INSIDE OUT

Καυγάς πάνω απ' τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ - Σκληρές γραμμές και μουσαφιραίοι 

23-05-2022 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χάραζε και ήμουν έτοιμη να πάω για ύπνο, όταν κάτι φωνές τάραξαν την ηρεμία μου. Ποιος μπορεί να τσακώνεται πρωiνιάτικα Κυριακή, σκέφτηκα ανήσυχη κι έδωσα εντολή σε κάτι χελιδόνια τελευταίο μοντέλο, να κάνουν μια γρήγορη επόπτευση. Η φασαρία έρχονταν από το Ταε Κβο Ντο. Οι Πασόκοι!

Πρωινός καβγάς πάνω απ’ τις κάλπες

Αναγκαστικά άφησα τον ύπνο και έστρεψα την προσοχή μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι κάλπες στημένες έτοιμες να υποδεχτούν, ο καφές του κυλικείου δυνατός, ο ήλιος ο πράσινος ψηλά, μα γιατί τσακώνονται; Για τα ψηφοδέλτια. Οι ανδρουλάκηδες κρατούν τα ψηφοδέλτια για την Κεντρική Επιτροπή από το Σάββατο το βράδυ και δεν τα δίνουν στους Γαπικους. Οι Γαπικοι τα παίρνουν στο κρανίο και βουτάνε ότι βρουν μπροστά τους: Τους φακέλους. Οι ανδρουλακικοί αιφνιδιάζονται. Δεν το σκέφτηκαν αυτό. Και μετά γίνεται της διαπραγμάτευσης: θα μας δώσατε ψηφοδέλτια να σας δώσουμε φακέλους. Αναμμένα τα πράσινα αίματα για τα καλά με το καλημέρα. Μήπως έφταιγε ο καφές;

Για τον σταυρό ρε γαμώτο

Τώρα ο άσχετος, ο αδαής θα πει, μα τόση φασαρία για τα ψηφοδέλτια; Τα ψηφοδέλτια είναι αναγκαία για να προ-σταυρωθούν, να διακινηθούν γενικώς, να κάνει ο κάθε σύνεδρος τα κουμάντα του. Γενικώς, από τη στιγμή που βγαίνουν οι «γραμμές», στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης αναλαμβάνουν να την διακινήσουν. Αυτό παίρνει κάποια ώρα, όταν έχεις χιλιάδες συνέδρους. Δεν είναι απλό. Τέλοσπάντων, μετά τις αψιμαχίες, αντηλλάγησαν σχετικά πολιτισμένα τα ψηφοδέλτια με τους φακέλους και ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες.

464 υποψήφιοι για 301 θέσεις

Οι «γραμμές» ήταν τόσο σκληρές που παρά τρίχα, μπορεί να μην χρειάζονταν καν ψηφοφορία. Κρίμα που δεν το σκέφτηκαν, θα γλίτωναν και την ένταση πρωινιάτικα. Από Ανδρουλακικής πλευράς κατέβηκαν 190-200 αλλά θεωρείται πως έχει και «κρυφούς». Οι γαπικοί που κατέβηκαν μαζί με τους γεννηματικούς ελπίζουν αισιόδοξα σε 75-80 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Λοβέρδος ελπίζει σε καμμιά σαρανταριά. Ο Χρηστίδης σε 4-5. Κι ο Καστανίδης σε τίποτε.

Σφαγή στους Προεδρικούς

Η μεγάλη σφαγή έγινε πάντως στους Προεδρικούς υπό την εξής έννοια: { Πρόεδρος έταζε και από μια θέση στην ΚΕ κατά την εσωκομματική κούρσα του Δεκέμβρη, κι έτσι περίπου 600 στελέχη ήλπιζαν μέχρι τελευταία στιγμή να είναι μέσα. Όμως φυσικά αυτό δεν γίνεται. Οι εκτός είναι φανερά στεναχωρημένοι για να το πω κομψά.

Μουσαφίρης

Τρανταχτό παράδειγμα ο Φραγκίσκος ή Φρέντυ Παρασύρης. Πρόκειται για πασοκικό στέλεχος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής το 2009 με τον ΓΑΠ, μετά τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΟ φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, και στην εσωκομματική στήριξε το Νίκο λέγοντας: «Αυτή η ευκαιρία ανήκει στο Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι γνωστές, -πέρα από την πόλη που μεγαλώσαμε κι οι δύο-, οι διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, οι οποίες όμως φαντάζουν ανούσιες και μακρινές μπροστά στο σημερινό διακύβευμα. Ο Νίκος, ένας άνθρωπος της γενιάς μου, με σεβασμό, συνέπεια και δυναμική υπηρετεί το χώρο και τους συλλογικούς στόχους της παράταξης. Δικαιούται να εκφράσει το αύριο.

Είναι ο μόνος μέχρι σήμερα, που προτάσσοντας ένα νέο θεσμικό κόμμα εγγυάται την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, την αξιολόγηση των στελεχών του, την απομάκρυνση από παλαιοκομματικές αγκυλώσεις, τον υγιή πολιτικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό και τελικά τη φυγή προς τα μπρος. Και όλα αυτά χωρίς να χριστεί ή να διοριστεί σε κάποια κομματική καρέκλα.

Στον Νίκο μεταβολίζεται όλη η φυσιογνωμία του χώρου μας, για το πως ξεκινάς από μία επαρχιακή πόλη και με αξιοσύνη κατακτάς τους στόχους της γενιάς σου. Αντανακλάται η πορεία χιλιάδων Ελλήνων που με τις πολιτικές μας και με τον κόπο τους πέτυχαν τους στόχους της ζωής τους».

Αυτό τον άνθρωπο λοιπόν «έκοψαν» στεγνά από την ΚΕ οι σκληροί του Προέδρου στο Ηράκλειο καθώς τον θεωρούν μουσαφίρη. Τουλάχιστον θα κατέβει για βουλευτής.

Δεν κατέβηκαν

Εκτός ΚΕ επίσης μένουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος τα οποία δεν έβαλαν καν υποψηφιότητα. Ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και ο Ηλίας Κικίλιας, στενός συνεργάτης του Προέδρου είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις, και δημιουργούν ερωτηματικά. Εν τω μεταξύ από τους 1.200 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν αριστήνδην μέλη του Συνεδρίου, πήγαν να ψηφίσουν περίπου οι μισοί.

Πρώτος ο Ανδρέας

Το στοίχημα για την πρωτιά του Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΕ είναι πάνω στο τραπέζι καθώς θεωρείται ο επόμενος Γραμματέας του κόμματος. Με τις αλλαγές στο Καταστατικό, ο Γραμματέας θα μπορεί να είναι βουλευτής.

Ο χρησμός

Κατά τα λοιπά, η έναρξη του Συνεδρίου είχε ενωτικό χαρακτήρα, καθώς οι τρεις Πρόεδροι έκαναν εμφάνιση στην πρώτη σειρά: Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος. Όμως ο δρόμος για τις κάλπες είναι μακρύς. Κλείνω τα μάτια, παίρνω βαθιά εισπνοή και μιλάω: Η ΝΔ ανεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατεβαίνει. Αυτή φυσικά, είναι η εικόνα της στιγμής. Γιατί σε ένα μήνα μπορεί να αλλάξει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:44

Εκτός ελέγχου οι πύρινες γλώσσες σε Γαλλία και Ισπανία - Πάνω από 270.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

18:30

Πρόεδρος Καζακστάν στον Πούτιν: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει»

18:16

Πότε θα άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ η Μόσχα

18:02

Συρία: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε φονική σύγκρουση δύο λεωφορείων

17:48

Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ

17:34

Καρίμ Χαν: Αποπέμφθηκε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

17:20

Στο στόχαστρο των Χούθι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco - Παρεμπόδιση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ από Ιράν

17:06

Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στη Χαλκιδική - Φωτιά στο Ηράκλειο

16:52

Συμφωνίες 16 δισ. δολαρίων για Κουβέιτ με Blackstone, Brookfield και KKR

16:38

Νέα στοιχεία για τη «Μαφία της Κρήτης» - Στο μικροσκόπιο ιατροδικαστής και τοξικολόγος

16:24

Κικίλιας: «Το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να δώσει στα παιδιά μας μία καλύτερη ζωή»

16:10

AI deals 950 δισ. δολαρίων για Samsung και SK Group με Nvidia και Broadcom

15:56

Συνελήφθη άνδρας με χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας

15:42

Η Ελλάδα έστειλε 2 Canadair στη μάχη με τις φλόγες στην Ισπανία

15:28

Ρωσία: Οκτώ νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας σε κατασκηνώσεις στη Ζαπορίζια

15:14

Από αμέλεια το 88% των πυρκαγιών φέτος - Πρόστιμα 858.177 ευρώ και 221 συλλήψεις

15:00

Πληθαίνουν οι εμβληματικές επενδύσεις των funds στη βιομηχανία τροφίμων και την εστίαση

14:45

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, 59.000 κεραυνοί, χαμηλές θερμοκρασίες - «Πνίγηκαν» Εύβοια και Θεσσαλία

14:30

Τιτανικός: Ανακαλύφθηκε επιστολή επιβάτη που περιέγραφε πώς ήταν το ταξίδι

14:16

Πυρκαγιές σε Κινέτα και Κέρκυρα

14:02

Τσάπαλος: Θα εξεταστούν ξανά μέτρα για τα καύσιμα εφόσον χρειαστεί

13:48

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής

13:34

Παπαθανάσης: Τα μέτρα της ΔΕΘ θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας

13:20

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Πιο επίκαιρος από ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου

13:06

Πύρινος εφιάλτης σε Γαλλία και Ισπανία - Πάνω από 220.000 οι εκτοπισμένοι

12:52

Ζίγκμαν (ΕΚΤ): Θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή

12:39

Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας της Ινδίας

12:25

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

12:11

Η Paramount βάζει εκ νέου στον «πάγο» την εξαγορά της Warner Bros

12:00

Φοιτητική Στέγη: Πού φτάνουν τα ενοίκια σε 21 φοιτητουπόλεις - Περιορίζονται οι οικονομικές επιλογές