Tip of the Day

Tip of the day: Ποιοι επιστρέφουν μόνο το 21,25% της Επιστρεπτέας

14-09-2021 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όποιος μπορεί να πληρώσει τοις μετρητοίς πριν αλλάξει ο χρόνος, κερδίζει ακόμα περισσότερο από την Επιστρεπτέα και θα μπορέσει να περιορίσει το δάνειο μόνο στο 21,25% - 42,5% του ποσού που έλαβε, ενώ το υπόλοιπο να γίνει επιδότηση, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχε. Αυτό προκύπτει από όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που μοίρασαν πάνω από 8 δισ. ευρώ σε 550.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε οριζόντιο νέο κούρεμα στο ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί στα κρατικά ταμεία, ευνοώντας κυρίως όσους εντάχθηκαν στους 3 πρώτους κύκλους και δεν είχαν σημαντική πτώση τζίρου (γιατί στους 3 πρώτους κύκλους το ποσό ήταν κατά βάση δάνειο και όχι επιδότηση). Στο εν λόγω κούρεμα - που φτάνει από το 50% έως το 75% του ποσού που έλαβαν - προστίθεται και η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή επί του ποσού επιστροφής.

Παράδειγμα

Δηλαδή, αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία όσων είχαν πτώση τζίρου χαμηλότερη του 30% ή και άνοδο τζίρου, θα πρέπει για κάθε 100 ευρώ που έλαβε, να επιστρέψει στο κράτος στα 50 ευρώ. Μπορεί να επιλέξει να τα επιστρέψει σε 60 δόσεις ή να καταβάλει έως την 31η Δεκεμβρίου όλο το ποσό των 50 ευρώ με έκπτωση 15% (έκπτωση 7,5 ευρώ). Δηλαδή από τα 100 ευρώ θα δώσει πίσω τα 42,5 ευρώ.

Αν πάλι ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων χαμένων που βίωσαν πτώση τζίρου άνω του 70%, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος για κάθε 100 ευρώ που έλαβε τα 25 ευρώ. Και πάλι, αν βρει τρόπο να πληρώσει τοις μετρητοίς, τότε με την έκπτωση του 15% δεν θα επιστρέψει 25 αλλά 21,5 ευρώ.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, με βάση τις ανακοινώσεις, μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Εφόσον βεβαίως έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας.

Για τις «παλαιές» επιχειρήσεις, που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

*το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*για τις υπόλοιπες επιχειρήσει το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Αλλιώς επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Γενικά η κυβέρνηση υπολογίζει πως τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Μέχρι σήμερα, στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις Επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Η έκπτωση 15% ισχύει σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:19

Δημοσκόπηση MRB: Τι περιμένουν οι πολίτες από τον Αλέξη Τσίπρα

20:04

ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν

20:03

Σε «κινούμενη άμμο» οι αγορές: Στο στόχαστρο οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ - Ελλοχεύει συστημικός κίνδυνος;

19:39

Ρωσία: Πτώση 21% αναμένεται στα έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο τον Οκτώβριο

19:35

ΗΠΑ: Κινδυνεύει με απόλυση το 80% των εργαζομένων που διαχειρίζονται τα αποθέματα πυρηνικών όπλων

19:10

Κατάταξη στο Στρατό Ξηράς με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2025 - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι καλούμενοι

19:06

Νίκη για τις ΗΠΑ: Αναβολή στο σχέδιο μείωσης εκπομπών της ναυτιλίας

19:06

Εκτεταμένες απώλειες στις ευρωαγορές - Έχασε 2,42% ο τραπεζικός δείκτης

19:02

ΒΟΑΚ: Τι αναφέρουν από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών για την πορεία των εργασιών και τις αποζημιώσεις

19:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάτω από τη βάση ο κ. Μητσοτάκης και στην εξωτερική πολιτική

18:57

Τέλος στην άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών για φέτος βλέπουν Citi και SocGen

18:44

Τσιάρας: Δεν πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις χωρίς διασταύρωση - Οι πληρωμές μέχρι το τέλος του μήνα

18:42

Η Google φέρνει δωρεάν εργαλεία ΑΙ σε Έλληνες φοιτητές

18:35

Ιταλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2026 ύψους 18,7 δισ. ευρώ

18:21

Stellantis και Pony.ai συνεργάζονται για φέρουν Robotaxi στην Ευρώπη

18:13

Διαγωνισμός για πρόσληψη 150 πυροσβεστών γενικών καθηκόντων

18:06

Εθνική Τράπεζα: Κάτω του 5% το ποσοστό της Principal Financial Group

17:59

Εβδομάδα Παθών στο Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 2.000 μονάδες ο Γ.Δ.

17:57

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Οκτωβρίου

17:49

Ace Frehley: Πέθανε στα 74 του ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των «Κiss»

17:45

Συνάντηση Μυτιληναίου-Γιόργκενσεν: Πρόταση για τριμερές σύμφωνο στήριξης - «Να επανεκκινήσουν τα εργοστάσια»

17:44

Σε Πεντέλη και Μελίσσια το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης

17:43

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Μπέσεντ στην Ουάσιγκτον - Τι συζήτησαν

17:36

Κυρανάκης: Σταδιακή η αποψίλωση των τρόλεϊ - Δε θα χαθεί καμία θέση εργασίας

17:22

Κλειδί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του Defence Readiness Roadmap

17:19

Ο Τραμπ επιβεβαιώνει πως θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ σύντομα στη Νότια Κορέα

17:12

Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas: Ολοκληρώθηκε το έργο βιώσιμης διαχείρισης νερού στον Δήμο Τανάγρας

17:07

Από ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη σε έναν προορισμό εμπειριών - 20 χρόνια εξέλιξης και καινοτομίας

17:00

Παπαθανάσης: Καθοριστική η συμβολή της ΜΟΔ στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ

16:59

Σούπερ μάρκετ: Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες για τους «μεσαίους» του χώρου - Τα καθοριστικά deals