INSIDE OUT

Καυγάς πάνω απ' τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Σκληρές γραμμές και μουσαφιραίοι 

23-05-2022 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Χάραζε και ήμουν έτοιμη να πάω για ύπνο, όταν κάτι φωνές τάραξαν την ηρεμία μου. Ποιος μπορεί να τσακώνεται πρωiνιάτικα Κυριακή, σκέφτηκα ανήσυχη κι έδωσα εντολή σε κάτι χελιδόνια τελευταίο μοντέλο, να κάνουν μια γρήγορη επόπτευση. Η φασαρία έρχονταν από το Ταε Κβο Ντο. Οι Πασόκοι!

Πρωινός καβγάς πάνω απ’ τις κάλπες

Αναγκαστικά άφησα τον ύπνο και έστρεψα την προσοχή μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι κάλπες στημένες έτοιμες να υποδεχτούν, ο καφές του κυλικείου δυνατός, ο ήλιος ο πράσινος ψηλά, μα γιατί τσακώνονται; Για τα ψηφοδέλτια. Οι ανδρουλάκηδες κρατούν τα ψηφοδέλτια για την Κεντρική Επιτροπή από το Σάββατο το βράδυ και δεν τα δίνουν στους Γαπικους. Οι Γαπικοι τα παίρνουν στο κρανίο και βουτάνε ότι βρουν μπροστά τους: Τους φακέλους. Οι ανδρουλακικοί αιφνιδιάζονται. Δεν το σκέφτηκαν αυτό. Και μετά γίνεται της διαπραγμάτευσης: θα μας δώσατε ψηφοδέλτια να σας δώσουμε φακέλους. Αναμμένα τα πράσινα αίματα για τα καλά με το καλημέρα. Μήπως έφταιγε ο καφές;

Για τον σταυρό ρε γαμώτο

Τώρα ο άσχετος, ο αδαής θα πει, μα τόση φασαρία για τα ψηφοδέλτια; Τα ψηφοδέλτια είναι αναγκαία για να προ-σταυρωθούν, να διακινηθούν γενικώς, να κάνει ο κάθε σύνεδρος τα κουμάντα του. Γενικώς, από τη στιγμή που βγαίνουν οι «γραμμές», στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης αναλαμβάνουν να την διακινήσουν. Αυτό παίρνει κάποια ώρα, όταν έχεις χιλιάδες συνέδρους. Δεν είναι απλό. Τέλοσπάντων, μετά τις αψιμαχίες, αντηλλάγησαν σχετικά πολιτισμένα τα ψηφοδέλτια με τους φακέλους και ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες.

464 υποψήφιοι για 301 θέσεις

Οι «γραμμές» ήταν τόσο σκληρές που παρά τρίχα, μπορεί να μην χρειάζονταν καν ψηφοφορία. Κρίμα που δεν το σκέφτηκαν, θα γλίτωναν και την ένταση πρωινιάτικα. Από Ανδρουλακικής πλευράς κατέβηκαν 190-200 αλλά θεωρείται πως έχει και «κρυφούς». Οι γαπικοί που κατέβηκαν μαζί με τους γεννηματικούς ελπίζουν αισιόδοξα σε 75-80 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Λοβέρδος ελπίζει σε καμμιά σαρανταριά. Ο Χρηστίδης σε 4-5. Κι ο Καστανίδης σε τίποτε.

Σφαγή στους Προεδρικούς

Η μεγάλη σφαγή έγινε πάντως στους Προεδρικούς υπό την εξής έννοια: { Πρόεδρος έταζε και από μια θέση στην ΚΕ κατά την εσωκομματική κούρσα του Δεκέμβρη, κι έτσι περίπου 600 στελέχη ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή να είναι μέσα. Όμως φυσικά αυτό δεν γίνεται. Οι εκτός είναι φανερά στεναχωρημένοι για να το πω κομψά.

Μουσαφίρης

Τρανταχτό παράδειγμα ο Φραγκίσκος ή Φρέντυ Παρασύρης. Πρόκειται για πασοκικό στέλεχος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής το 2009 με τον ΓΑΠ, μετά τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, και στην εσωκομματική στήριξε το Νίκο λέγοντας: «Αυτή η ευκαιρία ανήκει στο Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι γνωστές, -πέρα από την πόλη που μεγαλώσαμε κι οι δύο-, οι διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, οι οποίες όμως φαντάζουν ανούσιες και μακρινές μπροστά στο σημερινό διακύβευμα. Ο Νίκος, ένας άνθρωπος της γενιάς μου, με σεβασμό, συνέπεια και δυναμική υπηρετεί το χώρο και τους συλλογικούς στόχους της παράταξης. Δικαιούται να εκφράσει το αύριο.

Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα, που προτάσσοντας ένα νέο θεσμικό κόμμα εγγυάται την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, την αξιολόγηση των στελεχών του, την απομάκρυνση από παλαιοκομματικές αγκυλώσεις, τον υγιή πολιτικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό και τελικά τη φυγή προς τα μπρος. Και όλα αυτά χωρίς να χριστεί ή να διοριστεί σε κάποια κομματική καρέκλα.

Στον Νίκο μεταβολίζεται όλη η φυσιογνωμία του χώρου μας, για το πως ξεκινάς από μία επαρχιακή πόλη και με αξιοσύνη κατακτάς τους στόχους της γενιάς σου. Αντανακλάται η πορεία χιλιάδων Ελλήνων που με τις πολιτικές μας και με τον κόπο τους πέτυχαν τους στόχους της ζωής τους».

Αυτό τον άνθρωπο λοιπόν «έκοψαν» στεγνά από την ΚΕ οι σκληροί του Προέδρου στο Ηράκλειο καθώς τον θεωρούν μουσαφίρη. Τουλάχιστον θα κατέβει για βουλευτής.

Δεν κατέβηκαν

Εκτός ΚΕ επίσης μένουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος τα οποία δεν έβαλαν καν υποψηφιότητα. Ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και ο Ηλίας Κικίλιας, στενός συνεργάτης του Προέδρου είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, και δημιουργούν ερωτηματικά. Εν τω μεταξύ από τους 1.200 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν αριστήνδην μέλη του Συνεδρίου, πήγαν να ψηφίσουν περίπου οι μισοί.

Πρώτος ο Ανδρέας

Το στοίχημα για την πρωτιά του Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΕ είναι πάνω στο τραπέζι καθώς θεωρείται ο επόμενος Γραμματέας του κόμματος. Με τις αλλαγές στο Καταστατικό, ο Γραμματέας θα μπορεί να είναι βουλευτής.

Ο χρησμός

Κατά τα λοιπά, η έναρξη του Συνεδρίου είχε ενωτικό χαρακτήρα, καθώς οι τρεις Πρόεδροι έκαναν εμφάνιση στην πρώτη σειρά: Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος. Όμως ο δρόμος για τις κάλπες είναι μακρύς. Κλείνω τα μάτια, παίρνω βαθιά εισπνοή και μιλάω: Η ΝΔ ανεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατεβαίνει. Αυτή φυσικά, είναι η εικόνα της στιγμής. Γιατί σε ένα μήνα μπορεί να αλλάξει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δένδιας: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας

23:45

Τασούλας: Μια σπουδαία γιορτή για να μεταλάβουμε φως και αλήθεια που τόσο χρειαζόμαστε

23:35

Χαρδαλιάς: Τα Θεοφάνεια μας θυμίζουν όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους

23:31

Ζελένσκι: Εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη γραπτών δεσμεύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία

23:15

Μερτς: Ο γερμανικός στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

23:08

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για S&P 500 - «Προσγειώθηκε» πάνω από τις 49.000 μονάδες ο Dow Jones

22:50

Στάρμερ για Ουκρανία: Τα «πιο δύσκολα βήματα» είναι ακόμα μπροστά μας

22:39

Πετρέλαιο: Πτώση λόγω των ανησυχιών για την προσοφρά λόγω Βενεζουέλας

22:22

Η «Συμμαχία των Προθύμων» συμφώνησε σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

22:17

Τουρκία: Ζητεί από όλες τις κουρδικές ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα

22:08

Ανοδικό σερί «2x2» για τον χρυσό ελέω Βενεζουέλας

21:54

Χανιά: Μεγάλη φωτιά στην Κίσσαμο - Ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν την κατάσβεσή της

21:42

Γροιλανδία και Δανία ζήτησαν να συναντήσουν τον Ρούμπιο για τις δηλώσεις Τραμπ

21:32

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό - Ξεπέρασε τα 13.000 δολάρια/τόνο

21:15

Βενεζουέλα και Κούβα δημοσιοποιούν τα ονόματα 55 νεκρών στρατιωτικών από την επιχείρηση σύλληψης Μαδούρο

21:04

Κοντογεώργης: Περισσότερη Ευρώπη όχι ως απλή ευχή και θεωρητική κατασκευή αλλά ως πράξη

20:46

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ΥΠΕΞ της G7 στις 9 το βράδυ για τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία

20:27

Γροιλανδία: Η νέα γραμμή αντιπαράθεσης στο δόγμα ισχύος της Ουάσιγκτον

20:13

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Αναγκαία η συμμετοχή των ΗΠΑ στις εγγυήσεις ασφαλείας

19:50

Γενικός Εισαγγελέας Βενεζουέλας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία κατά του Μαδούρο

19:30

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την κοινή δήλωση για τη Γροιλανδία

19:17

Ευρωαγορές: Νέα ιστορικά υψηλά για Stoxx 600, FTSE 100 και IBEX 50

19:00

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο κεφάλι

18:42

Βενεζουέλα: Η Ματσάδο υπόσχεται ότι θα επιστρέψει σύντομα και δηλώνει έτοιμη για εκλογές

18:22

Γροιλανδία: O πρωθυπουργός ευχαριστεί τους ηγέτες και καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο

18:20

Ρωσία: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από έκρηξη αερίου στην Τβερ

18:08

Γερμανία: Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βρανδεμβούργο

17:55

Πιερρακάκης: Έμπρακτη στήριξη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων με 600 οργανικές θέσεις κληρικών

17:35

Ανδρουλάκης: Το 2026 να πετύχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες

17:21

Ο Μακρόν χαρακτηρίζει «παράνομη» την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα