INSIDE OUT

Σήμερα η πρόταση μομφής, Πατάει γερά στους 158 βουλευτές η κυβέρνηση, Η αμείλικτη Kapelos, η φέτα, και ο υποσχεσιάρης υπουργός

Μαρία Νταλιάνη
26-03-2024 | 07:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σήμερα η πρόταση μομφής, Πατάει γερά στους 158 βουλευτές η κυβέρνηση, Η αμείλικτη Kapelos, η φέτα, και ο υποσχεσιάρης υπουργός

Και ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά, παραμονή της εθνικής επετείου. Η χοντρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με αφορμή δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (Βήμα) για την διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών οδηγών και σταθμάρχη πριν ένα χρόνο στα Τέμπη, τα κάλυψε όλα. Και τις εκπληκτικές φιγούρες με drone στον αττικό ουρανό το βράδυ της Κυριακής από την Περιφέρεια Αττικής (μπράβο κύριε Χαρδαλιά!), και την παρέλαση του οπλίτη με όπλο, πριν καν την ορκομωσία του Προέδρου Κασσελάκη στην Θήβα, και το επίσημο ταξίδι του Κυριάκου στον Καναδά.

Σήμερα στην Βουλή

Το άνοιγμα της Ολομέλειας σήμερα το μεσημέρι είναι η ευκαιρία για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από το Πασοκ-Κιναλ. Επειδή όμως οι δυνάμεις του δεν αρκούν , καθώς έχει 32 βουλευτές, το αίτημα θα μπορούσε να γίνει πράξη με την προσθήκη των βουλευτών του Συριζα. Εάν π χ δεν τα βρουν στην διατύπωση, για να κατατεθεί, δεν αρκούν ούτε οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς (32+11), ούτε και της Πλεύσης (32+11+6) καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές. Βεβαίως υπάρχουν και τέσσερις ανεξάρτητοι (Σπαρτιάτες και Πλεύση), και οι 21 του ΚΚΕ. Αλλά η αριθμητική λέει πως θα υπογράψουν Πασοκ + Συριζα , και οι υπόλοιποι.

Σενάριο

Η κατάθεση θα γίνει επάνω που μπαίνει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Οδηγία περί ελάχιστης φορολογίας πολυεθνικών, στο οποίο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για τις αλλαγές στην Golden Visa και άλλες φορολογικές διατάξεις. Η πλειοψηφία θα επιλέξει αν παγώσει άμεσα τον χρόνο συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου προκειμένου να ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής, ή θα κάνει χρήση του Κανονισμού που λέει να μεσολαβήσουν δύο μέρες μεταξύ κατάθεσης και συζήτησης της πρότασης μομφής. Πάντως δεν θα μετατρέψει την μομφή σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς με 158 βουλευτές, η εμπιστοσύνη δεν τρεκλίζει.

Η πιο κρίσιμη νίκη

Ο αέρας των 158 βουλευτών είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Το επισήμανε κι ο Κυριάκος κατά την συζήτηση που είχε στο Economic Club of Canada στο Τορόντο με το Nik Nanos. Παρένθεση: ο Nanos εμφανίστηκε αποκλειστικά ως επιχειρηματίας, ενώ είναι πολλά παραπάνω. Market research, brand research, expert for trademark litigations, public policy, crisis communications advising, political research and analysis. Με λίγα λόγια είναι ένας από τους κορυφαίους δημοσκόπους του Καναδά, και μεταξύ άλλων παρουσιάζει τις αναλύσεις του στο CTV Newς, την, The Globe & Mail και το Bloomberg News Canada.

«Δεν ήταν περίπατος. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Έχω όμως μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή που βοήθησε την κατάσταση» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. « Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτούν».

Τι θα κάνει με την CETA

Αν η συζήτηση με τον κ. Nanos εξελίχθηκε αρκετά χαλαρά, η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος στο κανάλι CTV ήταν κάπως διαφορετική. Η δημοσιογράφος Vassy Kapelos τον πίεσε αρκετά για ένα θέμα ανύπαρκτο στην ελληνική ατζέντα, αλλά αρκετά υψηλά στην καναδική. Την περίφημη CETA, δηλαδή την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

«Υπήρξαν κάποια μεγάλα εμπόδια τον τελευταίο καιρό, συγκεκριμένα μόλις πριν από λίγες ημέρες η Γερουσία της Γαλλίας καταψήφισε την επικύρωσή της. Πότε θα επικυρώσει η Ελλάδα την CETA»; ρώτησε η Kapelos, αναδεικνύοντας ίσως και μια άλλη διάσταση στην σχέση Κυριάκου-Μακρόν.

Η φέτα μπροστά

«Ευελπιστώ ότι θα την επικυρώσουμε. Έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες σχετικά με κάποια προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή ένα συγκεκριμένο φυσικό προϊόν, για παράδειγμα, τη φέτα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η φέτα, όταν πωλείται στον Καναδά, είναι η πραγματική φέτα. Και μόνο η Ελλάδα έχει τεχνικά το δικαίωμα να παράγει φέτα. Αλλά νομίζω ότι μόλις λυθούν αυτά τα ζητήματα, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επικυρώσουμε τη συμφωνία» απάντησε ο Κυριάκος.

Όμως η Kapelos επέμεινε λέγοντας ότι οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν και δεν θέλουν αυτή την συμφωνία.

Ο Κυριάκος πάντως, άφησε τόσο την Kapelos, όσο κι εμένα με την εντύπωση πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα την περάσει την CETA, αρκεί να λυθούν τα προβλήματα με τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, και ο Καναδάς, επειδή εφαρμόζει υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρντ στον αγροτικό τομέα, δεν έχει τα προβλήματα που έχουν οι συμφωνίες με είχαμε με τις χώρες της Mercosur, της Λατινικής Αμερικής, ή της Αφρικής.

Ποιος ήταν ο υπουργός;

Όμως η Vassy δεν ησύχασε ούτε μ’ αυτή την απάντηση και συνέχισε αμείλικτη.

«Αναμένετε ότι τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε θα επιλυθούν σύντομα; Ο λόγος που ρωτώ είναι ότι ένας Υπουργός σας ήρθε εδώ πέρσι και πρόπερσι. Έκανε το ίδιο σχόλιο, ουσιαστικά, ότι «όταν τα ζητήματα αυτά επιλυθούν, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία και θα την επικυρώσουμε». Αλλά αυτό ήταν πριν από δύο χρόνια».

Καναδική δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:21

Eλλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ για Μ. Ανατολή: Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή

09:10

Ιράν: Η θεοκρατία στο σταυροδρόμι της επιβίωσης και της αλλαγής καθεστώτος

08:53

Κεφαλογιάννη: Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν τη σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού

08:38

Πρόσληψη 2.000 ανέργων με επιδότηση έως 875 ευρώ μηνιαίως - Έρχεται νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

08:28

Τραμπ: Αν το Ιράν μας χτυπήσει θα απαντήσουμε με μια δύναμη που κανείς δεν έχει ξαναδεί

08:13

Τι να σπείρω φέτος; Ο προβληματισμός του αγρότη που οδηγεί στην ακρίβεια στο ράφι…

08:00

Ιράν: Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι νεκρός

23:58

Επιθέσεις στο Ιράν: Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει διαπιστώσει «ραδιολογικές επιπτώσεις

23:37

Συλλήψεις έξι ατόμων για ναρκωτικά σε Κοζάνη και Εορδαία

23:15

Εντοπίστηκε εργαστήριο κατασκευής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Αττική

22:48

Πλήγματα στο Ιράν: Η Αφρικανική Ένωση απευθύνει έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση»

22:16

Επίθεση στο Ιράν: Η τελική νίκη πλησιάζει, εκτίμησε ο γιος του τελευταίου σάχη

22:14

Τραμπ: Νεκρός ο Χαμενεΐ, ένας από τους πιο διαβολικούς ανθρώπους - "Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν"

21:47

Πακιστάν: Αρνείται ότι καταρρίφθηκε μαχητικό αεροσκάφος του στο Αφγανιστάν

21:30

Νετανιάχου: Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ είναι «τελειωμένος»

21:18

Περιφέρεια Αττικής: Νέες κατασχέσεις 5,6 τόνων ακατάλληλων τροφίμων

20:55

Χαλκιδική: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος

20:47

Μητσοτάκης: Επικοινωνία με ηγέτες χωρών του Κόλπου και τον Κύπριο πρόεδρο

20:41

Κολωνός: Έγκυος εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της – Προσήχθη ο σύντροφός της

20:38

Βρετανία: Δεν θα συμμετέχει σε επιθέσεις κατά του Ιράν

20:31

OPEC+: Θα εξετάσει αύξηση της παραγωγής στον απόηχο της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

20:07

Γεραπετρίτης μετά το ΚΥΣΕΑ: Καλώ τους Έλληνες πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλή τόπο και να ακολουθούν τις οδηγίες των πρεσβειών μας

20:04

Τουρκική προεδρία: «Απαράδεκτη» η κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν

19:51

Ιράν: Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ζει ο Χαμενεΐ

19:26

Έκλεισε η βάση στη Σούδα - Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

18:50

Τραμπ: Μπορεί να υπάρξουν αμερικανικές απώλειες στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν

18:45

Λίβανος: H Χεζμπολάχ καλεί τα κράτη και τους λαούς της περιοχής να αντιταχθούν στην επιθετικότητα κατά του Ιράν

18:17

Reuters: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ

17:56

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν και η Ελλάδα: Το γεωοικονομικό τεστ αντοχής, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

17:54

Γερμανία: Η κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές μονάδες της ρωσικής Rosneft υπό επιτροπεία