INSIDE OUT

Στοιχήθηκε πίσω από τον Καραμανλή η κυβέρνηση, Τι πόνεσε περισσότερο τον πρώην υπουργό, Ηγετικός Άδωνις πήρε δώρο φιλί

Μαρία Νταλιάνη
28-03-2024 | 07:27
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στοιχήθηκε πίσω από τον Καραμανλή η κυβέρνηση, Τι πόνεσε περισσότερο τον πρώην υπουργό, Ηγετικός Άδωνις πήρε δώρο φιλί
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με ψυχραιμία και ορθολογισμό, όπως είπε ο ίδιος, τοποθετήθηκε χθες στην Βουλή ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην βάρδια του οποίου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους. Ο βουλευτής Σερρών όντως με ψυχραιμία και ορθολογισμό, υπερασπίστηκε την πορεία και τις επιλογές του στο υπουργείο, στο οποίο υπάγεται ο ΟΣΕ ως εποπτευόμενος φορέας. Προς μεγάλη απογοήτευση της αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής δεν υπέβαλε παραίτηση από τη βουλευτική έδρα προκειμένου να ιδιωτεύσει, αλλά παρακολούθησε με ικανοποίηση τους συναδέλφους του να τον χειροκροτούν.

Ο ορθολογισμός

Η ομιλία του είχε στοιχεία ορθολογισμού και αλήθειες. Για το δυστύχημα είπε:

«Πρώτα απ’ όλα ήταν πολλά τα ανθρώπινα λάθη. Αυτό δεν είναι θεωρία. Βασίζεται στα στοιχεία. Παραβιάστηκε 7 φορές ο Κανονισμός Λειτουργίας αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ευαγγέλιο του σιδηροδρόμου. Η παραβίαση με βεβαιότητα οδήγησε στην τραγωδία. Αυτό αποτελεί αιτιώδη συνάφεια. Όλα αυτά τα γνωρίζετε. Όπως γνωρίζετε ότι παρουσιάζετε στους πολίτες ως δήθεν αυτονόητα, συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν σε 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου».

Σε πρώτο πληθυντικό

Ο πρώην υπουργός δεν λύγισε ούτε στιγμή στο βήμα της Βουλής παρά το συνεχές φωνητικό bullying της Ζωής από κάτω. Επίσης δεν διαχώρισε ποτέ τον εαυτό του από την κυβέρνηση, παραμένει μέσα στο μαντρί, κι ας υπήρξαν φωνές που του έδειξαν κομψά τον δρόμο της παραίτησης. «Εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο» υπογράμμισε. «Ο ίδιος παραιτήθηκα αμέσως, γεγονός ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα της εποχής μας. Δεν θα μπορούσα ποτέ να πω ότι τα κάναμε όλα σωστά, γι’ αυτό ανέλαβα την πολιτική ευθύνη» σημείωσε σε πρώτο πληθυντικό.

Σε πρώτο ενικό

Υπήρξαν όμως και στιγμές που βόλεψε και ο πρώτος ενικός.

Όπως είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, 50 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξης (σ.σ. από τον συνονόματο), «στόχος σας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι εγώ». Η ταπείνωση του ρόλου σίγουρα ικανοποίησε τον Πίνατ. Λογικά θα επιβεβαιώσει σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα κλείσει και την διαδικασία της πρότασης μομφής, λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Τι τον πονάει περισσότερο

Ο πρώην υπουργός που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνέχισε αποκαλύπτοντας τί τον πονάει περισσότερο.

«Αυτό που με πονάει περισσότερο είναι ότι δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε νοσηρές νοοτροπίες της ανευθυνότητας που οδήγησαν σε τέτοια λάθη και παραλείψεις που είναι δυστυχώς πολλές στον δημόσιο τομέα» είπε. Η φράση ακούστηκε σαν καταστάλαγμα κυβερνητικής εμπειρίας, και αρκετά αυτοκριτική χωρίς ο Κώστας Καραμανλής να εξηγήσει περισσότερο τι εννοεί ως «νοσηρές νοοτροπίες». Μήπως εννοεί τα ρουσφέτια των πολιτικών (διαχρονικά μιλώντας;). Μήπως την αίσθηση του ακαταδίωκτου στο δημόσιο τομέα που οδήγησε στις 7 παραβιάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας το μοιραίο βράδυ; Κρίμα που δεν είπε περισσότερα. Ίσως ήταν το πολυτιμότερο κομμάτι της ομιλίας από έναν γόνο της παράταξης με βαρύ όνομα και σαφή επιθυμία να συνεχίσει στην πολιτική.

Έβαλε πλάτη

Αυτός που έλαμψε χθες από το βήμα της Βουλής ήταν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ξεκίνησε δυνατά υποδεικνύοντας στην Ζωή να ζητήσει συγγνώμη από πατέρα θύματος στα Τέμπη για όσα είπε νωρίτερα, και συνέχισε ηγετικά.

Ζήτησε από τους 158 γαλάζιους να είναι ενωμένοι, μπετόν, όπως είπε, και να μην δίνουν αφορμές με σχόλια και κινήσεις που δίνουν λαβή στους πολιτικούς αντιπάλους. Στήριξε με τα μπούνια τον Κώστα Καραμανλή.

Στο τέλος της ομιλίας, ο υπουργός Καιρίδης όρμησε και τον φίλησε.

Γέμισαν τα υπουργικά

Η δεύτερη μέρα, σε σύγκριση με την πρώτη, κατέδειξε πως το Μαξίμου αποφάσισε να στηρίξει απόλυτα τόσο τον Κώστα Καραμανλή, όσο και όλα όσα έγιναν αμέσως μετά και καθ’ όλο τον χρόνο έως σήμερα σε σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη. Κι έτσι, ο μοναχικός Βορίδης της πρώτης μέρας, αντικαταστάθηκε από πολλούς υπουργούς

στα υπουργικά έδρανα εκεί γύρω στα μεσάνυχτα. Είχαν προηγηθεί στιγμές κοινοβουλευτικής έντασης με επίκεντρο -ποιόν άλλο;- την Ζωή

η πληθωρική παρουσία της οποίας τους σκέπασε όλους.

Μοναδική εξαίρεση η εμφάνιση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, και οι αναφορές για υπουργούς οι οποίοι επισκέφθηκαν τον εκδότη Β. Μαρινάκη, σε φιλικό κλίμα μετά το επίμαχο δημοσίευμα του Βήματος, στο σπίτι του. Τη σχετική αποκάλυψη είχε κάνει ήδη το ieidiseis.

«Και επειδή άφησε υπονοούμενα για θυρωρούς συμφερόντων, ποιας διαπλοκής; Δυο στελέχη που έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δικοί σας υπουργοί ήταν με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. «Το βράδυ της Κυριακής οι δυο υπουργοί σας ήταν εκεί που είπα κ. Βορίδη; Ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος».

Έριν Μπρόκοβιτς

Ανάμεσα στη μάχη γιγάντων Βορίδη-Ζωής και Άδωνι, δύσκολα χωρούσε άλλος. Εξαίρεση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης αναφέρθηκε στη Μαρία Καρυστιανού λέγοντας ότι όπως η Έριν Μπρόκοβιτς στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς, έτσι κι εκείνη πήγε κόντρα, μόνη της σε όλα τα συμφέροντα και κέρδισε. «Να το θυμάστε ότι εγώ σας είπα για την κ. Καρυστιανού!» αναφώνησε.

Εγώ θα το θυμάμαι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:16

Βρετανία: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αύξηση φόρου στα καύσιμα

11:01

Κοντογεώργης: Διπλή σύγκλιση, ισχυρή περιφέρεια και κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη

10:53

Ν. Κορέα: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αποτρέψει απεργία στη Samsung

10:41

Βιολογική παραγωγή: Υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης σε ελέγχους για μελισσοκομία και κτηνοτροφία

10:28

Στην τελική ευθεία προς τη συμβασιοποίηση ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

10:09

5 ιδέες για καλοκαιρινά road trips στην Ελλάδα

10:02

Τράπεζες: Υψηλά ο πήχης της πιστωτικής επέκτασης

09:39

ΑΠΕ: Υπόσχονται φθηνότερο ρεύμα σε συνδυασμό με μπαταρίες έναντι των συμβατικών πηγών παραγωγής

09:31

Περισσότερα από 100 drones στη διάθεση του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

09:24

Καναδός βρέθηκε θετικός στον χανταϊό

09:17

Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford επέστρεψε στις ΗΠΑ

09:02

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια

08:56

Βενεζουέλα: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ Ο Άλεξ Σάαμπ, εκ των στενών συνεργατών του ανατραπέντος προέδρου Μαδούρο

08:43

Στον τουρισμό ποντάρει για καλύτερες μέρες το λιανεμπόριο

08:27

Μητσοτάκης: Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του Europe Gulf Forum

08:14

Η Ελλάδα ξανανοίγει τον φάκελο της γεωθερμίας - Οι περιοχές, τα εμπόδια και το στοίχημα των επενδύσεων

08:06

Πωλήσεις δανείων και ακινήτων άνω των 500 εκατ. δρομολογεί η Πειραιώς

08:00

Τουρισμός: Last minute θα είναι η σεζόν του 2026

07:51

Eurovision 2026: Νικήτρια η Βουλγαρία - 10η η Ελλάδα, 19η η Κύπρος

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης