INSIDE OUT

Καυγάς πάνω απ' τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Σκληρές γραμμές και μουσαφιραίοι 

23-05-2022 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χάραζε και ήμουν έτοιμη να πάω για ύπνο, όταν κάτι φωνές τάραξαν την ηρεμία μου. Ποιος μπορεί να τσακώνεται πρωiνιάτικα Κυριακή, σκέφτηκα ανήσυχη κι έδωσα εντολή σε κάτι χελιδόνια τελευταίο μοντέλο, να κάνουν μια γρήγορη επόπτευση. Η φασαρία έρχονταν από το Ταε Κβο Ντο. Οι Πασόκοι!

Πρωινός καβγάς πάνω απ’ τις κάλπες

Αναγκαστικά άφησα τον ύπνο και έστρεψα την προσοχή μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι κάλπες στημένες έτοιμες να υποδεχτούν, ο καφές του κυλικείου δυνατός, ο ήλιος ο πράσινος ψηλά, μα γιατί τσακώνονται; Για τα ψηφοδέλτια. Οι ανδρουλάκηδες κρατούν τα ψηφοδέλτια για την Κεντρική Επιτροπή από το Σάββατο το βράδυ και δεν τα δίνουν στους Γαπικους. Οι Γαπικοι τα παίρνουν στο κρανίο και βουτάνε ότι βρουν μπροστά τους: Τους φακέλους. Οι ανδρουλακικοί αιφνιδιάζονται. Δεν το σκέφτηκαν αυτό. Και μετά γίνεται της διαπραγμάτευσης: θα μας δώσατε ψηφοδέλτια να σας δώσουμε φακέλους. Αναμμένα τα πράσινα αίματα για τα καλά με το καλημέρα. Μήπως έφταιγε ο καφές;

Για τον σταυρό ρε γαμώτο

Τώρα ο άσχετος, ο αδαής θα πει, μα τόση φασαρία για τα ψηφοδέλτια; Τα ψηφοδέλτια είναι αναγκαία για να προ-σταυρωθούν, να διακινηθούν γενικώς, να κάνει ο κάθε σύνεδρος τα κουμάντα του. Γενικώς, από τη στιγμή που βγαίνουν οι «γραμμές», στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης αναλαμβάνουν να την διακινήσουν. Αυτό παίρνει κάποια ώρα, όταν έχεις χιλιάδες συνέδρους. Δεν είναι απλό. Τέλοσπάντων, μετά τις αψιμαχίες, αντηλλάγησαν σχετικά πολιτισμένα τα ψηφοδέλτια με τους φακέλους και ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες.

464 υποψήφιοι για 301 θέσεις

Οι «γραμμές» ήταν τόσο σκληρές που παρά τρίχα, μπορεί να μην χρειάζονταν καν ψηφοφορία. Κρίμα που δεν το σκέφτηκαν, θα γλίτωναν και την ένταση πρωινιάτικα. Από Ανδρουλακικής πλευράς κατέβηκαν 190-200 αλλά θεωρείται πως έχει και «κρυφούς». Οι γαπικοί που κατέβηκαν μαζί με τους γεννηματικούς ελπίζουν αισιόδοξα σε 75-80 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Λοβέρδος ελπίζει σε καμμιά σαρανταριά. Ο Χρηστίδης σε 4-5. Κι ο Καστανίδης σε τίποτε.

Σφαγή στους Προεδρικούς

Η μεγάλη σφαγή έγινε πάντως στους Προεδρικούς υπό την εξής έννοια: { Πρόεδρος έταζε και από μια θέση στην ΚΕ κατά την εσωκομματική κούρσα του Δεκέμβρη, κι έτσι περίπου 600 στελέχη ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή να είναι μέσα. Όμως φυσικά αυτό δεν γίνεται. Οι εκτός είναι φανερά στεναχωρημένοι για να το πω κομψά.

Μουσαφίρης

Τρανταχτό παράδειγμα ο Φραγκίσκος ή Φρέντυ Παρασύρης. Πρόκειται για πασοκικό στέλεχος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής το 2009 με τον ΓΑΠ, μετά τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, και στην εσωκομματική στήριξε το Νίκο λέγοντας: «Αυτή η ευκαιρία ανήκει στο Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι γνωστές, -πέρα από την πόλη που μεγαλώσαμε κι οι δύο-, οι διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, οι οποίες όμως φαντάζουν ανούσιες και μακρινές μπροστά στο σημερινό διακύβευμα. Ο Νίκος, ένας άνθρωπος της γενιάς μου, με σεβασμό, συνέπεια και δυναμική υπηρετεί το χώρο και τους συλλογικούς στόχους της παράταξης. Δικαιούται να εκφράσει το αύριο.

Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα, που προτάσσοντας ένα νέο θεσμικό κόμμα εγγυάται την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, την αξιολόγηση των στελεχών του, την απομάκρυνση από παλαιοκομματικές αγκυλώσεις, τον υγιή πολιτικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό και τελικά τη φυγή προς τα μπρος. Και όλα αυτά χωρίς να χριστεί ή να διοριστεί σε κάποια κομματική καρέκλα.

Στον Νίκο μεταβολίζεται όλη η φυσιογνωμία του χώρου μας, για το πως ξεκινάς από μία επαρχιακή πόλη και με αξιοσύνη κατακτάς τους στόχους της γενιάς σου. Αντανακλάται η πορεία χιλιάδων Ελλήνων που με τις πολιτικές μας και με τον κόπο τους πέτυχαν τους στόχους της ζωής τους».

Αυτό τον άνθρωπο λοιπόν «έκοψαν» στεγνά από την ΚΕ οι σκληροί του Προέδρου στο Ηράκλειο καθώς τον θεωρούν μουσαφίρη. Τουλάχιστον θα κατέβει για βουλευτής.

Δεν κατέβηκαν

Εκτός ΚΕ επίσης μένουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος τα οποία δεν έβαλαν καν υποψηφιότητα. Ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και ο Ηλίας Κικίλιας, στενός συνεργάτης του Προέδρου είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, και δημιουργούν ερωτηματικά. Εν τω μεταξύ από τους 1.200 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν αριστήνδην μέλη του Συνεδρίου, πήγαν να ψηφίσουν περίπου οι μισοί.

Πρώτος ο Ανδρέας

Το στοίχημα για την πρωτιά του Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΕ είναι πάνω στο τραπέζι καθώς θεωρείται ο επόμενος Γραμματέας του κόμματος. Με τις αλλαγές στο Καταστατικό, ο Γραμματέας θα μπορεί να είναι βουλευτής.

Ο χρησμός

Κατά τα λοιπά, η έναρξη του Συνεδρίου είχε ενωτικό χαρακτήρα, καθώς οι τρεις Πρόεδροι έκαναν εμφάνιση στην πρώτη σειρά: Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος. Όμως ο δρόμος για τις κάλπες είναι μακρύς. Κλείνω τα μάτια, παίρνω βαθιά εισπνοή και μιλάω: Η ΝΔ ανεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατεβαίνει. Αυτή φυσικά, είναι η εικόνα της στιγμής. Γιατί σε ένα μήνα μπορεί να αλλάξει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζαχαράκη: Τέλη Σεπτεμβρίου η β’ φάση διορισμού αναπληρωτών στα σχολεία

23:36

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει συνειδητώς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

23:15

Κομοτηνή: Οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα

22:47

Στην κυκλοφορία το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ, αφιερωμένο στα 100 χρόνια της ΔΕΘ

22:18

Πολωνία: Επιβεβαίωσε πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από άγνωστο αντικείμενο που εισήλθε από τη Λευκορωσία

21:48

Γερμανία: Προς ιστορική νίκη βαδίζει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ - Καταποντίζεται το CDU

21:46

Ιράν: Θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούν οι αμερικανικές κυρώσεις

21:18

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 10 Περιφέρειες τη Δευτέρα

21:00

Ζελένσκι: Φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί αυτόν τον χειμώνα

20:54

Καλαφάτης: Δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και για τις ΜμΕ

20:45

Γουίτκοφ: Κάλεσε Μόσχα – Κίεβο να κάνουν συμβιβασμούς για διέξοδο απ’ τον πόλεμο

20:32

Πέντε συλλήψεις για πυρκαγιές σε Νέα Μάκρη, Πρέβεζα, Εύβοια, Χίο και Άγιο Όρος

20:24

Βρετανία: Συνάντηση με τον CEO της JLR θέλει ο υπ. Επιχειρήσεων ενόψει περικοπών σε θέσεις εργασίας

20:15

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότο

20:02

Σορός σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε έξω από την Κοζάνη

19:56

Σοφία Εφραίμογλου: Μόλις 12,6% οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα

19:42

Γερμανία: Ξεκάθαρη νίκη της AfD δίνουν τα πρώτα exit polls στη Σαξονία-Άνχαλτ

18:56

Γουίτκοφ: Πολύ σημαντικές οι πρώτες συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

18:39

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο

18:25

ΕΛ.Α.Σ.: Με αλαζονεία, ένδεια επιχειρημάτων, και εκνευρισμό ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

17:59

Τζιτζικώστας στο Insider: Η ΕΕ θα λάβει μέτρα στήριξης αν επιμείνει η ενεργειακή κρίση - Έρχεται η πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική για τον Tουρισμό

17:56

Σύλληψη 53χρονου για πυρκαγιά από καύση απορριμμάτων στο Άγιο Όρος

17:36

Υπέκυψε ο 27χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε καυγά στα Γιαννιτσά

17:28

Ζαχαράκη: Έχει ξεκινήσει μία νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο

17:19

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Nέα εποχή για τη ΓΑΙΑΟΣΕ – Μετονομάζεται σε Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα

17:04

Όλες οι παρεμβάσεις σε 17 άξονες για το 2027 – Επιπλέον μέτρα για ταξί και Airbnb στο πακέτο ΔΕΘ

16:43

OPEC+: Διατήρησε αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο

16:30

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Χαλκιδικής λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς

16:24

ΠΑΣΟΚ: Αναξιοπιστία, αλαζονεία και εξαπάτηση, το τρίπτυχο Μητσοτάκη

16:03

Τη Δευτέρα στο ΥΠΕΘΟΟ η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη ΔΕΘ