ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών, σε δεύτερη... ανάγνωση

Γιάννης Αγγέλης
06-11-2023 | 13:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών, σε δεύτερη... ανάγνωση

Μπορεί οι βομβαρδισμοί στην Γάζα και οι χιλιάδες των νεκρών να αυξάνονται κάθε λεπτό που περνάει, αλλά η προσοχή των ΜΜΕ είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί και με κάποιες «κροτίδες» στο εγχώριο περιβάλλον.

Μία από αυτές, έκανε και συνεχίζει να κάνει «θόρυβο», μιας και αφορά ή μάλλον στοχεύει την πολιτικά «ιερή αγελάδα», τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτού που για δύο ή ακριβέστερα τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ο βασικός -αν όχι κύριος- παράγοντας ανανέωσης της θητείας της κυβέρνησης.

Κατ' αρχήν, είναι κατά γενική παραδοχή «αναχρονισμός» η επαναφορά των «τεκμηρίων διαβίωσης» και το ελάχιστο πλαφόν φορολογητέου εισοδήματος σαν μέθοδος φορολόγησης, όταν η εισβολή της πληροφορικής και της τεχνολογίας στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου, μπορεί να εντοπίσει με τους κατάλληλους αλγόριθμους το φορολογικό αντικείμενο.

Παρ' όλα αυτά, μερικές φορές οι «παλιές πρακτικές», όπως αυτή που πρόκειται να υιοθετηθεί, δίνουν άμεσα αποτελέσματα.

Και σ' αυτά φαίνεται να προσανατολίζεται το ΥΠΕΘΟ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα στο επίπεδο της φορολογίας. Αυτή η τακτική έχει, άλλωστε, εφαρμοσθεί και στο παρελθόν με «χρήσιμα» αποτελέσματα.

Επιπλέον, η αναχρονιστική αυτή φορολογική μέθοδος έχει και τα... καλά της.

Ποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα είναι τελικά ευχαριστημένος να ξεμπερδεύει με τον φορολογικό βραχνά των καταγγελιών, ελέγχων κ.λ.π. και να αισθάνεται «νόμιμος» και κυρίως... ήσυχος πληρώνοντας τα προβλεπόμενα ελάχιστα - γιατί πραγματικά για ελάχιστα πρόκειται για μεγάλο ποσοστό ενδιαφερομένων – που θα προκύπτουν από το πλαφόν και την αποτελεσματική «διαχείριση» των τεκμηρίων του με τον λογιστή του;

Και τότε, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, αν γι' αυτό πρόκειται γιατί το ΥΠΕΘΟ δημιουργεί τέτοια ανησυχία και αναταραχή; Και μάλιστα, μερικούς μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές;

Η απάντηση γι' αυτό το ερώτημα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλα μέτωπα και είναι χρήσιμη για την αντίληψη της επόμενης ημέρας.

Να τα πάρουμε με την σειρά.

Η εξαιρετικά και αναμφίβολα σημαντική αναβάθμιση του ελληνικού χρέους – το Οικονογράφημα έχει αναλυτικά ασχοληθεί με αυτό – έχει τα καλά της αλλά έχει και τις φυσιολογικές συνέπειές της:

Με την investment grade διαβάθμιση – και την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσής της – το δημόσιο χρέος τόσο στο σκέλος της χρηματοδότησης όσο και στο σκέλος αναχρηματοδότησης, υποχρεούται πλέον να γίνεται δια μέσω των αγορών και χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησής του από τούδε και στο εξής -και ιδιαίτερα από την στιγμή που υλοποιείται η εξόφληση των τριών χαμηλότοκων δανείων της αναδιάρθρωσης-, θα αυξάνεται. Και αυτό θα συμβαίνει γιατί ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του, είτε θα εξοφλείται είτε θα αντικαθίσταται από υψηλότερου επιτοκίου δανεισμό από τις αγορές. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι για να αντιμετωπισθεί η «επιβάρυνση» αυτή χωρίς συνέπειες, πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να είναι υψηλότερος από το ύψος των επιτοκίων με το οποίο δανείζεται η χώρα. Υπό τις παρούσες και προβλεπόμενες για τα επόμενα χρόνια συνθήκες, είτε με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, είτε τις ανάλογες της ΤτΕ, η διαφορά αυτή θα παραμείνει αρνητική βραχυμεσοπρόθεσμα. Δηλαδή, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μικρότερος του ύψους των βασικών επιτοκίων που καθορίζει το ύψος του κόστους αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές. Και αυτό αφορά το σύνολο της οικονομίας ήτοι δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

Στο ερώτημα του πώς θα καλυφθεί ή θα υπερκαλυφθεί αυτή η διαφορά, ώστε να σταθεροποιηθεί ή να βελτιωθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ώστε να επηρεάζεται θετικά το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους, η απάντηση βρίσκεται στον... Προϋπολογισμό και στην σχέση δημοσίων εσόδων και δαπανών. Και στα δύο μέτωπα η μοναδική οδός για να εξυπηρετηθεί ο στόχος είναι αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών, ώστε να διασφαλισθεί το «πλεόνασμα» εκείνο που θα υπερκαλύπτει την αρχική διαφορά όσο αφορά στο κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους και την περαιτέρω μείωσή του σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες που η διόγκωση του ΑΕΠ θα πάψει – λόγω μείωσης του πληθωρισμού – να υποβοηθείται από την πλευρά αυτή.

Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι δημοσιονομικές αυτές διαδικασίες και η «βελτίωση» της υπόθεσης του χρέους θα παρακολουθούνται όσο αφορά την συνέπειά τους από το Σύμφωνο Σταθερότητας που είτε υπό την παλιά του μορφή είτε υπό την - ακόμα άγνωστη – αναθεωρημένη, τίθεται σε ισχύ από 1/1/2024.

Με άλλα λόγια, η απόφαση του ΥΠΕΘΟ ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, της Κυβέρνησης, να «θίξει» την ιερή αγελάδα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας «στροφής» συνολικά της οικονομικής πολιτικής που έρχεται σαν αποτέλεσμα αλλαγής στο ευρωπαϊκό και το εγχώριο κατά συνέπεια περιβάλλον.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα παρακολουθήσουμε και μία σημαντική αλλά κατά το δυνατόν σταδιακή προς τα κάτω αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής, η οποία μη ξεχνάμε κάλυψε πολλά και σημαντικά «κενά» της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, η «στροφή» στα διάφορα επίπεδα αυτής της νέας κατάστασης επηρεάζεται και βελτιώνεται ή επιδεινώνεται από πολλούς παράγοντες και ιδιοτυπίες του εγχώριου οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, όπως οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, μαξιλάρι 35 δισ. ευρώ αποθεματικού κ.λ.π.

Ταυτόχρονα, όμως, η κατάσταση είναι ανοικτή στην επίδραση των εξωτερικών αναταραχών, όπως η κρίση στην Μ. Ανατολή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ύφεση στην Ευρωζώνη, οι δυναμικές αναταραχές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η ενεργειακή μετάβαση, κ.λ.π., για να ονομάσουμε κάποιες από αυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υπόθεση της «φορολόγησης» των ελεύθερων επαγγελματιών χρειάζεται πραγματικά μια δεύτερη ανάγνωση, για να γίνει αντιληπτό το τί ακριβώς ετοιμάζει η κυβέρνηση πίσω από τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, αλλά και στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα πρέπει να ψηφισθεί στην Βουλή τον άλλο μήνα.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο