INSIDE OUT

«Σφυρίζει» UEFA στο Μαξίμου – Το παρασκήνιο της σύσκεψης και το «σοκ» στον ΣΥΡΙΖΑ

16-08-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σφυρίζει» UEFA στο Μαξίμου – Το παρασκήνιο της σύσκεψης και το «σοκ» στον ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πολυαναμενόμενη σύσκεψη μετά τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια γίνεται στο Μαξίμου. Είναι η αρχή ενός νέου κυβερνητικού σχεδιασμού που επιλέγει ο Κ. Μητσοτάκης για το ποδόσφαιρο.

Αρχικά ένα τετ α τετ με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και μετά με όλους. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης και εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Φυσικά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αθόρυβος και αποτελεσματικός υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου – ο άνθρωπος πίσω από όλες τις λεπτές «επιχειρησιακές» αποστολές με υψηλούς στόχους.

Νέα μέτρα πρόληψης και καταστολής

Στον απόηχο της δολοφονικής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να βάλει «πόρτα» στους χούλιγκαν στα γήπεδα. Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι κινούνται σε τρία επίπεδα:

  1. Δικαστική αντιμετώπιση των εγκλημάτων χουλιγκανισμού
  2. Συνεργασία με ΠΑΕ και ευρωπαϊκούς αθλητικούς οργανισμούς
  3. Αλλαγές στη δομή της ΕΛΑΣ ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση επεισοδίων.

Οι αποκαλύψεις μετά το φιάσκο έδειξαν ότι μπορεί να είχε η ΕΛΑΣ ενημέρωση, αλλά πάσχει σε δικλείδες ασφαλείας, διακριτούς ρόλους και εντολές. Όπως κι αν τα αποτιμήσει κανείς, λίγο δεν είναι για μια Αστυνομία που θέλει να είναι σύγχρονη και αποτελεσματική.

Η ΕΛΑΣ υπό κρίση

Η ΕΛΑΣ μετά το φιάσκο στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι υπό κρίση σε πολλά επίπεδα. Το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται εντός του μήνα ή τουλάχιστον αυτό το dead line έχει δοθεί.

Το ερώτημα είναι: Θα προκριθούν λύσεις – τολμηρές λένε κάποιοι, αναγκαίες λένε άλλοι. Πάντως, την «πυρίτιδα» δεν θα την ανακαλύψουμε τώρα. Άλλωστε, λύσεις είχαν προταθεί κατά το παρελθόν – ποιος θυμάται τους Βρετανούς που ήρθαν και ξανάρθαν για να μας πουν τον τρόπο;

Το «προβληματάκι» πάντα κολλάει στην εφαρμογή ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι (και) στις ΠΑΕ. Από τις κάμερες, μέχρι τους «οργανωμένους». Για όσους δεν θυμούνται, μόλις πέρυσι, έγινε παρέμβαση στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των όρων λειτουργίας των συνδέσμων. Προφανώς, έχουν μείνει κάποια «παράθυρα» ανοιχτά και κυκλοφορούν ανενόχλητοι.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης

Της σύσκεψης προηγήθηκε - την περασμένη Παρασκευή - ο διευθυντής Ασφαλείας της UEFA. Ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στελέχη της Κατεχάκη.

Δεν μίλησαν μόνο για τις κάμερες στα γήπεδα, αλλά για συστήματα ασφάλειας και επιτήρησης σε κάθε χώρο που μπορούν να δραστηριοποιηθούν χούλιγκαν. Και είπαν πολλά...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «σοκ επανίδρυσης»

Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πώς βλέπουμε στις ταινίες που κάνουν ηλεκτροσόκ για να επαναφέρουν τον ασθενή; Τόσο χάλια είναι τα πράγματα στο κόμμα, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου αρχηγού.

Θα μου πείτε: Ναι, αλλά είναι Αύγουστος και όλες αυτές οι de facto δικαιολογίες θερινής ραστώνης. Προφανώς, αλλά διακοπές στο κόμμα δεν κάνουν οι «τάσεις» - δεν έκαναν ούτε όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά στην Κουμουνδούρου δεν σκέφτονται το απλό, το κλασικό ερώτημα: Ποιος ωφελείται από την πολυδιάσπαση δυνάμεων; Ρητορικό βεβαίως...

Μπλερ Α.Ε. στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ συνέστησε Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα τη χώρα μας. Είναι ινστιτούτο συμβουλευτικού χαρακτήρα με σκοπό να υποστηρίξει ηγέτες στη στρατηγική και στην πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Ο Τόνι Μπλερ – 70χρονος πλέον σήμερα – ήταν ο ηγέτης που κέρδισε στη Βρετανία τρεις εκλογικές νίκες στη σειρά: 1997, 2001 και 2005. Ο πρωθυπουργός των Εργατικών που παραγκώνισε 18 χρόνια Θατσερισμού – ο μακροβιότερος μετά τη Θάτσερ - έμελλε στη συνέχεια να παρακολουθεί τέσσερις διαδοχικές ήττες του κόμματός του, από το 2010 μέχρι το 2019.

Στο κόμμα τον έβαλαν στη «ναφθαλίνη», λόγω της άνευ όρων στήριξης στον Τζορτζ Μπους (Τζούνιορ) στον πόλεμο του Ιράκ. Παραιτήθηκε από την ηγεσία των Εργατικών, έγραψε βιβλία, έκανε ομιλίες και ίδρυσε ΜΚΟ για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Πλέον μετράει έξι χρόνια που συγχώνευσε όλες τις δραστηριότητες στο Tony Blair Institute for Global Change (TBI). Ίδρυμα ξεκίνησε, κανονική εταιρεία έγινε. Εξού και η Α.Ε. στην Ελλάδα.

Το Tony Blair Institute for Global Change απασχολεί περισσότερους από 800 στελέχη σε όλο τον κόσμο – κάποιοι με αμοιβές της τάξης του μισού εκατ. δολ. τον χρόνο. Ο Μπλερ, πάλι, ως εκτελεστικός διευθυντής, δουλεύει αφιλοκερδώς.

Η εταιρεία είχε 81 εκατ. δολ. έσοδα το 2021, προερχόμενα σχεδόν εξ ολοκλήρου από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κυβερνήσεις.

Έχει γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Αμπου Ντάμπι, τη Σιγκαπούρη... Τώρα Μπλερ και στο Κολωνάκι.

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:33

Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση μιλά με έργα για τη Δυτική Μακεδονία»

20:18

Μητσοτάκης: «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση υποδομών στην ιστορία του ΕΣΥ»

20:11

Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε 1.600 εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία

20:00

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιφερειακή οδό λόγω των εργασιών του Flyover

19:48

Οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία στέλνουν προειδοποίηση για την Ελλάδα - Τι προδιαγράφουν οι εξελίξεις

19:47

CEO PayPal: «Θα εξετάσουμε κάθε επιλογή που δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους»

19:45

Η FIFA «βγάζει στο σφυρί» το Μουντιάλ - Το επενδυτικό σχήμα των 20 δισ. και η συμφωνία με την JP Morgan

19:36

Λίβανος: Ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε χωριό που ελέγχεται από το Ισραήλ

19:27

Ισπανία -πυρκαγιές: Βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

19:25

Η Visa θα απολύσει το 7% του προσωπικού της

19:17

Παπασταύρου: Με το «παρών» στη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να είναι απόν από τις μεγάλες αλλαγές

19:11

Enaon: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ έως το 2032 για ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου

19:10

Elvalhalcor: Αυξημένα 78,6% τα κέρδη προ φόρων στο α' εξάμηνο - Στα 2,197 δισ. ευρώ ο τζίρος

19:08

Attica Group: «Τηρούμε πλήρως τη ΣΣΕ για τα έκτακτα δρομολόγια»

19:02

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

18:55

Ουκρανία: Ο Γενικός Εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης κατά του Λουκασένκο

18:44

Το ρωσικό ΥΠΑΝ λέει ότι έπληξε δύο ουκρανικά πλοία και το λιμάνι του Μικολάεφ στη Μαύρη Θάλασσα

18:39

Ο Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Μπαντρ Αμπντελάτι

18:18

Η Κέα στην κορυφή των ελληνικών «μυστικών» νησιών για πεζοπορία και καταδύσεις

17:59

Θετικές και εποικοδομητικές οι συναντήσεις Τραμπ με Ζελένσκι και Νετανιάχου - Στο επίκεντρο το Ιράν

17:58

Μητσοτάκης: «Δέσμευσή μας να παραδώσουμε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε»

17:53

Γερμανία: Η AfD διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα - Δεν έπεισε ο ανασχηματισμός

17:31

Δήμας: Πολύ σύντομα η προκήρυξη για το φράγμα Νεστορίου στην Καστοριά

17:30

Έκκληση Τουσκ να μπει τέλος στα εγκλήματα μίσους κατά των Ουκρανών

17:29

ΑΑΔΕ: Τι απαντά για την τραπεζική μεταφορά χρημάτων που φορολογήθηκε ως «δωρεά»

17:26

Χρηματιστήριο: Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις με στήριγμα από ΕΕΕ και τράπεζες

17:23

Στενά του Ορμούζ: Πρόταση για εθελοντικά τέλη υπέρ του Ιράν - Στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι

17:22

Ο Όλυμπος στην UNESCO: Δεν είναι μόνο θέμα προστασίας, αλλά κυρίως αξιοποίησης

17:20

5 σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα για να συνδυάσετε μπάνιο και φαγητό

17:17

SpaceX: Υποχωρεί 20% κάτω από την τιμή IPO - Έγιναν «καπνός» 1,2 τρισ. δολ.