ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα «επιτόκια», η «Νέα Συναίνεση της Ουάσιγκτον» και το Ευρώ

Γιάννης Αγγέλης
15-06-2023 | 10:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «επιτόκια», η «Νέα Συναίνεση της Ουάσιγκτον» και το Ευρώ

Σήμερα η ΕΚΤ, κατά κοινή εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των μελών του Συμβουλίου της, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων για την Ευρωζώνη.

Η «στάση» αυτή μία ημέρα μετά την «παύση» -προσωρινά- της διαδρομής αύξησης των επιτοκίων από την Fed, μοιάζει να διαφοροποιεί την ΕΚΤ από την αμερικανική νομισματική πολιτική.

Αυτό δεν θα ήταν ακριβές να το υποστηρίξει κανείς, καθώς η ΕΚΤ αγωνίζεται να... προλάβει την Fed η οποία έχει ήδη ανεβάσει τα επιτόκια στο 5% - 5,25%, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται σχεδόν δύο μονάδες πίσω.

Κυρίως όμως έχει να κάνει με την προσπάθεια της ΕΚΤ να στηρίξει την συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ που έχει χάσει σε δύο περίπου χρόνια το 18% - 20% της «αξίας» του σε πραγματική αγοραστική δύναμη.

Πέραν όμως αυτού οι κινήσεις των δύο κεντρικών τραπεζών έχουν να κάνουν με ένα διαφορετικό πραγματικό «πεδίο» μέσα στο οποίο συσχετίζονται τόσο όσο αφορά τους στόχους όσο και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη, στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εισαγάγει -και επιχειρεί να εφαρμόσει - εδώ και δύο χρόνια μια «νέα» στρατηγική στο πλαίσιο του αποκαλούμενης «Νέας Συναίνεσης της Ουάσιγκτον», η εφαρμογή της οποίας στην οικονομική πολιτική είναι η προώθηση του περιβόητου νόμου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού υπό το ακρωνύμιο IRA.

Η στρατηγική αυτή δεν στερείται οικονομικής «θεωρητικής θεμελίωσης» και έχει τη λογική της στην βάση μιας παραλλαγής της οικονομικής παρέμβασης από την πλευρά της προσφοράς.

Θα αφήσουμε εδώ την κα Γέλεν να περιγράψει το δια ταύτα αυτής της στρατηγικής: «Η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν αγκαλιάζει, αντί να απορρίπτει, τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ενός συνδυασμού βελτιωμένων κινήτρων που βασίζονται στην αγορά και άμεσων δαπανών που βασίζονται σε εμπειρικά αποδεδειγμένες στρατηγικές. Για παράδειγμα, ένα πακέτο κινήτρων και εκπτώσεων για καθαρή ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και απαλλαγή από τον άνθρακα θα δώσει κίνητρα στις εταιρείες να πραγματοποιήσουν αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις». Κατά την Goldman Sachs η «στρατηγική» αυτή θα δώσει στις ΗΠΑ το πλεονέκτημα ενός κύματος επενδύσεων της τάξης των 2 τρισ. δολάρια μέσα στην δεκαετία.

Σύμφωνα με την θέση της κας Γέλεν που είναι και ο εισηγητής του οικονομικού σκέλους της «Νέας Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» με την τη φορολόγηση των εταιρειών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και μέσω διεθνών συμφωνιών επιχειρείται να σταματήσει η φορο-αποφυγή και άλλες τεχνικές εταιρικής φορο-αποφυγής, που είχε αφήσει ελεύθερα η κυβέρνηση Τραμπ και με τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει ο IRA...

Στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Αυτό που δεν λέει η κα Γέλεν, αλλά είναι «κοινό μυστικό», είναι ότι η χρηματοδοτική αυτή εκστρατεία στήριξης των επενδύσεων μέσω του IRA, στοχεύει να εξισορροπήσει τις μη αξιολογημένες προς το παρόν συνέπειες της ασφυκτικής πίεσης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται – προκειμένου να απομακρυνθεί η απειλή μιας νέας κρίσης χρέους – μέσω της «νομισματικής ποσοτικής σύσφιξης» από την πλευρά της Fed, όσο αυτή προσπαθεί να ξαναβάλει το... θηρίο του πληθωρισμού πίσω στο κλουβί. Και εδώ τα μεγέθη μετριούνται με τρισ. δολάρια αλλά με... αρνητικό πρόσημο.

Με απλά λόγια, είναι μια γιγάντια επιχείρηση στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, για να δώσει τον χρόνο και τον χώρο στην Fed να προσπαθήσει να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Δηλαδή να υπερασπισθεί τον ρόλο και την ισχύ, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο του δολαρίου...

Με αυτά τα «δεδομένα» κατά συνέπεια, θα ήταν ανεπαρκές να επιχειρεί να «μαντέψει» κανείς την πολιτική και τις κινήσεις της FED όσον αφορά τα επιτόκια χωρίς να «βλέπει» συνολικά το... γήπεδο, στο οποίο παίζεται αυτό το παιχνίδι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις βασικές στρατηγικές στο πεδίο αυτό.

Αν αυτή είναι μία σωστή προσέγγιση, τότε θα ήταν πολύ ορθό να θέσει κανείς δύο κρίσιμα ερωτήματα.

Το ένα είναι αν η «Νέα Συναίνεση της Ουάσιγκτον» είναι επαρκής στρατηγική και αν μπορεί να πετύχει τον στόχο της, από τον οποίο θα εξαρτηθεί και η αποτελεσματικότητα της Fed, τόσο έναντι του πληθωρισμού όσο και σε υποστήριξη του δολαρίου.

Το δεύτερο ερώτημα είναι το ποιες είναι οι στρατηγικές επιλογές της Ευρωζώνης απέναντι στις διεθνείς συνέπειες της εφαρμογής αυτής της στρατηγικής στις ΗΠΑ, ειδικά στην Ευρώπη. Και βέβαια αν υπάρχει κάποια συζήτηση στην Ευρωζώνη που να ασχολείται με το θέμα αυτό, από το οποίο θα εξαρτηθεί προφανώς και η τύχη του Ευρώ.

Για το πρώτο ερώτημα η συζήτηση στις ΗΠΑ έχει αρχίσει. Και ήδη υπάρχουν υπολογιστικά «δεδομένα» που επιτρέπουν κάποιες αρχικές προβλέψεις, αλλά αυτά θα μπορούσαμε να τα δούμε σε επόμενα σημειώματα στο Οικονογράφημα.

Για το δεύτερο ερώτημα, το Οικονογράφημα όσο και αν... έψαξε, δεν κατάφερε να βρει παρά κάποια ελάχιστα σημαντικά ψήγματα συζητήσεων μεταξύ στελεχών “Think Tank” στην Φρανκφούρτη και στο Παρίσι.

Όχι στις Βρυξέλλες...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:06

Μερτς: Το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι στη Ρωσία

22:51

Γεωπολιτικό ρίσκο εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου

22:40

Ρεκόρ για τον χαλκό

22:27

Ιράν: Η Τεχεράνη «θα απαντήσει αμέσως» αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού

22:08

Ο Ζελένσκι αναμένει από τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για μία εβδομάδα, όπως συμφώνησε

22:02

Ιταλός ναύαρχος: Δεν χρειάζεται ευρωπαϊκός στρατός, το ΝΑΤΟ διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία

21:56

Τετραμερής συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο Αιγαίου–Μαύρης Θάλασσας

21:55

Κτηνοτρόφοι: Έως 23/2 τα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας

21:42

Ο Τραμπ εξηγεί γιατί... κλείνει τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια

21:34

Χρυσός: Οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν το ρεκόρ και κατοχύρωσαν κέρδη

21:28

Έκρηξη σε διυλιστήριο στην Τουρκία

21:19

Η Apple εξαγόρασε την ισραηλινή startup τεχνητής νοημοσύνης Q.ai

21:17

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Το ψηφιακό ευρώ διασφαλίζει τη στρατηγική αυτονομία μας

21:06

Ρωσικές υβριδικές απειλές: Κυρώσεις της ΕΕ σε 6 άτομα για δραστηριότητες παραπληροφόρησης

20:53

ΗΠΑ: Δεν πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο χρηματοδότησης έξι υπουργείων - Έρχεται κι άλλο shutdown;

20:41

Βόρεια Μακεδονία: Ανοίγουν τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα για τα φορτηγά

20:40

Πτήση πάνω από τα 14.500 δολάρια για τον χαλκό με άλμα 11%

20:39

Κάγια Κάλας: Η ενέργεια γίνεται το νέο μέτωπο πολέμου

20:26

Την επόμενη εβδομάδα ο υποψήφιος του Τραμπ για την Fed

20:13

Ράλι χωρίς φρένα - Τι φοβούνται οι επενδυτές και καταφεύγουν στον χρυσό

20:11

Ιρανός αντιπρόεδρος: Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον πόλεμο

20:02

Δέσποινα Παληαρούτα: Νέο «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά στο τέλος του 2026

20:01

Επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας στα «Ναυπηγεία Σαλαμίνας»

19:53

Δημοσκόπηση MRB: Πρώτη η ΝΔ με προβάδισμα 12,2% - Πόσοι θα ψήφιζαν το κόμμα Καρυστιανού

19:42

Αυγενάκης: Δεν αποδέχεται τη θέση προέδρου στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς

19:32

Ευρωαγορές: «Λύγισαν» οι δείκτες μπροστά στα εταιρικά αποτελέσματα

19:26

Τραμπ: Ο Πούτιν συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός μίας εβδομάδας

19:18

Πιερρακάκης με Λαγκάρντ: Στο επίκεντρο μία ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ευρωζώνη

19:09

Principia: Ολοκλήρωση εξαγοράς εν λειτουργία αιολικών πάρκων της EDPR

19:00

Σε Κρήτη και Ζάγκρεμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή