Fed: Προσωρινή παύση στην αύξηση των επιτοκίων -Πιθανώς θα ακολουθήσουν, όχι μία, αλλά δύο ακόμη αυξήσεις φέτος

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Προσωρινή παύση στην αύξηση των επιτοκίων -Πιθανώς θα ακολουθήσουν, όχι μία, αλλά δύο ακόμη αυξήσεις φέτος
Η Fed πέτυχε να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και για αυτό διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5 - 5,25%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός επιμένει και για αυτό ανοίγει το «παράθυρο» για 2 επιπλέον αυξήσεις φέτος, της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Αναμένεται «ήπια ύφεση» στο δ' τρίμηνο.

Πάτησε «pause» στην αύξηση των επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), διατηρώντας το τρέχον εύρος του 5-5,25% αλλά ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος, της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Η σημερινή κίνηση ήταν αναμενόμενη και συνδέεται με την πρόσφατη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Η διατήρηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση, επιτρέπει στην Επιτροπή να επεξεργαστεί τις πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις αυτών στη νομισματική πολιτική», σημειώνεται στην ανακοίνωση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής (FOMC). «Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος», σημειώνουν σε άλλο σημείο οι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι, στο παρελθόν, η Fed είχε ορίσει το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων ως το «ανώτατο» που θα έφταναν οι αυξήσεις. Η νέα πρόβλεψη για τα επιτόκια είναι πάνω από αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι της Wall Street, καθώς οι αγορές είχαν «υπολογίσει» μόνο μία επιπλέον αύξηση. Η Fed δεν διευκρίνισε πότε θα κινηθεί ξανά, ωστόσο είναι πολύ πιθανό η επόμενη αύξηση να έρθει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο.

10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων

Είναι η πρώτη φορά που η Fed «παγώνει» τις αυξήσεις των επιτοκίων από όταν ξεκίνησε ο τρέχων κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής την άνοιξη του 2022. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2022 σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων αθροιστικού μεγέθους 5 ποσοστιαίων μονάδων, ώστε να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία. H πολιτική της φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο αμερικανικός πληθωρισμός υποχώρησε από τα επίπεδα του 9% (υψηλά 40 ετών) το 2022 στο 4% τον Μάιο του 2023. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει μια νέα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, αφού ο δομικός πληθωρισμός αντιστέκεται και παραμένει υψηλός, γεγονός που δείχνει πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και αποδίδεται στις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες της ενέργειας και των τροφίμων.

Πιο απαισιόδοξη για τον πληθωρισμό

Στις προβλέψεις της, η Fed εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη για την πρόοδο που σημειώνει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Πλέον αναμένει ότι το προτιμώμενο της μέτρο για τον πληθωρισμό -ο δομικός δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης- θα ολοκληρώσει το έτος στο 3,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,6%. Σημειώνεται ότι διαμορφώθηκε στο 4,7% τον Απρίλιο.

Προβλέψεις για επιτόκια, ανάπτυξη, πληθωρισμό, ανεργία

Κανείς από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δεν διαφώνησε με τη διατήρηση των επιτοκίων. Όσο για το μέλλον, εννέα αξιωματούχοι προβλέπουν ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα αυξηθεί στο εύρος του 5 - 5,75%. Τρεις αξιωματούχοι αναμένουν ακόμη περισσότερες αυξήσεις.

Τέσσερις εξ αυτών προβλέπουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, ενώ μόνο δύο αξιωματούχοι θεωρούν πως ίσως η Fed έχει ήδη κάνει αρκετά.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν επίσης μια ήπια ύφεση, αρχής γενομένης από το δ' τρίμηνο. Για το σύνολο του έτους, η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 1%, την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2023 (από 0,4% που προέβλεπε τον Μάρτιο) και μείωσε στο 3,2% (από 3,3%) την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία παρέμεινε ανθεκτική παρά τις αυξήσεις των 500 μονάδων βάσης που αποφάσισε η Fed τους προηγούμενους 15 μήνες. Η αγορά εργασίας παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% τον Μάιο, με τους αξιωματούχους να αναμένουν ότι θα φτάσει στο 4,1% έως τα τέλη του έτους. Πρόκειται για βελτιωμένη πρόβλεψη σε σύγκριση με το 4,4% που ανέμεναν προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακά νέα για καταθέσεις και μετοχές - «Καμπανάκι» Ελληνοαμερικανού οικονομολόγου για «φόρο πληθωρισμού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider