ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο πόλεμος, τα τανκς, η παράδοξη στάση της αγοράς και ο... μουτζούρης

Γιάννης Αγγέλης
30-01-2023 | 11:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο πόλεμος, τα τανκς, η παράδοξη στάση της αγοράς και ο... μουτζούρης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πολλές φορές και σε διαφορετικές ευκαιρίες τονίσει ότι η πολιτική της νομισματικής σύσφιξης, δηλαδή των υψηλότερων επιτοκίων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας, είναι κάτι που στοχεύει στην οικονομική επιβράδυνση (ύφεση) και έτσι στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Μια ματιά όμως στην συμπεριφορά των αγορών με το που μπήκε το 2023, δείχνει σαν οι αγορές να θεωρούν ως δεδομένο πλέον ότι δεν έρχεται ύφεση. Και όχι μόνο αυτό.

Όλες οι εκτιμήσεις και κυρίως οι επενδυτικές συμπεριφορές δείχνουν μια σιωπηρή βεβαιότητα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει την αναδίπλωσή τους όσο αφορά την νομισματική σύσφιξη.

Σύμφωνα με το αξιόπιστο – όσο αφορά το «διάβασμα» της αγοράς – bloomberg, τέσσερα είναι τα σημεία που καθορίζουν αυτή την συμπεριφορά:

• Ο πληθωρισμός έχει ήδη περάσει το σημείο κορύφωσης
• Ο βηματισμός της αύξησης των επιτοκίων έχει αρχίσει να επιβραδύνεται και σύντομα θα σταματήσει εντελώς
• Η Κίνα ξαναμπαίνει μετά τον Covid σε ενεργό δράση και με φούλ μηχανές
• Οι βαριές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη έχουν ξεπερασθεί λόγω του μαλακού χειμώνα, χωρίς ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει την ακρίβεια των στοιχείων αυτών ή να την αμφισβητήσει, αλλά οι αγορές στην πράξη επιμένουν ότι «έτσι είναι».

Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία της δεκαετίας του 70’ αμφισβητεί ευθέως το πρώτο σημείο, καθώς η βιασύνη τότε της Fed να θεωρήσει την μάχη εναντίον του πληθωρισμού κερδισμένη στις αρχές της δεκαετίας, πληρώθηκε αργότερα με πολύ «πόνο» μέσω της πολιτικής πολιτικής Βόλκερ.

Βέβαια όπως επισημαίνεται σε κάποια σχόλια στον διεθνή οικονομικό τύπο ο Λάρρυ Σάμμερς που πολύ έγκαιρα προειδοποιούσε την Fed για το λάθος της εκτίμησης περί προσωρινότητας του πληθωρισμού, τώρα υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πρέπει να συνεχισθούν.

Πράγμα που ενδεχομένως δίνει ένα «δίκιο» στην πρώτο σημείο από τα τέσσερα που οδηγούν τις αγορές.

Ο ίδιος όμως στην ίδια παρέμβαση παραδέχθηκε ότι η Fed «οδηγεί το όχημα σε μια πολύ, πολύ ομιχλώδη νύχτα, που η οικονομία θα μπορούσε ακόμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση…».

Με άλλα λόγια ναι μεν αλλά…

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι τα δύο τελευταία στοιχεία, ήτοι αυτό που αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ασία (Κίνα) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αξιολογηθούν σαν αντιπληθωριστικοί παράγοντες, αλλά το απολύτως αντίθετο όσο αφορά την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Εκείνο όμως που φαίνεται να αγνοούν οι αγορές και να αρνούνται να το «διαβάσουν» είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αυτοί δηλαδή που ανέτρεψαν την κατάσταση και στην δεκαετία του 70’ όταν οι Κεντρικές Τράπεζες πίστευαν ότι είχαν ξεπεράσει την «κορυφή» των πληθωριστικών πιέσεων.

Και στο «μέτωπο» αυτό αρκεί και μόνο να λάβει υπ΄ όψη του κανείς ότι με τον είσοδο του 2023, οι αποφάσεις για επαν-εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα τελευταίας λέξης της τεχνικής Τανκς πέφτουν πλέον βροχή τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι η άνοιξη του 2023 έχει όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ μεγαλύτερης και ενδεχομένως άλλης «ποιότητας» και επικινδυνότητας πόλεμο στην Ουκρανία.

Και ενδεχομένως όχι μόνο στην Ουκρανία, μιας και η Λευκορωσία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των εμπλεκόμενων στην σύγκρουση αυτή.

Ας μη ξεχνάμε ότι την δεκαετία του 70’ ήταν ένας πόλεμος μακριά από την Ευρώπη (Μέση Ανατολή) που ανάτρεψε την «κατάσταση» και μια ήττα ακόμα πιο μακριά, στο Βιετνάμ, που έδωσε ένα νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων που κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας μέχρι να ξεκινήσει ο «βομβαρδισμός» του Βόλκερ.

Που και πάλι δεν κατάφερε να επαναφέρει τις τιμές σε έλεγχο παρά μερικά χρόνια μετά και μετά από αρκετό «πόνο» κατά την αγαπημένη έκφραση της κας Λαγκάρντ...

Εκτιμούν οι «αγορές» ότι τα όσα πρόκειται να αρχίσουν να συμβούν σε λιγότερο από ένα μήνα στην Ουκρανία θα είναι λιγότερο σημαντικά;
Ή έχει δίκιο ο Λάρυ Σάμερς που κρατάει «πισινή» λέγοντας πως η Fed «οδηγεί το όχημα σε μια πολύ, πολύ ομιχλώδη νύχτα, που η οικονομία θα μπορούσε ακόμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση…»;.

Προφανώς παίζεται ένα μεγάλο στοίχημα στις αγορές, το οποίο αυτοί που είναι πιο «μακριά» από την πόρτα εξόδου κινδύνου, θα είναι εκείνοι που θα στο τέλος θα μείνουν με τον... μουτζούρη.

Αυτό το στοίχημα όμως είναι μεγάλο και δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κατάρ: Η χρήση των Στενών του Ορμούζ ως «εργαλείου πίεσης» θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει την κρίση

23:38

Ρωσία: Κατηγορεί την Αρμενία ότι παρέχει μία πλατφόρμα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για αντι-ρωσικά σχόλια

23:15

Γεραπετρίτης: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

22:47

Ρωσία: Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ Γουίτκοφ και Κούσνερ θα επισκεφτούν τη Μόσχα «αρκετά σύντομα»

22:18

Χαρακόπουλος: Τα ονόματα στη «μαρκίζα» να μπαίνουν και στα δύσκολα

21:47

Ρύπανση κατά τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά – Δύο συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου

21:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι που αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριού χρήματα από 15χρονο

21:00

Ισπανία-χανταϊός: Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα έχουν απομακρυνθεί από το Hondius μέχρι το τέλος της ημέρας

20:39

Λετονία: Ο υπ. Άμυνας παραιτήθηκε αφού ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές πετρελαίου

20:24

Νετανιάχου: Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει τελειώσει - Πρέπει να πάρουμε το ουράνιο

20:17

Τραμπ: Χρειαζόμαστε μόνο δύο επιπλέον εβδομάδες για να πλήξουμε όλους τους στόχους στο Ιράν

19:59

Γαλλία: Συμπτώματα χανταϊου παρουσίασε επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius κατά την πτήση επαναπατρισμού

19:28

Guardian: Ο Τραμπ μεταβαίνει στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι ο Σι κρατά όλα τα χαρτιά

19:00

ΗΠΑ: Ο κίνδυνος για τις big tech και τη Wall Street από πιθανή υποχώρηση κεφαλαίων του Κόλπου

18:52

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγή 13 ατόμων έπειτα από παρέμβαση σε κατάστημα στη Θέρμη

18:46

Εξάρχου: Ο Κάθετος Διάδρομος εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά στοιχήματα της Ελλάδας

18:13

Ανδριανός: Μεγάλη η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές Daniel και Elias

18:07

Microsoft: Στον αέρα η δημιουργία κέντρου δεδομένων στην Κένυα

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός