Αυτά που πρόκειται να συμβούν την επόμενη εβδομάδα και έχουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτά που πρόκειται να συμβούν την επόμενη εβδομάδα και έχουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία
Επιτόκια, πληθωρισμός, σύγκρουση ΗΠΑ – Ευρωζώνης, είναι «μέτωπα» στα οποία η επόμενη εβδομάδα επιφυλάσσει σημαντικά ίσως και κρίσιμα «νέα» για την επόμενη ημέρα. 

Μια προσεκτική ματιά στην «ατζέντα» της επόμενης εβδομάδας αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως τα όσα θα «συμβούν», αν δεν επιφέρουν αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την επόμενη ημέρα.

Την επόμενη εβδομάδα, τρεις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, η Fed, η ΕΚΤ και η BoE (Βρετανία), πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα επόμενα βήματα, πέρα από τις αλλαγές που θα ανακοινώσουν στο κόστος του χρήματος.

Η ΕΚΤ είναι βέβαιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών του ΔΣ της, ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% παρά την σταθερή διολίσθηση τους τελευταίους μήνες του ΔΤΚ (Δείκτης Τιμών Καταναλ ωτή).

Η κίνηση αυτή όμως πάει χέρι με χέρι με την ανάδυση μια σκληρής αντίδρασης στο εσωτερικό της ενάντια στην «γραμμή» αυτή, με σημείο αναφοράς την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο λόγος δεν συνδέεται μόνο με το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αλλά πολύ περισσότερο με το γεγονός ότι το 2023 είναι για πρώτη φορά η χρονιά μέσα στην οποία «λήγει» ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εταιρικού ομολογιακού δανεισμού και στην Ευρώπη…

Η Λαγκάρντ θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές που να εξηγεί το αν θα ακολουθήσει έστω με μικρή καθυστέρηση ή όχι, τον βηματισμό της Fed, η οποία αναμένεται ότι την Τετάρτη θα δώσει σήμα για συγκρατημένη αναδίπλωση της νομισματικής σύσφιξης.

Βέβαια στις ΗΠΑ οι αποφάσεις της Fed οφείλουν να λαμβάνουν πλέον υπ’ όψη τους, το μείζονος οικονομικής και πολιτικής σημασίας γεγονός ότι από τα μέσα του Ιανουαρίου η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «χάσει» πλέον το δικαίωμα έκδοσης νέου κρατικού χρέους και θα λειτουργεί μέχρι νεωτέρας μόνο με βάση τα αποθεματικά της. Με αποτέλεσμα την αδυναμία αναχρηματοδοτήσης ελλείμματος και χρέους, λόγω του ορίου δανεισμού που έχει ψηφισθεί από το Κογκρέσο και το οποίο έχει εξαντληθεί από τις 19 Ιανουαρίου.

Η BoE επίσης την επόμενη εβδομάδα εν μέσω νέας κυβερνητικής κρίσης και αστάθειας πρέπει να δείξει με τις ανακοινώσεις της αν είναι σε θέση να συνεχίσει την νομισματική σύσφιξη ή θα υποχρεωθεί σε αναδίπλωση.

Αναθεώρηση πληθωρισμού

Στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποκαλυφθεί με την νέα αναπροσαρμογή της στάθμισης των προϊόντων στο καλάθι που υπολογίζει τον ΔΤΚ η Eurostat, το πώς θα υπολογίζεται πλέον ο πληθωρισμός, όπως επίσης και το πόσο «πραγματικός» ήταν ο πληθωρισμός που έβγαινε από την Eurostat τόσο συνολικά στην Ε.Ε. όσο και στις χώρες μέλη. Γιατί θα πρέπει και οι χώρες μέλη να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο υπολογισμού του πληθωρισμού.

Με άλλα λόγια είτε ο πληθωρισμός που μας κοινοποιούσαν μέχρι σήμερα δεν ήταν ακριβής, είτε ο «νέος» διορθωμένος ΔΤΚ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Και τα δύο μαζί προφανώς δεν μπορούν να συμβαίνουν.

Πράγμα που σημαίνει ότι και η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τα «δεδομένα» της με βάση τα νέα υπολογισμένα στοιχεία… Και αυτό θα έχει μεγάλη σημασία γιατί θα θέσει ερωτηματικά για το κατά πόσο ακριβείς είναι οι υπολογισμοί για το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2022 που αναμένεται να κινείται τόσο για την Γερμανία όσο και την Γαλλία στα όρια του “Stagflation”.

Επιδοτήσεις ή νέο Ταμείο Στήριξης

Επιπλέον αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί η διευκόλυνση κρατικών επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση αλλά και τις συνέπειες του ραγδαία αναπτυσσόμενου αμερικάνικου ανταγωνισμού. Αυτού που μέσω του νόμου Μπάιντεν διαμορφώνει ένα περιβάλλον «προσέλκυσης» (κλοπής το λένε οι Γάλλοι και οι Γερμανοί βιομήχανοι) ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η απόφαση αυτή της Κομισιόν και το πως θα διατυπώνεται, θα «δείχνει» το κατά πόσο έχει προχωρήσει ή όχι κάποιος συμβιβασμός για την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου στήριξης της πράσινης μετάβασης.

Αυτό που προωθεί η Κομισιόν, αλλά αρνούνται ήδη επτά κυβερνήσεις πέραν των γερμανικών «επιφυλάξεων» για το πως αυτό θα χρηματοδοτηθεί.

Το πως τα μέτωπα αυτά θα εξελιχθούν και κυρίως το πως θα αλληλεπιδράσουν με συνέπειες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, θα κριθεί μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει αύριο…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider