ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τα αθηναϊκά ραντεβού του κ. Ντίμον (JPM) και η θυγατρική του Nord Stream 2

31-01-2022 | 08:13
Μοιράσου το
Τα αθηναϊκά ραντεβού του κ. Ντίμον (JPM) και η θυγατρική του Nord Stream 2

Η παρέα, αυτή την φορά και με την παρουσία της Ελένης, βρέθηκε σε ένα καφέ που μας πρότεινε η ίδια κάπου κοντά στην Καποδιστρίου. Ήθελε να είναι κοντά στο σπίτι της καθώς περίμενε τα παιδιά της το μεσημέρι για φαγητό. Δεν της χαλάσαμε το χατίρι γιατί έτσι κι αλλιώς είχαμε καιρό να βρεθούμε όλοι μαζί και μάλιστα σε εξωτερικό χώρο. Η κουβέντα, αφού περιπλανήθηκε σε μερικές... σκηνές από το πολυήμερο σίριαλ στη Βουλή, κατέληξε σε μία απρόσμενη ενημέρωση για την ενεργειακή κρίση και την Ουκρανία από την Ελένη, σε κάτι που μας ξάφνιασε εντελώς.

Πριν από αυτό βέβαια ο κ. Χ μας είχε μεταφέρει τη γνώμη φίλων του αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες που ούτε λίγο ούτε πολύ... έβριζαν τους εγγλέζους για το «βρώμικο» ρόλο που παίζουν στην υπόθεση της Ουκρανίας και τα προβλήματα που δημιουργούν στα ήδη φανερά αδιέξοδα της Ευρώπης...

Η Ελένη όμως μας ξάφνιασε όταν μας πληροφόρησε ότι στη «σιωπηρή» πλευρά της ενεργειακής κρίσης τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία εξέλιξη η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχεια. Φίλοι της από το Λονδίνο την ενημέρωσαν πως τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση μιας εταιρείας στη Γερμανία με έδρα το Schwerin στη Βορειοανατολική Γερμανία. Το πολύ ιδιαίτερο αυτής της εταιρείας με το όνομα Gas for Europe GMBH είναι ότι αποτελεί θυγατρική της ελβετικής εταιρείας, η οποία έχει τη διαχείριση του Nord Stream 2.

Τι το σημαντικό έχει αυτή η θυγατρική; Ένα και μοναδικό, όπως μας εξήγησε η Ελένη, είναι γερμανικής αναφοράς και κατά συνέπεια με τη μεταβίβαση από τη μητρική σ’ αυτή του δικαιώματος διαχείρισης του Nord Stream 2 καταπίπτει το νομικό κόλλημα στη βάση του οποίου τα γερμανικά δικαστήρια είχαν αρνηθεί την ενεργοποίηση του Nord Stream 2, ο οποίος ως γνωστόν είναι τεχνικά έτοιμος να λειτουργήσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη...

«Δηλαδή εννοείς ότι το Βερολίνο θα γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τον Μπάϊντεν και θα ανοίξει τις πόρτες στο ρωσικό φυσικό αέριο;», ρώτησε ο κ. Ψ δείχνοντας να αμφιβάλει για το αν είχε καταλάβει καλά τα λεγόμενα της Ελένης.

«Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Σόλτς σ’ αυτή την περίπτωση. Γιατί κανείς ακόμα δεν ξέρει, σύμφωνα με τους βρετανούς φίλους μου, αν αυτή η κίνηση γίνεται «κοινή συναινέσει» Γερμανών και Ρώσων, ή τι ακριβώς συμβαίνει.

Σας θυμίζω όμως ότι πρόσφατα οι Γερμανοί είχαν αρνηθεί στους Βρετανούς τη διέλευση από τον εναέριο χώρο τους αεροπλάνων που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία... Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ μπλεγμένα για να είναι όπως φαίνονται...», παρατήρησε η Ελένη.

«Συμφωνώ» είπε μετά από μικρή σιωπή ο κ. Χ. «Αυτή η εταιρεία μπορεί να είναι απλώς μία κίνηση των Ρώσων για να ακυρώσουν τα νομικά επιχειρήματα των γερμανικών δικαστηρίων ή να είναι σε συμφωνία με το Βερολίνο. Αλλά πάλι τι να πεις; Σε συμφωνία με ποιο Βερολίνο; Με το Βερολίνο του Σόλτς και των Σοσιαλδημοκρατών που έχουν εδώ και καιρό υψηλές θέσεις στους ρώσικους ενεργειακούς κολοσσούς ή με το Βερολίνο της πράσινης ΥΠΕΞ, που αν μπορούσε θα έπινε καθημερινά το πρωινό καφέ της στην αμερικάνικη πρεσβεία του Βερολίνου; Είναι αρκετά μπλεγμένα τα πράγματα και προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εξακολουθούμε για αρκετό καιρό να πληρώνουμε το φυσικό αέριο επτά και οκτώ φορές ακριβότερα απ’ ότι πριν από ένα χρόνο. Και ξέρετε ότι αυτό είναι με μαθηματική ακρίβεια η οδός για να ενισχυθεί ο... χειρότερος πληθωρισμός αυτός των τροφίμων...».

«Γιατί το λες αυτό;», τον διέκοψε μάλλον αφηρημένα ο κ. Ψ.

«Μα γιατί φίλε μου δεν υπάρχει βασικό λίπασμα που να μη παράγεται από τα συστατικά του φυσικού αερίου, δεν υπάρχει φορτηγό που να μη κουβαλάει τρόφιμα που να μη κινείται με φυσικό αέριο, δεν υπάρχει θερμοκήπιο που να μη βασίζεται στο φυσικό αέριο για να διατηρεί υψηλές θερμοκρασίες... Θέλεις να μάθεις πόσο έχουν ανέβει το αζωτούχα λιπάσματα ή όλα τα σχετικά; Αρκεί να δεις πόσο έχει επηρεασθεί αρνητικά σε έκταση παραγωγής αλλά και ποιότητα της αγροτικής παραγωγής φέτος. Είναι τεράστιες οι εκτάσεις που θα παραμείνουν σε αργία ή θα καλλιεργηθούν λιγότερο εξ αιτίας των ακριβών λιπασμάτων. Άσε που η Ευρώπη συμπληρώνει ότι σιτάρι χρειάζεται από τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγό σιτηρών στην Ευρώπη, την Ουκρανία...», σχολίασε ο κ. Χ.

«Μάλιστα, μάλιστα», σχολίασε ο κ. Ψ και σιώπησε για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά συνέχισε αμέσως μετά.

«Βρε παιδί μου δεν καταλαβαίνω τότε τι γίνεται. Αν τα πράγμα είναι έτσι, τότε τι... έψαχνε αυτό το μεγάλο κεφάλι της JP Morgan στην Ευρώπη και μάλιστα στην Ελλάδα; Τράπεζα εδώ δεν έχουν, ομόλογα βγαίνουν ολοένα και λιγότερα, τι δουλειές ψάχνουν μπορείς να μου πεις αν η κατάσταση είναι να πάει από το κακό στο χειρότερο; Τόσο πολύ ενδιαφέρονται όλοι για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης; Και στο κάτω κάτω η JPM πως μπλέκεται σ’ αυτά;», είπε και κοίταξε αυτή την φορά προς εμένα.

Κούνησα στο κεφάλι μου με τρόπο που να δείχνει ότι δεν έχω ιδέα και συνέχισα να ασχολούμαι με τη ζεστή σοκολάτα μου, η οποία ήταν πραγματικά εξαιρετική. Μου είχε συστήσει η Ελένη να ζητήσω ζεστή σοκολάτα σ’ αυτό το μαγαζί, την άκουσα και... αποζημιώθηκα με αυτό που έφεραν...

«Σας ρωτάω γιατί δεν καταλαβαίνω τι δουλειές είχε αυτός της JPM με όλους αυτούς τους βιομήχανους που συνάντησε», επέμεινε ο κ. Ψ. Ο κ. Χ τον κοίταξε περίεργος και τον ρώτησε «και πως ξέρεις εσύ ποιους συνάντησε;».

«Πως δεν ξέρω... γι’ αυτό σας ρωτάω τι ψάχνει στην Ελλάδα. Εσείς δεν ξέρετε ποιους είδε;», ρώτησε ο κ. Ψ.

Αφού πήρε αρνητική απάντηση με ένα νεύμα του κεφαλιού τόσο από μένα όσο και από τον κ. Χ, μας άφησε να τον κοιτάζουμε έκπληκτοι, ενώ μας αράδιαζε τα ονόματα.

«Μα τι λέτε τώρα; Δεν ξέρετε ότι έφαγε με τον Δημήτρη τον Παπαλεξόπουλο, τον Μιχάλη τον Στασινόπουλο, τον Περιστέρη, τον Σωκράτη τον Κόκκαλη, τον Θόδωρα τον Αγγελόπουλο, την Μαριάννα Λάτση, τον Χρήστο Κοπελούζο, την Μαρία Αγγελικούση. Α ναι εκεί ήταν και ο Χάρης Ψάλτης, ο Χρήστος Μεγάλου, ο Χάρης ο Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας. Και για να μη με ρωτήσετε γιατί δεν ήταν ο Μυτηλιναίος σας λέω ότι είχαν συναντηθεί σε γεύμα στο Κολωνάκι άλλη ώρα. Για τον Βαρδινογιάννη δεν ξέρω μη με ρωτήσετε...», είπε και άπλωσε να πιάσει τον καφέ του, χωρίς να μας κοιτάζει ξέροντας ότι μας είχε αφήσει με το στόμα ανοικτό.

Η Ελένη κοίταζε πότε εμένα πότε τον κ. Χ και στο τέλος ρώτησε «μας κοροϊδεύει ο φίλος μας από δω; Που τα ξέρει όλα αυτά; Ε εσύ για πες μας μας κοροϊδεύεις ή πράγματι τους συνάντησε όλους αυτούς;».

Ο κ. Ψ απολάμβανε την έκπληξη που μας είχε προκαλέσει και αφού άφησε τον καφέ του στο τραπεζάκι, μας διηγήθηκε το πώς είχε ενημερωθεί για το περιβόητο γεύμα του κ. της JPMorgan και το γιατί δεν συνάντησε κάποια άλλα πολύ σημαντικά πρόσωπα από το ντόπιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Για «επιδόρπιο» μας άφησε μια επιπλέον ενημέρωση για τις ιδιαίτερες συζητήσεις που είχε ο κ. της JPM, με κάποια – λίγα – μέλη του κυβερνητικού επιτελείου...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:02

Ποιες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις υψηλότερες επιδόσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

19:52

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Επαφές Ανδρουλάκη για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια

19:41

Ραφήνα: Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου 42χρονος από 4 άτομα

19:30

Ένας «ρωσικός χειμώνας» για την Ευρώπη;

19:21

Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων υιοθετεί η G7 κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ

19:15

Κομισιόν: 300 δισ. ευρώ σε αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάσχεση της επιρροής της Κίνας

19:07

ΗΠΑ: Αυστηρό το νέο πλαίσιο του NATO για την αντιμετώπιση της Κίνας

18:53

ΥΠΕΝ: Ο Αμυράς για τη θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

18:37

Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα περί αποστολής όπλων στην Ουκρανία

18:23

Ρωσία: Ο Πούτιν στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

18:11

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου ξεκίνησε τα πολυτελή ταξίδια του

18:06

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Συνόδου Κορυφής του NATO

17:51

Σολτς για G7: Η ενότητά μας προκαλεί πονοκέφαλο στον Πούτιν

17:40

Πυρκαγιά στον Άγιο της Εύβοιας - Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

17:31

Με τοπικές βροχές ο καιρός της Δευτέρας

17:26

G7: Επιφυλάξεις από την ΕΕ για την απαγόρευση στον ρωσικό χρυσό

17:10

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργαστήριο με σφολιάτες στο Μενίδι

17:01

NATO: Προειδοποιήσεις της Γαλλίας στην Τουρκία για την Σουηδία και την Φινλανδία

16:52

ΗΠΑ: Στόχος η συμφωνία για την εισαγωγή φαρμάκων από την Ελβετία

16:40

Κύπρος: Το ΔΗΚΟ στηρίζει Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές εκλογές

16:30

Αέριο: Στη Ρεβυθούσα στα τέλη Ιουλίου η νέα δεξαμενή – Ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας

16:21

Συνάντηση Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βεστέγκερ, τη Δευτέρα

16:15

Χαρίτσης: «Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια»

16:07

Η Ουκρανία επιμένει να ζητά από την ΕΕ κυρώσεις στο φυσικό αέριο της Ρωσίας

15:54

Κορονοϊός: 9.249 τα νέα κρούσματα - Στους 93 οι διασωληνωμένοι, 13 νεκροί στο 24ωρο

15:41

Φιλιππίνες: 1 νεκρός και 1 αγνοούμενος από πυρκαγιά σε σκάφος

15:34

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε 65χρονος ορειβάτης, που αγνοείτο από την Παρασκευή

15:20

Times: Ο Ίντρις Έλμπα υποψήφιος επενδυτής του Channel 4, για 1 δισ. στερλίνες

15:13

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας στη Μύκονο - «Τσεκ» σε 15 καταστήματα και 11 άτομα

15:02

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο