση τζίρου (γιατί στους 3 πρώτους κύκλους το ποσό ήταν κατά βάση δάνειο και όχι επιδότηση). Στο εν λόγω κούρεμα - που φτάνει από το 50% έως το 75% του ποσού που έλαβαν - προστίθεται και η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή επί του ποσού επιστροφής.

Παράδειγμα

Δηλαδή, αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία όσων είχαν πτώση τζίρου χαμηλότερη του 30% ή και άνοδο τζίρου, θα πρέπει για κάθε 100 ευρώ που έλαβε, να επιστρέψει στο κράτος στα 50 ευρώ. Μπορεί να επιλέξει να τα επιστρέψει σε 60 δόσεις ή να καταβάλει έως την 31η Δεκεμβρίου όλο το ποσό των 50 ευρώ με έκπτωση 15% (έκπτωση 7,5 ευρώ). Δηλαδή από τα 100 ευρώ θα δώσει πίσω τα 42,5 ευρώ.

Αν πάλι ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων χαμένων που βίωσαν πτώση τζίρου άνω του 70%, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος για κάθε 100 ευρώ που έλαβε τα 25 ευρώ. Και πάλι, αν βρει τρόπο να πληρώσει τοις μετρητοίς, τότε με την έκπτωση του 15% δεν θα επιστρέψει 25 αλλά 21,5 ευρώ.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, με βάση τις ανακοινώσεις, μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Εφόσον βεβαίως έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας.

Για τις «παλαιές» επιχειρήσεις, που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

*το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*για τις υπόλοιπες επιχειρήσει το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Αλλιώς επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Γενικά η κυβέρνηση υπολογίζει πως τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Μέχρι σήμερα, στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις Επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Η έκπτωση 15% ισχύει σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:39

Διαγραφή Κωνσταντινόπουλου: Σωρεία αντιδράσεων από «πράσινα» στελέχη

11:29

Snappi: Η ελληνική τράπεζα που αλλάζει την «τράπεζα»

11:15

Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας: Δεν είναι ο πόλεμός μας

11:15

Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό - Οι IDF καλούν σε εκκενώσεις στην Τεχεράνη

11:04

ΧΑ: Στήριξη στις 2.100 μονάδες αναζητά ο Γενικός Δείκτης

11:02

Motor Oil: Στις 23/3 η πληρωμή των οφειλόμενων τόκων στους ομολογιούχους

10:55

Αυστραλία: Το ένα πέμπτο των εφήβων χρησιμοποιεί TikTok και Snapchat μετά την απαγόρευση των social media

10:52

Ολοταχώς για δεύτερη εβδομάδα απωλειών ο χρυσός

10:47

Προς αρνητικό κλείσιμο οδεύουν αυτή την εβδομάδα οι ευρωαγορές

10:43

Τουρκία: Αναχαιτίστηκε τρίτος βαλλιστικός πύραυλος από το Ιράν - Στόχος η βάση Ιντσιρλίκ

10:37

Ο Ζελένσκι στο Παρίσι ώστε το Ιράν να μην «επισκιάσει» την Ουκρανία

10:26

Σε χαμηλό επτά μηνών το ευρώ

10:21

ΠΑΣΟΚ: Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας στη θέση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

10:14

METRO AEBE: Μέσα σε 5 χρόνια συγκεντρώθηκαν σχεδόν 1.000.000 αποτσίγαρα!

10:12

Alpha Bank: Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

10:05

Ανδρουλάκης: Το Pretador ήταν το όπλο ενός παρακράτους που έστησε ο Πρωθυπουργός

10:00

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια - «Τρομοκρατική ενέργεια» λέει το FBI

09:49

Προς τρίτη συναπτή εβδομάδα κερδών το πετρέλαιο - «Κρατά» τα 100 δολάρια το Brent

09:42

Στάσιμη η βρετανική οικονομία στο ξεκίνημα του έτους

09:29

ΗΠΑ: Ξεκινούν έρευνα σε 60 χώρες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σχετικά με την καταναγκαστική εργασία

09:23

Με φωτογραφίες και αριθμό χιλιομέτρων πλέον τα οχήματα που δημοπρατούνται

09:10

Οικονομολόγοι στο Bloomberg: Στον «πάγο» τα επιτόκια της ΕΚΤ για όλο το 2027

09:09

ΗΠΑ: «Στοχευμένη ενέργεια εναντίον της εβραϊκής κοινότητας» η επίθεση εναντίον συναγωγής στο Μίσιγκαν

09:02

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στις θεραπείες της παχυσαρκίας

08:56

Γεωργιάδης: Αποκαλεί «Ραν ταν Πλαν» τον Ανδρουλάκη μετά τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου

08:45

Η Ιαπωνία θέλει να ενταχτεί στον «Χρυσό Θόλο» του Τραμπ

08:37

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος από επίθεση με μαχαίρι - Εξετάζονται τα κίνητρα της δολοφονίας

08:32

Το γεν υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024

08:25

Τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σε βομβαρδισμούς του Πακιστάν στο Αφγανιστάν

08:17

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Παραδίδει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή του