ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα «επιτόκια», η «Νέα Συναίνεση της Ουάσιγκτον» και το Ευρώ

Γιάννης Αγγέλης
15-06-2023 | 10:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «επιτόκια», η «Νέα Συναίνεση της Ουάσιγκτον» και το Ευρώ

Σήμερα η ΕΚΤ, κατά κοινή εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των μελών του Συμβουλίου της, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων για την Ευρωζώνη.

Η «στάση» αυτή μία ημέρα μετά την «παύση» -προσωρινά- της διαδρομής αύξησης των επιτοκίων από την Fed, μοιάζει να διαφοροποιεί την ΕΚΤ από την αμερικανική νομισματική πολιτική.

Αυτό δεν θα ήταν ακριβές να το υποστηρίξει κανείς, καθώς η ΕΚΤ αγωνίζεται να... προλάβει την Fed η οποία έχει ήδη ανεβάσει τα επιτόκια στο 5% - 5,25%, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται σχεδόν δύο μονάδες πίσω.

Κυρίως όμως έχει να κάνει με την προσπάθεια της ΕΚΤ να στηρίξει την συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ που έχει χάσει σε δύο περίπου χρόνια το 18% - 20% της «αξίας» του σε πραγματική αγοραστική δύναμη.

Πέραν όμως αυτού οι κινήσεις των δύο κεντρικών τραπεζών έχουν να κάνουν με ένα διαφορετικό πραγματικό «πεδίο» μέσα στο οποίο συσχετίζονται τόσο όσο αφορά τους στόχους όσο και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εισαγάγει -και επιχειρεί να εφαρμόσει - εδώ και δύο χρόνια μια «νέα» στρατηγική στο πλαίσιο του αποκαλούμενης «Νέας Συναίνεσης της Ουάσιγκτον», η εφαρμογή της οποίας στην οικονομική πολιτική είναι η προώθηση του περιβόητου νόμου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού υπό το ακρωνύμιο IRA.

Η στρατηγική αυτή δεν στερείται οικονομικής «θεωρητικής θεμελίωσης» και έχει τη λογική της στην βάση μιας παραλλαγής της οικονομικής παρέμβασης από την πλευρά της προσφοράς.

Θα αφήσουμε εδώ την κα Γέλεν να περιγράψει το δια ταύτα αυτής της στρατηγικής: «Η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν αγκαλιάζει, αντί να απορρίπτει, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ενός συνδυασμού βελτιωμένων κινήτρων που βασίζονται στην αγορά και άμεσων δαπανών που βασίζονται σε εμπειρικά αποδεδειγμένες στρατηγικές. Για παράδειγμα, ένα πακέτο κινήτρων και εκπτώσεων για καθαρή ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και απαλλαγή από τον άνθρακα θα δώσει κίνητρα στις εταιρείες να πραγματοποιήσουν αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις». Κατά την Goldman Sachs η «στρατηγική» αυτή θα δώσει στις ΗΠΑ το πλεονέκτημα ενός κύματος επενδύσεων της τάξης των 2 τρισ. δολάρια μέσα στην δεκαετία.

Σύμφωνα με την θέση της κας Γέλεν που είναι και ο εισηγητής του οικονομικού σκέλους της «Νέας Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» με την τη φορολόγηση των εταιρειών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και μέσω διεθνών συμφωνιών επιχειρείται να σταματήσει η φορο-αποφυγή και άλλες τεχνικές εταιρικής φορο-αποφυγής, που είχε αφήσει ελεύθερα η κυβέρνηση Τραμπ και με τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει ο IRA...

Στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Αυτό που δεν λέει η κα Γέλεν, αλλά είναι «κοινό μυστικό», είναι ότι η χρηματοδοτική αυτή εκστρατεία στήριξης των επενδύσεων μέσω του IRA, στοχεύει να εξισορροπήσει τις μη αξιολογημένες προς το παρόν συνέπειες της ασφυκτικής πίεσης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται – προκειμένου να απομακρυνθεί η απειλή μιας νέας κρίσης χρέους – μέσω της «νομισματικής ποσοτικής σύσφιξης» από την πλευρά της Fed, όσο αυτή προσπαθεί να ξαναβάλει το... θηρίο του πληθωρισμού πίσω στο κλουβί. Και εδώ τα μεγέθη μετριούνται με τρισ. δολάρια αλλά με... αρνητικό πρόσημο.

Με απλά λόγια, είναι μια γιγάντια επιχείρηση στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, για να δώσει τον χρόνο και τον χώρο στην Fed να προσπαθήσει να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Δηλαδή να υπερασπισθεί τον ρόλο και την ισχύ, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο του δολαρίου...

Με αυτά τα «δεδομένα» κατά συνέπεια, θα ήταν ανεπαρκές να επιχειρεί να «μαντέψει» κανείς την πολιτική και τις κινήσεις της FED όσον αφορά τα επιτόκια χωρίς να «βλέπει» συνολικά το... γήπεδο, στο οποίο παίζεται αυτό το παιχνίδι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις βασικές στρατηγικές στο πεδίο αυτό.

Αν αυτή είναι μία σωστή προσέγγιση, τότε θα ήταν πολύ ορθό να θέσει κανείς δύο κρίσιμα ερωτήματα.

Το ένα είναι αν η «Νέα Συναίνεση της Ουάσιγκτον» είναι επαρκής στρατηγική και αν μπορεί να πετύχει τον στόχο της, από τον οποίο θα εξαρτηθεί και η αποτελεσματικότητα της Fed, τόσο έναντι του πληθωρισμού όσο και σε υποστήριξη του δολαρίου.

Το δεύτερο ερώτημα είναι το ποιες είναι οι στρατηγικές επιλογές της Ευρωζώνης απέναντι στις διεθνείς συνέπειες της εφαρμογής αυτής της στρατηγικής στις ΗΠΑ, ειδικά στην Ευρώπη. Και βέβαια αν υπάρχει κάποια συζήτηση στην Ευρωζώνη που να ασχολείται με το θέμα αυτό, από το οποίο θα εξαρτηθεί προφανώς και η τύχη του Ευρώ.

Για το πρώτο ερώτημα η συζήτηση στις ΗΠΑ έχει αρχίσει. Και ήδη υπάρχουν υπολογιστικά «δεδομένα» που επιτρέπουν κάποιες αρχικές προβλέψεις, αλλά αυτά θα μπορούσαμε να τα δούμε σε επόμενα σημειώματα στο Οικονογράφημα.

Για το δεύτερο ερώτημα, το Οικονογράφημα όσο και αν... έψαξε, δεν κατάφερε να βρει παρά κάποια ελάχιστα σημαντικά ψήγματα συζητήσεων μεταξύ στελεχών “Think Tank” στην Φρανκφούρτη και στο Παρίσι.

Όχι στις Βρυξέλλες...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:21

Lamda: Το 2027 κατοικείται ο Riviera Tower, πότε ολοκληρώνονται τα Malls – Εισπράξεις 2,1 δισ. στο τέλος 2026

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες που κρύβουν οι αυτόματες - Τι πρέπει να προσέξουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι

07:05

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα - Η χημεία Ψάλτη με Ορσέλ - H ζαλάδα στις αγορές

23:55

Τραμπ για τιμές στα καύσιμα: «Αν αυξηθούν, ας αυξηθούν»

23:40

Ισλανδία: Η κυβέρνηση θα προτείνει δημοψήφισμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

23:23

Φόβος για πετρελαϊκό σοκ κατέκλυσε την Wall Street - Διέγραψε όλα τα κέρδη του 2026 ο Dow Jones

22:56

Ισραήλ: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο

22:52

Έφθασαν με C-130, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, οι 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι

22:43

Τζιτζικώστας: Συνεργαζόμαστε με σειρά εταίρων για να εξασφαλίσουμε τον ασφαλή διάπλου στην Μ. Ανατολή

22:34

Πετρέλαιο σε ξέφρενη άνοδο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

22:10

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:48

Ερντογάν για πύραυλο από Ιράν: Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό

21:36

Το Ιράν δεν επιδιώκει εκεχειρία ή διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμο να αποκρούσει χερσαία επίθεση - Το Ισραήλ περνά «στην επόμενη φάση»

21:36

Ζελένσκι: Έλαβε αίτημα από ΗΠΑ να συμβάλει στην αναχαίτιση drones – Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια, λέει ο Τραμπ

21:30

Ο Τραμπ απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας - Η καμπάνια των 200 εκατ. δολ. που την εκθέτει

21:19

Οι πρώτες 100 ώρες πολέμου με το Ιράν κόστισαν στις ΗΠΑ 3,7 δισ. δολάρια

21:05

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι drones χτύπησαν το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν

21:01

Viohalco: Στα 7,2 δισ. ο τζίρος, αύξηση 20% στα a-EBITDA - Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,27 ευρώ/μετοχή

20:40

Φινλανδία: Η κυβέρνηση θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

20:15

Κάλας: Το χάος στη Μέση Ανατολή πηγάζει από τη διάβρωση του διεθνούς δικαίου

20:08

Γερμανία: Η Lufthansa επαναλαμβάνει τις πτήσεις από και προς Λάρνακα από το Σάββατο

20:05

Το Ορμούζ χαρακτηρίστηκε «εμπόλεμη ζώνη», χιλιάδες ναυτικοί μπορούν να ζητήσουν τον επαναπατρισμό τους

20:01

AEGEAN: Νέες ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗAE και Σαουδική Αραβία

19:57

Γερμανία: Δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν επιπλέον στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

19:56

«Εκτοξεύεται» ξανά το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 80 δολ. το αμερικανικό αργό, +5% το Brent

19:49

Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή

19:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μακρόν για το Ιράν

19:29

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου 8 εκατ. με την CrediaBank

19:13

Ευρωαγορές: Δεν άντεξαν τις «πολεμικές» πιέσεις οι δείκτες