INSIDE OUT

Η απόσυρση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ακυρώνει την προσδοκία για τέλος της ανομίας στα ΑΕΙ – Στον ΣΚΑΪ απόψε ο Κυριάκος

13-07-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απόσυρση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ακυρώνει την προσδοκία για τέλος της ανομίας στα ΑΕΙ – Στον ΣΚΑΪ απόψε ο Κυριάκος

Μεταξύ Ερντογάν και Νότη Μηταράκη ο Πρωθυπουργός, δεν ήξερε προς τα πού να κοιτάξει χθες. Να κοιτάξει τον Ερντογάν και την πρώτη συνάντηση μετά τα «Μητσοτάκης γιοκ»; Ή να κοιτάξει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που ανακοίνωνε το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ίδρυση της έφιππης; Στο Βίλνιους ήταν το βαρύ επικοινωνιακό πυροβολικό του Μαξίμου (Τσιόδρας, Πελώνη, Ζωγράφος). Στο Μαξίμου ο Πίνατ. Και τα τηλέφωνα άναψαν απ’ τις διαρροές.

Δυσαρέσκεια

Την ίδια ώρα, όμως, πήραν «φωτιά» και τα σόσιαλ με την δυσαρέσκεια πανεπιστημιακών, και ένθερμων ψηφοφόρων του Κυριάκου, οι οποίοι δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν τις ανακοινώσεις Μηταράκη. Κι εκεί που περίμεναν η φρέσκια και παντοδύναμη κυβέρνηση να κάνει πράξη τολμηρές μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές στον χώρο τον πανεπιστημίων, προέκυψε ορμή, αλλά προς την ανάποδη κατεύθυνση: αυτή του ξηλώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας των 1.060 ατόμων και η ενσωμάτωσή της στους ειδικούς φρουρούς. Η πικρία για την υποχώρηση, μεγάλη. Μεγάλη πρέπει να είναι και η πικρία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς ήταν ο υπουργός που κατέθεσε το νομοσχέδιο ίδρυσής της (2021) και υπέστη τα γνωστά από όσους αντιδρούν.

Έρχεται το ιππικό

Κι ενώ η Αθήνα αναρωτιέται εάν ο Μηταράκης αποφάσισε μόνος του να εξαγγείλει το τέλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας -εμβληματική αλλαγή για να μπει τέλος στην ανομία των πανεπιστημιακών χώρων-, μια μέρα που η επικαιρότητα μοιράστηκε μεταξύ συνάντησης Πρωθυπουργού με Ερντογάν και ανακοίνωσης υποψηφιότητας Αχτσιόγλου, στον αφρό βγήκε (πάλι από το Νότη), η ιδέα ίδρυσης έφιππης (αστυνομίας), σε τουριστικές περιοχές. Η ιδέα της έφιππης μάλιστα συνδυάστηκε άμεσα με ανακοίνωση άλλου υπουργείου για την (εύλογη) προστασία των ιπποειδών από τον καύσωνα. Ο επιτελικός συντονισμός ωστόσο την ακύρωσε άμεσα.

Εξηγήσεις απόψε

Το ουσιαστικό και επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα της κυβέρνησης καλείται να ακυρώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε ήδη Αθήνα και σήμερα το βράδυ δίνει συνέντευξη στην Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα (ΣΚΑΪ).

Από το καταπληκτικό κλίμα στην Ρίγα, (ο Λετονός ομόλογός του τον αποκάλεσε ηγέτη της Ελλάδας, μιας χώρας που ηγείται στην περιοχή!), και το Βίλνιους, στην κυβερνητική μπίχλα. Τρεις μέρες έλειψε.

Ελληνοτουρκικά

Πριν πάω Ωδείο, στέκομαι στον Τάσο Χατζηβασιλείου και τα ελληνοτουρκικά. Όπως εξήγησε (ΕΡΤ), μετά και την εξομάλυνση των σχέσεων η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί ξανά στην Δύση, και αυτό είναι οπωσδήποτε καλοδεχούμενο. «Οι δύο ηγέτες βγαίνουν από μια εκλογικής αναμέτρηση νικητές, και αυτό έχει επίσης την σημασία του» σημείωσε.

Ωστόσο, τα βήματα μέχρι να μιλήσει κανείς για ουσιαστική πρόοδο στην ελληνοτουρκική διαφορά είναι πολλά: η Τουρκία πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να υπογράψει την Unclos (Συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), κάτι που καταργεί το casus belli, και φυσικά να δεχτεί ότι η διαφορά με την Ελλάδα είναι αποκλειστικά και μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Βέτο

Ο Τάσος, εκτός από διεθνολόγος, πολύγλωσσος, εργατικός και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ έχει την μεγάλη ατυχία να γεννηθεί στις Σέρρες. Μια βδομάδα μετά τις εκλογές υπέστη μίνι-ψυχρολουσία όταν σε ραδιοφωνική συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο Παύλος Τσίμας τον προλόγισε ως «υφυπουργό Εξωτερικών» και μετά προσπάθησε να το μπαλώσει κάνοντάς το χειρότερο: «α, έμεινα με την διαρροή». Δηλαδή, επιβεβαίωσε ότι οι διαρροές τον έδιναν υφυπουργό Εξωτερικών, μέχρι που ένας κοντός σερραϊκός δάκτυλος έθεσε βέτο. Ίσως από φθόνο, γιατί ο Τάσος παρά διακόσιες ψήφους θα έβγαινε πρώτος βουλευτής στο Νομό.

Ένα γραφείο, δυο γλάστρες και ένας φάκελος

Και φτάνω στην μεγάλη στιγμή της Έφης Αχτσιόγλου στο Ωδείο Αθηνών. Όπως όλοι θυμάστε, είχα κανονίσει να πάω έτσι κι αλλιώς χθες για ν’ απολαύσω Πελεγρίνη σε απαγγελία Πλάτωνα. Ο Θεοδόσης ήταν υπέροχος. Η Έφη πάλι, δεν.

Την παρακολούθησα να βάζει το σακάκι πριν κατέβει από το αυτοκίνητο. Η πρώτη της κίνηση ήταν να δώσει στον αστυνομικό ασφαλείας της έναν μαύρο φάκελο που κρατούσε. Μετά χαμογέλασε στον φακό και περπάτησε μέχρι το Ωδείο.

Εκεί την περίμενε ένα μίζερο γραφείο που είχε στηθεί συμμετρικά ανάμεσα από δύο φυτά εσωτερικού χώρου. Ζήτησε τον μαύρο φάκελο, της τον έδωσαν, τον άνοιξε και διάβασε το διάγγελμα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της. Το βλέμμα, αυτάρεσκο και απόμακρο.

Πιο ζεστή η εικόνα στο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους μετά. Τι έμεινε από την πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση στο Ωδείο Αθηνών; Ένα γραφείο, δυο γλάστρες κι ένας φάκελος.

To be continued

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο