Tip of the Day

Tip of the day: Ποιοι επιστρέφουν μόνο το 21,25% της Επιστρεπτέας

14-09-2021 | 08:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όποιος μπορεί να πληρώσει τοις μετρητοίς πριν αλλάξει ο χρόνος, κερδίζει ακόμα περισσότερο από την Επιστρεπτέα και θα μπορέσει να περιορίσει το δάνειο μόνο στο 21,25% - 42,5% του ποσού που έλαβε, ενώ το υπόλοιπο να γίνει επιδότηση, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχε. Αυτό προκύπτει από όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που μοίρασαν πάνω από 8 δισ. ευρώ σε 550.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε οριζόντιο νέο κούρεμα στο ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί στα κρατικά ταμεία, ευνοώντας κυρίως όσους εντάχθηκαν στους 3 πρώτους κύκλους και δεν είχαν σημαντική πτώση τζίρου (γιατί στους 3 πρώτους κύκλους το ποσό ήταν κατά βάση δάνειο και όχι επιδότηση). Στο εν λόγω κούρεμα - που φτάνει από το 50% έως το 75% του ποσού που έλαβαν - προστίθεται και η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή επί του ποσού επιστροφής.

Παράδειγμα

Δηλαδή, αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία όσων είχαν πτώση τζίρου χαμηλότερη του 30% ή και άνοδο τζίρου, θα πρέπει για κάθε 100 ευρώ που έλαβε, να επιστρέψει στο κράτος στα 50 ευρώ. Μπορεί να επιλέξει να τα επιστρέψει σε 60 δόσεις ή να καταβάλει έως την 31η Δεκεμβρίου όλο το ποσό των 50 ευρώ με έκπτωση 15% (έκπτωση 7,5 ευρώ). Δηλαδή από τα 100 ευρώ θα δώσει πίσω τα 42,5 ευρώ.

Αν πάλι ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων χαμένων που βίωσαν πτώση τζίρου άνω του 70%, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος για κάθε 100 ευρώ που έλαβε τα 25 ευρώ. Και πάλι, αν βρει τρόπο να πληρώσει τοις μετρητοίς, τότε με την έκπτωση του 15% δεν θα επιστρέψει 25 αλλά 21,5 ευρώ.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, με βάση τις ανακοινώσεις, μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Εφόσον βεβαίως έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας.

Για τις «παλαιές» επιχειρήσεις, που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

*το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

*για τις υπόλοιπες επιχειρήσει το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων. Αλλιώς επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Γενικά η κυβέρνηση υπολογίζει πως τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Μέχρι σήμερα, στις Επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις Επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Η έκπτωση 15% ισχύει σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή

20:17

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια σε Αργολίδα και Αττική - 57 συλλήψεις μέσα στο 2026

20:00

Βρετανία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Μάιο - Πνίγηκαν 4 έφηβοι

19:54

H Τσεχία εξασφάλισε 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία

19:45

Cenergy Holdings: Διανομή μεικτού μερίσματος 0,26 ευρώ/μετοχή - Από 24/6 η καταβολή

19:36

Από τα passwords στα synthetic faces: Πώς η AI αλλάζει τους κανόνες της κυβερνοασφάλειας

19:34

Ρωσία και Καζακστάν θα υπογράψουν συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

19:21

Σπανάκης: Τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό, ενόψει ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

19:17

Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύμβαση λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας