ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Κοστίζει και σε... παραιτήσεις η ενεργειακή μετάβαση

08-11-2021 | 09:47
Μοιράσου το

Κυριακή πρωί μόλις είχα ετοιμάσει τον καφέ μου και είχα καθίσει να ρίξω μια ματιά στις κυριακάτικες ιστοσελίδες. 

Πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος, τέτοια ώρα παλιότερα, με τον καφέ μπροστά μου είχα τουλάχιστον 4 εφημερίδες…

Το τηλέφωνο χτύπησε και με ξάφνιασε γιατί δεν περίμενα κανέναν Κυριακή πρωί. 

Ήταν ο κ. Χ, «καλημέρα ελπίζω να μη σε διακόπτω από κάτι» είπε.

«Όχι φίλε μου» απάντησα «ίσα - ίσα που ακούω μια καλημέρα καλοδεχούμενη…». 

«Λοιπόν σε πήρα για να τα πούμε λιγάκι. Ελπίζω να έχεις πιεί καφέ και να έχεις όρεξη για κουβέντα» σχολίασε. 

Για να πως την αλήθεια με πέτυχες ακριβώς στον καφέ, αλλά για μένα ο κυριακάτικος πρωινός καφές είναι…διαδικασία, μπορώ να τον πίνω και μισή ώρα που λέει ο λόγος».

«Ωραία, σου έχω λοιπόν κάποια νέα, δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρουν, αλλά νομίζω ότι εσένα θα σε ενδιαφέρουν. Νέα από το Βερολίνο… Μιλούσα με ένα παλιό φίλο που έχει ριζώσει για τα καλά εκεί, παλιό τραπεζικό που τώρα κινείται σε ένα αρκετό ισχυρό Fund και από ότι καταλαβαίνω τα πάει αρκετά καλά. 

Λοιπόν το έφερε η κουβέντα στην μεγάλη σου συμπάθεια, το λέω ειρωνικά βέβαια, τον Βάϊντμαν και την πρόσφατη ανακοίνωση παραίτησής του. Μου έλεγε λοιπόν ότι είναι κοινό μυστικό στο Βερολίνο πως η παραίτηση αυτή έχει να κάνει με τις ισχυρές αντιδράσεις μερίδας της βιομηχανίας απέναντι στο πως χειρίζεται η κυβέρνηση το κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Οι βιομήχανοι λένε στην Κυβέρνηση, αλλά η Μέρκελ φαίνεται ότι δεν άκουγε, ότι η γερμανική βιομηχανία είναι αδύνατο να σηκώσει το κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Μάλιστα έχουν στείλει και μία επιστολή σχετικά στην κυβέρνηση… Η πίεση είναι τόσο ασφυκτική που έχει διαπεράσει την Bundesbank και έχει οδηγήσει σε παραίτηση του Βάϊντμαν». 

«Δηλαδή μου λες ότι παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Buba εξ αιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να ακούσει τους βιομήχανους; Παράξενο μου φαίνεται αυτό γιατί απ’ όσο ξέρω οι γερμανοί βιομήχανοι έχουν πολύ ισχυρή φωνή τόσο μέσα στο CDU όσο και μέσα στο SPD» παρατήρησα στον κ. Χ. 

Ακολούθησε μικρή παύση και ο κ. Χ συνέχισε «Ναι σωστό είναι αυτό που λες, είναι παραδοσιακό στοιχείο στο ισοζύγιο πολιτικής ισορροπίας αυτό στην Γερμανία. Όμως κατά πως φαίνεται αυτή η διαφωνία φαίνεται να είναι από τα πολλά στοιχεία που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό του γερμανικού πολιτικού συστήματος. 

Μη ξεχνάς ότι το ενεργειακό κόστος παραμένει μία από τις ισχυρότερες μεταβλητές των πληθωριστικών πιέσεων. Και αυτά τα δύο είναι ήδη εκρηκτικό μίγμα στην διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ… 

Είναι ακριβές ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και τώρα αυτό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Σου θυμίζω ότι η Λαγκάρντ έχει 2 – 3 φορές μιλήσει γι’ αυτό λέγοντας ότι η ανάκαμψη κινδυνεύει από την πίεση αυτή που δύσκολα μπορούν να την αντιμετωπίσουν από μόνες τους οι ευρωπαϊκές βιομηχανίας. Κάνοντας τον συνδυασμό το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ότι υπάρχουν εσωτερικοί οικονομικοί λόγοι πλέον να περιμένει κανείς ότι πολύ δύσκολα η ΕΚΤ θα στραφεί σε «σφιχτές» πολιτικές αποσύροντας, μαζί με την Fed,τα μέτρα νομισματικής στήριξης… Τουλάχιστον όχι με την ίδια ταχύτητα. Κάπου εκεί βλέπω να κολλάει και η παραίτηση Βάιντμαν. Τι λές και συ;». 

«Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, που αγνοούμε και μείς κι ο φίλος σου στο Βερολίνο, τότε πράγματι ο Βάιντμαν και η «σκληρή γραμμή» στα νομισματικά δεν ταιριάζει στην Bundesbank και στην ΕΚΤ από δω και πέρα… Και αυτό ξέρεις τι σημαίνει βέβαια» είπα και περίμενα το σχόλιο του κ. Χ ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως σαν να το περίμενε. «Βέβαια και ξέρω, σημαίνει ότι το δολάριο θα ανατιμηθεί ακόμα περισσότερο έναντι του ευρώ και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να εντείνονται στην ευρω-οικονομία, πέρα από κάθε άλλο λόγο και αιτία…» είπε και δεν συνέχισε. 

«Βέβαια» σχολίασα εγώ, «υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι αυτής της ιστορίας που δεν μου κολλάει. Πως γίνεται τα πράγματα να πάρουν τέτοια κατεύθυνση με Υπουργό Οικονομικών στην Κυβέρνηση του Σολτς τον επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων, γιατί από ότι μαθαίνουμε εκεί έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση. Δεν μου κολλάει, εκτός και αν οι «φιλελέ» έχουν αλλάξει γραμμή, αλλά δεν ξέρω κάτι, ούτε ακούγεται κάτι τέτοιο…». 

Η κουβέντα με τον κ. Χ συνεχίσθηκε για κάμποσο ακόμα, αφού με ενημέρωσε και για την Γαλλία και το πόσο δύσκολο θα είναι για τον Μακρόν να ξαναβρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο αλλά και για την απουσία ταυτόχρονα εναλλακτικών για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα, κ.λ.π. 

Το χειρότερο όμως ήταν ότι μου επιβεβαίωσε πως πράγματι στην Κεντρική Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία και το Βέλγιο τα κρούσματα της πανδημίας γνωρίζουν νέα κορύφωση με το τέταρτο κύμα...

Στο μεταξύ χωρίς να το καταλάβω είχα τελειώσει τον καφέ μου. 

Ο κ. Χ με αποχαιρέτησε σε λίγο γιατί όπως μου είπε είχε αναλάβει τον μαγείρεμα της ημέρας, ετοίμαζε μία παλαμίδα στον φούρνο και ήταν πολύ ανήσυχος μήπως και την «ξεράνει» στο ψήσιμο. 

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.