INSIDE OUT

Ο Κυριάκος στην Λαμία, Τι απέγινε το Μητρώο της ΝΔ; Ο Αλέξης μιλάει για την επόμενη 10ετία, αλλά ο Καρανίκας προτείνει τώρα!

27-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Κυριάκος στην Λαμία, Τι απέγινε το Μητρώο της ΝΔ; Ο Αλέξης μιλάει για την επόμενη 10ετία, αλλά ο Καρανίκας προτείνει τώρα!

Με στάσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα, όπου εκτός των άλλων θα συναντηθεί με τον επιχειρηματία του τουρισμού Στ. Μήτση ξεκινά η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λαμία. Ο Ομιλος Μήτση μίσθωσε για 40 χρόνια ξενοδοχείο «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» καθώς και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», και έχει σχέδια για την περιοχή. Ελπίζω πως έχει και εργαζόμενους να τα τρέξουν, αλλιώς θα ακούσουμε ίσως ξανά την πρωθυπουργική παρότρυνση «δώστε περισσότερα», στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Το πρόβλημα με την έλλειψη εργαζομένων αφορά ιδιαίτερα τα νησιά, στα οποία δεν υπάρχουν καταλύματα για να μείνουν οι εποχιακοί, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα κάτι γίνεται, να τα λέμε κι αυτά.

Γαλάζια αναστάτωση

Το απόγευμα, κι αφού παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για την Στερεά Ελλάδα, ο Κυριάκος θα έχει συναντήσεις με τοπικούς κομματικούς παράγοντες. Η περιοχή γνωρίζει δόξες καθώς έχει δύο υπουργούς και μάλιστα στην καρδιά της κυβέρνησης. Τον Χρ. Σταϊκούρα υπουργό Οικονομικών και τον Γιάννη Οικονόμου κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο νομός Φθιώτιδας πρόσφατα, πέρασε την δοκιμασία Θέμη Χειμάρα, ο οποίος παραιτήθηκε, μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρία του λάμβανε δουλειές από το δημόσιο, ενώ την έδρα έλαβε η Ελένη Μακρή-Θεοδώρου.

Προχειροδουλειές

Οι περιπτώσεις Χειμάρα, και Πάτση (ο πρώτος άφησε την έδρα, ο δεύτερος διεγράφη από τη ΝΔ) αλλά και οι περιπτώσεις Μαραβέγια (ο οποίος παραμένει), και της υποψήφιας Σοφίας Νικολάου η οποία έτρεχε κανονικά πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία στην Εύβοια πριν την αδειάσει μεγαλοπρεπώς το Μαξίμου, δείχνουν μια προχειρότητα στο σκανάρισμα τόσο υποψηφίων, όσο και στον μετά την εκλογή βίο, γαλάζιων βουλευτών.

Τι απέγινε το Μητρώο;

Κρίμα, γιατί την περίοδο 2018-2019 εκατοντάδες βιογραφικά και σκληρό σκρίνινγκ από τους Ρ. Πιτσικά- Χ. Μακρή και άλλους συνεργάτες-εθελοντές, καταχωρήθηκαν στο περίφημο Μητρώο στελεχών από το οποίο θα αντλούσε στελέχη η κυβέρνηση. Υποψήφιοι που πέρασαν τότε την δοκιμασία, κυρίως νέοι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο κατάρτισης, και όρεξη να προσφέρουν, θυμούνται να περνούν ώρες ολόκληρες σε συνεντεύξεις και τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκειά τους. Στο τέλος όμως το επιτελικό, κατέληξε στον σταθμάρχη, τον προϊστάμενο του σταθμάρχη, στη διατήρηση της ηγεσίας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, και στην ηγεσία του ΟΣΕ που όλη η χώρα γνώρισε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όχι κομματικοί με την στενή έννοια

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ευθέως ο Πρωθυπουργός στην περίφημη συνέντευξη από τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Η «δεξαμενή» από όπου παίρνετε ανθρώπους -είτε για τα νοσοκομεία, είτε για τη δημόσια διοίκηση- μήπως είναι πολύ στενή; Μήπως είναι απλώς η «δεξαμενή» των ψηφοφόρων και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;».

«Καταρχάς, οι άνθρωποι οι οποίοι διοικούσαν τους οργανισμούς είχαν τις προδιαγραφές. Ήταν άνθρωποι με καλά βιογραφικά. Ήταν θα έλεγα -δε θα έλεγα κατάλληλοι εκ του αποτελέσματος- αλλά σίγουρα πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Δεν ήταν κομματικοί διορισμοί με τη στενή κλασική έννοια...»

Ο νέος δημόσιος υπάλληλος

Παρ’ ότι ούτε ο Κυριάκος κατάφερε να τα βάλει με το βαθύ νεοδημοκρατικό κράτος, δείχνει κάποια βούληση να αλλάξει τουλάχιστον τον υπάλληλο του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ από εδώ και μπρος. Δεν ξέρω αν θα τα πει αυτά στην Λαμία, με τις κάλπες να ανοίγουν σε λίγες βδομάδες, ούτε αν θα τολμήσει τελικά να επιβάλει το χτύπημα της ψηφιακής κάρτας στους εργαζόμενους ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ. Κρατάω μικρό καλάθι. Το ίδιο μικρό, είναι το καλάθι μου και για το αν θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση των νέων δημοσίων υπαλλήλων μετά από δύο χρόνια, ώστε να μονιμοποιηθούν στην συνέχεια, ή κι αυτή η αξιολόγηση θα έχει την τύχη των εκπαιδευτικών μονάδων που όλα είναι καλά. Θα δείξει.

Τι θα πει ο Αλέξης;

Την ώρα που ο Κυριάκος θα είναι στη Λαμία, ο Αλέξης, έχοντας επιστρέψει από την Τήλο στην Αθήνα, θα δώσει συνέντευξη στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου που διοργανώνει Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ με τίτλο «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές». Ο τίτλος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και η φορολογία κύριε;

Το εν λόγω Συνέδριο είχε προγραμματιστεί νωρίτερα, αλλά ακυρώθηκε λόγω των Τεμπών. Ομολογώ πως έχει μεγάλο πλούτο προσκεκλημένων, και ιντριγκαδόρικα τραπέζια. Ξεχωρίζω αυτό με θέμα «Μακροοικονομικό περιβάλλον και δημοσιονομική επίγνωση: Η ιστορική εκκρεμότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης» γιατί μιλούν η Γ. Καπλάνογλου, Αν. καθ. στο Παν. Αθηνών, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και ο Γ. Ιωαννίδης του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, επίσης καθηγητής.

Αφωνία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιπέσει σχεδόν σε αφωνία (και πολύ πριν τα Τέμπη) ως προς τα οικονομικά, ανυπομονώ να ακούσω προτάσεις και ιδέες από στελέχη όπως οι Πέτρος Κόκκαλης, Νίκος Κοτζιάς, Εφη Αχτσιόγλου, Μαρία Καραμεσίνη, Χαρίτσης, Σταθάκης, Φωτίου, Τσακαλώτος, Γεροβασίλη, Ηλίας Μόσιαλος, Όθων Ηλιόπουλος, Δραγασάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και πολλοί ακόμα.

Πρόταση Καρανίκα

Όμως ΤΗΝ πρόταση την έκανε ήδη άλλος: 15% ένας κι ενιαίος φόρος για όλους, μια αριστερή πρόταση και μια ιδεολογική ταξική διευκρίνηση, όπως λέει ο αγαπημένος μου Νίκος Καρανίκας. Ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη στο Μαξίμου, που με τα λύπης διαπιστώνω πως ΔΕΝ έχουν καλέσει στο γκράντε Συνέδριο. Κρίμα, κρίμα κρίμα. Μόνο αυτό έχω να πω. Γιατί, αυτή είναι όντως μια πρόταση με ενδιαφέρον που πολύ θα ήθελα να σχολιάσουν Δραγασάκης-Τσακαλώτος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Ιταλία: Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ σε μαθητές που επιτίθενται σε καθηγητές

23:37

Dell: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη - Άλμα σχεδόν 20% της μετοχής

23:30

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες καταδικάζει το μακελειό στη Γάζα με θύματα αμάχους

23:27

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες παραιτήσεις μελών από την Κεντρική Επιτροπή

23:18

Wall Street: Στα πράσινα οι δείκτες με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

23:10

ΗΠΑ: Δεν έχουμε «καμία προσδοκία» για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στο Ιράν

23:00

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο πλέον φιλικός τουριστικός προορισμός για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

22:43

ΗΠΑ: Εξαιρετικά ανησυχητικό το περιστατικό στη Γάζα, απελπιστική η κατάσταση

22:37

Πετρελαίο: Κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

22:25

Ξεκίνησαν οι πληρωμές του β' κύκλου της πρώτης αρωγής - Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 157 εκατ.

22:05

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νομοσχέδιο για να αποφευχθεί το shutdown

21:58

Χρυσός: Σε υψηλό ενός μηνός μετά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

21:29

Trade Estates: Ξεπέρασε τα 477 εκατ. το χαρτοφυλάκιο ακίνητων το 2023

21:13

Παπαστεργίου: Νέα ημέρα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος

20:57

Mητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες - Εξοργιστική η κομματική εργαλειοποίηση

20:48

Helleniq Energy: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για ερευνητική γεώτρηση

20:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 20 μονάδων για ΝΔ - Δεν ενίσχυσε το συνέδριο τον ΣΥΡΙΖΑ

20:15

Πενταπλασιάζεται από την 1η Μαρτίου η τιμή των καυσίμων στην Κούβα

20:00

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζει η πολιτική χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες

19:47

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια παρουσιάστηκαν και τι προβλέπουν

19:38

ΣΥΡΙΖΑ: Διεκόπη η συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του κόμματος

19:31

Τραμπ: Ζητά να υποβληθεί ο Μπάιντεν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων

19:18

Intralot: Νέα αγορά μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη

19:09

Μπάιντεν: Περιπλέκονται οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας μετά τη σημερινή αιματοχυσία στη Γάζα

19:05

ΜΙΝΕΤΤΑ Insurance HUB: Νέο όνομα και αναβάθμιση του ψηφιακού χώρου της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

19:03

Η Βραζιλία θέλει να πείσει την G20 να επιβάλει μια φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

18:55

Ευρωαγορές: Μικρά κέρδη για τον Stoxx 600 με φόντο τον πληθωρισμό

18:44

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για την υποβολή δήλωσης πλοίων Α΄ κατηγορίας

18:42

Tο 76% των Γάλλων είναι κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

18:34

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει «συγκλονισμένος» από τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα κατά τη μεταφορά βοήθειας