ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο πόλεμος, τα τανκς, η παράδοξη στάση της αγοράς και ο... μουτζούρης

Γιάννης Αγγέλης
30-01-2023 | 11:50
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο πόλεμος, τα τανκς, η παράδοξη στάση της αγοράς και ο... μουτζούρης

Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν πολλές φορές και σε διαφορετικές ευκαιρίες τονίσει ότι η πολιτική της νομισματικής σύσφιξης, δηλαδή των υψηλότερων επιτοκίων και της συρρίκνωσης της ρευστότητας, είναι κάτι που στοχεύει στην οικονομική επιβράδυνση (ύφεση) και έτσι στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Μια ματιά όμως στην συμπεριφορά των αγορών με το που μπήκε το 2023, δείχνει σαν οι αγορές να θεωρούν ως δεδομένο πλέον ότι δεν έρχεται ύφεση. Και όχι μόνο αυτό.

Όλες οι εκτιμήσεις και κυρίως οι επενδυτικές συμπεριφορές δείχνουν μια σιωπηρή βεβαιότητα ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει την αναδίπλωσή τους όσο αφορά την νομισματική σύσφιξη.

Σύμφωνα με το αξιόπιστο – όσο αφορά το «διάβασμα» της αγοράς – bloomberg, τέσσερα είναι τα σημεία που καθορίζουν αυτή την συμπεριφορά:

• Ο πληθωρισμός έχει ήδη περάσει το σημείο κορύφωσης
• Ο βηματισμός της αύξησης των επιτοκίων έχει αρχίσει να επιβραδύνεται και σύντομα θα σταματήσει εντελώς
• Η Κίνα ξαναμπαίνει μετά τον Covid σε ενεργό δράση και με φούλ μηχανές
• Οι βαριές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη έχουν ξεπερασθεί λόγω του μαλακού χειμώνα, χωρίς ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει την ακρίβεια των στοιχείων αυτών ή να την αμφισβητήσει, αλλά οι αγορές στην πράξη επιμένουν ότι «έτσι είναι».

Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία της δεκαετίας του 70’ αμφισβητεί ευθέως το πρώτο σημείο, καθώς η βιασύνη τότε της Fed να θεωρήσει την μάχη εναντίον του πληθωρισμού κερδισμένη στις αρχές της δεκαετίας, πληρώθηκε αργότερα με πολύ «πόνο» μέσω της πολιτικής πολιτικής Βόλκερ.

Βέβαια όπως επισημαίνεται σε κάποια σχόλια στον διεθνή οικονομικό τύπο ο Λάρρυ Σάμμερς που πολύ έγκαιρα προειδοποιούσε την Fed για το λάθος της εκτίμησης περί προσωρινότητας του πληθωρισμού, τώρα υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πρέπει να συνεχισθούν.

Πράγμα που ενδεχομένως δίνει ένα «δίκιο» στην πρώτο σημείο από τα τέσσερα που οδηγούν τις αγορές.

Ο ίδιος όμως στην ίδια παρέμβαση παραδέχθηκε ότι η Fed «οδηγεί το όχημα σε μια πολύ, πολύ ομιχλώδη νύχτα, που η οικονομία θα μπορούσε ακόμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση…».

Με άλλα λόγια ναι μεν αλλά…

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι τα δύο τελευταία στοιχεία, ήτοι αυτό που αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ασία (Κίνα) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αξιολογηθούν σαν αντιπληθωριστικοί παράγοντες, αλλά το απολύτως αντίθετο όσο αφορά την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Εκείνο όμως που φαίνεται να αγνοούν οι αγορές και να αρνούνται να το «διαβάσουν» είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αυτοί δηλαδή που ανέτρεψαν την κατάσταση και στην δεκαετία του 70’ όταν οι Κεντρικές Τράπεζες πίστευαν ότι είχαν ξεπεράσει την «κορυφή» των πληθωριστικών πιέσεων.

Και στο «μέτωπο» αυτό αρκεί και μόνο να λάβει υπ΄ όψη του κανείς ότι με τον είσοδο του 2023, οι αποφάσεις για επαν-εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα τελευταίας λέξης της τεχνικής Τανκς πέφτουν πλέον βροχή τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι η άνοιξη του 2023 έχει όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ μεγαλύτερης και ενδεχομένως άλλης «ποιότητας» και επικινδυνότητας πόλεμο στην Ουκρανία.

Και ενδεχομένως όχι μόνο στην Ουκρανία, μιας και η Λευκορωσία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των εμπλεκόμενων στην σύγκρουση αυτή.

Ας μη ξεχνάμε ότι την δεκαετία του 70’ ήταν ένας πόλεμος μακριά από την Ευρώπη (Μέση Ανατολή) που ανάτρεψε την «κατάσταση» και μια ήττα ακόμα πιο μακριά, στο Βιετνάμ, που έδωσε ένα νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων που κράτησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας μέχρι να ξεκινήσει ο «βομβαρδισμός» του Βόλκερ.

Που και πάλι δεν κατάφερε να επαναφέρει τις τιμές σε έλεγχο παρά μερικά χρόνια μετά και μετά από αρκετό «πόνο» κατά την αγαπημένη έκφραση της κας Λαγκάρντ...

Εκτιμούν οι «αγορές» ότι τα όσα πρόκειται να αρχίσουν να συμβούν σε λιγότερο από ένα μήνα στην Ουκρανία θα είναι λιγότερο σημαντικά;
Ή έχει δίκιο ο Λάρυ Σάμερς που κρατάει «πισινή» λέγοντας πως η Fed «οδηγεί το όχημα σε μια πολύ, πολύ ομιχλώδη νύχτα, που η οικονομία θα μπορούσε ακόμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση…»;.

Προφανώς παίζεται ένα μεγάλο στοίχημα στις αγορές, το οποίο αυτοί που είναι πιο «μακριά» από την πόρτα εξόδου κινδύνου, θα είναι εκείνοι που θα στο τέλος θα μείνουν με τον... μουτζούρη.

Αυτό το στοίχημα όμως είναι μεγάλο και δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:02

Δημοσκόπηση Alco: Το κόμμα που βγαίνει κερδισμένο εν μέσω πολέμου

20:57

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο Παρίσι την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

20:56

Μακρόν: H G7 προσανατολίζεται στην άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών

20:44

Τραμπ: Μεγάλο λάθος η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

20:30

Axios: Ο Λίβανος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου

20:23

Πρσεβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Θα στοχοθετήσουμε οποιονδήποτε προωθεί ριζοσπαστικές ιδέες εναντίον του»

20:04

Δένδιας: Η παρουσία Μακρόν υπογραμμίζει την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

19:53

Πλαφόν στην βενζίνη βάζει ο Όρμπαν - Ζητά αναστολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

19:46

Η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο

19:45

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη αλληλεγγύη για την Κύπρο

19:35

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Πόσο θα αντέξει το Ιράν;

19:28

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:26

Ευρωαγορές: Μάζεψαν τις απώλειες με φόντο το ράλι του πετρελαίου

19:22

Principia: Αποχώρηση του CEO Αριστοτέλη Χαντάβα

19:20

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα

19:20

Ερντογάν: «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού σε όλα τα πεδία»

18:55

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη από «Κίμων»: «Να ξέρετε πάντα ότι είμαστε εδώ»

18:50

Μιχαηλίδου από EPSCO: Πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ευελιξία στα ευρωπαϊκά εργαλεία στεγαστικής πολιτικής

18:45

Σδούκου: «Αναβαθμισμένος ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας»

18:43

Πούτιν: Η ενεργειακή κρίση έχει φθάσει

18:31

Lufthansa και Air France παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς Μέση Ανατολή

18:27

Η Τεχεράνη απαντά στον Μακρόν για Στενά του Ορμούζ - Τραμπ: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον νέο ηγέτη του Ιράν»

18:13

ΧΑ: «Κράτησε» τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

18:08

Μακρόν στα ελληνικά: Ευθύνη μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή

18:01

Λάιεν - Κόστα: «Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά των χωρών του Κόλπου»

17:54

Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ για πετρέλαιο: Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού

17:51

«Επιχείρηση Επικό Λάθος»: Ο Αραγτσί χλευάζει τις ΗΠΑ και λέει πως «έχουμε και εμείς πολλές εκπλήξεις»

17:40

Πιερρακάκης για ενέργεια: Λέξη-κλειδί η προσιτή τιμή - Προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών

17:29

Ακύρωση των κρουαζιέρων 20-23/3 με το Celestyal Discovery

17:20

Bloomberg: Τάνκερ της Dynacom διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ