INSIDE OUT

Καυγάς πάνω απ' τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Σκληρές γραμμές και μουσαφιραίοι 

23-05-2022 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χάραζε και ήμουν έτοιμη να πάω για ύπνο, όταν κάτι φωνές τάραξαν την ηρεμία μου. Ποιος μπορεί να τσακώνεται πρωiνιάτικα Κυριακή, σκέφτηκα ανήσυχη κι έδωσα εντολή σε κάτι χελιδόνια τελευταίο μοντέλο, να κάνουν μια γρήγορη επόπτευση. Η φασαρία έρχονταν από το Ταε Κβο Ντο. Οι Πασόκοι!

Πρωινός καβγάς πάνω απ’ τις κάλπες

Αναγκαστικά άφησα τον ύπνο και έστρεψα την προσοχή μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι κάλπες στημένες έτοιμες να υποδεχτούν, ο καφές του κυλικείου δυνατός, ο ήλιος ο πράσινος ψηλά, μα γιατί τσακώνονται; Για τα ψηφοδέλτια. Οι ανδρουλάκηδες κρατούν τα ψηφοδέλτια για την Κεντρική Επιτροπή από το Σάββατο το βράδυ και δεν τα δίνουν στους Γαπικους. Οι Γαπικοι τα παίρνουν στο κρανίο και βουτάνε ότι βρουν μπροστά τους: Τους φακέλους. Οι ανδρουλακικοί αιφνιδιάζονται. Δεν το σκέφτηκαν αυτό. Και μετά γίνεται της διαπραγμάτευσης: θα μας δώσατε ψηφοδέλτια να σας δώσουμε φακέλους. Αναμμένα τα πράσινα αίματα για τα καλά με το καλημέρα. Μήπως έφταιγε ο καφές;

Για τον σταυρό ρε γαμώτο

Τώρα ο άσχετος, ο αδαής θα πει, μα τόση φασαρία για τα ψηφοδέλτια; Τα ψηφοδέλτια είναι αναγκαία για να προ-σταυρωθούν, να διακινηθούν γενικώς, να κάνει ο κάθε σύνεδρος τα κουμάντα του. Γενικώς, από τη στιγμή που βγαίνουν οι «γραμμές», στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης αναλαμβάνουν να την διακινήσουν. Αυτό παίρνει κάποια ώρα, όταν έχεις χιλιάδες συνέδρους. Δεν είναι απλό. Τέλοσπάντων, μετά τις αψιμαχίες, αντηλλάγησαν σχετικά πολιτισμένα τα ψηφοδέλτια με τους φακέλους και ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες.

464 υποψήφιοι για 301 θέσεις

Οι «γραμμές» ήταν τόσο σκληρές που παρά τρίχα, μπορεί να μην χρειάζονταν καν ψηφοφορία. Κρίμα που δεν το σκέφτηκαν, θα γλίτωναν και την ένταση πρωινιάτικα. Από Ανδρουλακικής πλευράς κατέβηκαν 190-200 αλλά θεωρείται πως έχει και «κρυφούς». Οι γαπικοί που κατέβηκαν μαζί με τους γεννηματικούς ελπίζουν αισιόδοξα σε 75-80 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Λοβέρδος ελπίζει σε καμμιά σαρανταριά. Ο Χρηστίδης σε 4-5. Κι ο Καστανίδης σε τίποτε.

Σφαγή στους Προεδρικούς

Η μεγάλη σφαγή έγινε πάντως στους Προεδρικούς υπό την εξής έννοια: { Πρόεδρος έταζε και από μια θέση στην ΚΕ κατά την εσωκομματική κούρσα του Δεκέμβρη, κι έτσι περίπου 600 στελέχη ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή να είναι μέσα. Όμως φυσικά αυτό δεν γίνεται. Οι εκτός είναι φανερά στεναχωρημένοι για να το πω κομψά.

Μουσαφίρης

Τρανταχτό παράδειγμα ο Φραγκίσκος ή Φρέντυ Παρασύρης. Πρόκειται για πασοκικό στέλεχος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής το 2009 με τον ΓΑΠ, μετά τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, και στην εσωκομματική στήριξε το Νίκο λέγοντας: «Αυτή η ευκαιρία ανήκει στο Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι γνωστές, -πέρα από την πόλη που μεγαλώσαμε κι οι δύο-, οι διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, οι οποίες όμως φαντάζουν ανούσιες και μακρινές μπροστά στο σημερινό διακύβευμα. Ο Νίκος, ένας άνθρωπος της γενιάς μου, με σεβασμό, συνέπεια και δυναμική υπηρετεί το χώρο και τους συλλογικούς στόχους της παράταξης. Δικαιούται να εκφράσει το αύριο.

Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα, που προτάσσοντας ένα νέο θεσμικό κόμμα εγγυάται την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, την αξιολόγηση των στελεχών του, την απομάκρυνση από παλαιοκομματικές αγκυλώσεις, τον υγιή πολιτικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό και τελικά τη φυγή προς τα μπρος. Και όλα αυτά χωρίς να χριστεί ή να διοριστεί σε κάποια κομματική καρέκλα.

Στον Νίκο μεταβολίζεται όλη η φυσιογνωμία του χώρου μας, για το πως ξεκινάς από μία επαρχιακή πόλη και με αξιοσύνη κατακτάς τους στόχους της γενιάς σου. Αντανακλάται η πορεία χιλιάδων Ελλήνων που με τις πολιτικές μας και με τον κόπο τους πέτυχαν τους στόχους της ζωής τους».

Αυτό τον άνθρωπο λοιπόν «έκοψαν» στεγνά από την ΚΕ οι σκληροί του Προέδρου στο Ηράκλειο καθώς τον θεωρούν μουσαφίρη. Τουλάχιστον θα κατέβει για βουλευτής.

Δεν κατέβηκαν

Εκτός ΚΕ επίσης μένουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος τα οποία δεν έβαλαν καν υποψηφιότητα. Ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και ο Ηλίας Κικίλιας, στενός συνεργάτης του Προέδρου είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, και δημιουργούν ερωτηματικά. Εν τω μεταξύ από τους 1.200 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν αριστήνδην μέλη του Συνεδρίου, πήγαν να ψηφίσουν περίπου οι μισοί.

Πρώτος ο Ανδρέας

Το στοίχημα για την πρωτιά του Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΕ είναι πάνω στο τραπέζι καθώς θεωρείται ο επόμενος Γραμματέας του κόμματος. Με τις αλλαγές στο Καταστατικό, ο Γραμματέας θα μπορεί να είναι βουλευτής.

Ο χρησμός

Κατά τα λοιπά, η έναρξη του Συνεδρίου είχε ενωτικό χαρακτήρα, καθώς οι τρεις Πρόεδροι έκαναν εμφάνιση στην πρώτη σειρά: Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος. Όμως ο δρόμος για τις κάλπες είναι μακρύς. Κλείνω τα μάτια, παίρνω βαθιά εισπνοή και μιλάω: Η ΝΔ ανεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατεβαίνει. Αυτή φυσικά, είναι η εικόνα της στιγμής. Γιατί σε ένα μήνα μπορεί να αλλάξει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:14

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Σωκράτης Φάμελλος - Η δήλωσή του

14:12

Γερμανία: Ο Τόρστεν Φράι υποψήφιος για την ηγεσία της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης

14:08

Θεοδωρικάκος για Τεχνική Βάση Aegean: «Εμβληματική επένδυση στην ασφάλεια των επιβατών»

13:59

Παρίστανε τον υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και άρπαξε λίρες, χρήματα και κοσμήματα

13:58

To Ντουμπάι δίνει «μπόνους» σε όσους κατοίκους προσκαλούν τουρίστες στο εμιράτο

13:56

Οι 8 αλλαγές σε στέγαση και αναπηρία που φέρνει νομοσχέδιο του ΥΚΟΙΣΟ

13:48

Οι ιαπωνικές πόλεις βιώνουν για πρώτη φορά «ασφυκτικά ζεστές μέρες»

13:42

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια και Ρόδο

13:37

Λαβρόφ: Συνάντηση με τον Ρούμπιο στο περιθώριο της συνόδου της ASEAN

13:32

Σχεδόν 5.500 οι νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2026-27

13:30

Μητσοτάκης: Στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας σε άμυνα, οικονομία και πολιτική προστασία

13:24

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους βοηθούν στην αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας

13:20

Posidonia Project: Μια νέα εποχή για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας στην Ελλάδα

13:20

Η Airbus προβλέπει διπλασιασμό εσόδων έως το 2029

13:17

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η μελέτη για την απολογιστική ανάλυση δεδομένων της πλατφόρμας e-Καταναλωτής

13:15

ΔΕΔΔΗΕ: Τα 6 νέα έργα του Horizon Europe που ενισχύουν την παρουσία του στην ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία

13:14

Γερμανία: Όχι στο «τείχος πυρός» προς AfD από τον πρωθυπουργό της Σαξονίας

13:11

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει 700 τετρ. χλμ. εδαφών μέσα στο 2026

13:10

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης άναψε τα προεκλογικά πυροτεχνήματα

13:08

Γαλλία: Υπουργός παραιτήθηκε μετά την έγκριση νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο σε αμφιλεγόμενα παρασιτοκτόνα

13:07

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,32% η απόδοση από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ

13:01

MASTER MIND: Ποτέ η συγκέντρωση, η μνήμη και η πνευματική απόδοση δεν ήταν τόσο άμεσες και εξελιγμένες. Τώρα σε εξελιγμένο spray από τα Freeze Vitamins!

12:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του φθινοπώρου οι δίκες των τεσσάρων κατηγορούμενων βουλευτών

12:58

Πειραιάς: Συναγερμός για διαρροή αερίου σε βενζινάδικο - Εκκενώθηκαν πολυκατοικίες

12:49

Αύξηση 2,8% στις αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα το 2025

12:37

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω των σημερινών υψηλών θερμοκρασιών

12:36

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ έγινε αστυνομικό τμήμα

12:33

Alpha Bank: Περιοδεία Ψάλτη στην Κ. Μακεδονία - Επιχειρηματικότητα και παιδεία στο επίκεντρο

12:32

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κορυφώνεται ο καύσωνας - Θερμοκρασίες ως 43°C αλλά και καταιγίδες

12:28

Μαρινάκης: «Πρωθυπουργούς εκλέγουν οι πολίτες, όχι όσοι επεξεργάζονται σενάρια σε γραφεία»