INSIDE OUT

Με την πρώτη νιφάδα χιονιού έλιωσε ο Στυλιανίδης - Το blame game, ο χρόνος που χάθηκε  

25-01-2022 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με την πρώτη νιφάδα χιονιού έλιωσε ο Στυλιανίδης - Το blame game, ο χρόνος που χάθηκε  

Πέρασα όλο το βράδυ περιθάλποντας παγωμένα πουλάκια. Η Χιών το παράκανε αυτή την φορά. Την δικαιολογώ. Η κατάστασή της επιδεινώνεται από τα έργα των ανθρώπων. Αυτά που κάνουν, κι αυτά που δεν έκαναν. Μακρόθεν, παρακολουθώ και την αγωνία του καθ ύλην αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Χρήστου Στυλιανίδη, ν’ αποτινάξει από πάνω του κάθε ευθύνη για το ότι πχ, δεν έλαβε αποφάσεις εγκαίρως για τους δρόμους, ενώ είχε όλη την εικόνα εγκαίρως από τους μετεωρολόγους. Νοσταλγώ Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά που έκλειναν προληπτικά την κίνηση στις λεωφόρους, και άναβαν κόκκινο για την οποιαδήποτε κίνηση στον Κηφισό από την Μεταμόρφωση και πάνω. Έτσι, μπορεί να άκουγαν διάφορα, όμως οι νταλίκες δεν δίπλωναν, τα ΙΧ δεν πλημμύριζαν τις ΛΕΑ, και στο δια ταύτα η κατάσταση δεν ήταν χαοτική. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ένας άριστος στην θεωρία, ναυαγεί στην πράξη. Η σημερινή, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση που εναπόθεσε τις ελπίδες της στον άριστο των Βρυξελλών. Την κρίσιμη στιγμή, το μόνο που έκανε ήταν να πετάξει την καυτή πατάτα από πάνω του.

5.500 φορτηγά στην Αττική οδό

Χάρις την μη λήψη αποφάσεων που μόνο η πολιτεία μπορεί να πάρει, πάνω από 5.500 φορτηγά πέρασαν άνετα στην Αττική οδό απ’ το πρωί χθες. Αφού εισήλθαν ήταν πλέον αργά. Όταν ξεκίνησαν να διπλώνουν οι νταλίκες και να φρακάρει η ΛΕΑ ήταν πλέον πάρα πολύ αργά. Εγκλωβισμένος οδηγός εκχιονιστικού της Αττικής, κοιτούσε στα μάτια τους άλλους οδηγούς – ειδικά αυτούς που είχαν κλείσει την ΛΕΑ. Τους κοίταζε. Τον κοίταζαν. Και ξανά το ίδιο. Μέχρι που νύχτωσε. Η δε ενέργεια που σπαταλήθηκε στο blame game με κατάληξη την συνέντευξη τύπου Στυλιανίδη αργά το απόγευμα, άφησε αβοήθητους ακόμα περισσότερο τους εγκλωβισμένους. Πολιτική Προστασία Βρυξελλών.

Προνοητικός Πατούλης

Αντιθέτως, ο Πατούλης που πήρε μαθήματα από το παρελθόν, προτίμησε να ρισκάρει τα ‘γαλλικά’ γονιών σε περιοχές του λεκανοπεδίου με μικρότερο πρόβλημα, παρά να του «κάτσει η στραβή» στην βάρδια του. Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων βρήκε τα παιδιά ασφαλή στα σπίτι τους. Να τα λέμε κι αυτά.

Γύρισε πίσω

Θύμα της Ελπίδας που ήρθε με την μορφή πρωτόγνωρης χιονοστιβάδας, και ο Τούρκος ομόλογος του Βασίλη Κικίλια. Παρά την κακοκαιρία και τα τεράστια προβλήματα, ολοκληρώθηκε χθες η μικτή οικονομική επιτροπή Ελλάδας- Τουρκίας. Υπεγράφη και το σχετικό πρωτόκολλο από τους προεδρεύοντες της Επιτροπής, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον Υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας κ. Mustafa Tuzcu. Ο τούρκος υπουργός Τουρισμού έφτασε με ιδιωτική πτήση γύρω στις 11 στην περιοχή της Αθήνας, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να μην προσγειωθεί. Οπότε γύρισε πίσω πάραυτα.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Η συνάντηση είναι κατά κάποιον τρόπο ιστορική. Οι επικεφαλής των Αντιπροσωπειών εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανεργοποίηση της Επιτροπής, καθώς η τελευταία Σύνοδος που έγινε στην Άγκυρα, ήταν 11 χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010. Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε τη σημασία οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να μείνουν ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει εντατικοποίηση των επαφών για θέματα στα οποία οι δύο χώρες οφείλουν και μπορούν να συνεργάζονται, τα οποία εμπίπτουν στην λεγόμενη «θετική ατζέντα», όπου η συνεργασία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής.

Η ατζέντα

Έχουν ενδιαφέρον τα θέματα που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης: διμερές εμπόριο, ενθάρρυνση επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινά εγχειρήματα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων, της ποιότητας και επάρκειας υδάτινων πόρων, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα, και επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας στην Έρευνα και Τεχνολογία. Και μπορεί να δείχνουν κάπως παράταιρα με το ευρύτερο πολιτικό κλίμα, όμως σημασία έχει οι αντιπροσωπείες να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και να μιλούν, όπως επισημαίνει ο Κυριάκος.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:51

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με πληθωρισμό και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

16:48

Πόσο θα αντέξει η ηγεσία του Ιράν: «2.000 νεκροί διαδηλωτές» - Μοντέλο... Βενεζουέλας από Τραμπ;

16:38

Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της Διασποράς

16:28

Βουλή: Θετική γνώμη από Επ. Θεσμών για διορισμό προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος της ΡΑΑΕΥ

16:25

Το HBO Max ήρθε στην Ελλάδα - Το κόστος συνδρομής

16:23

Reuters: Η Βενεζουέλα ξεκινά το άνοιγμα των πηγαδιών άντλησης πετρελαίου

16:22

Meta: Ξεκινά η περικοπή πάνω από 1.000 θέσεων εργασίας λόγω AI

16:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα - Διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση

16:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (II): Άμεση ανάγκη για στήριξη στις μικρές αγορές

16:01

ICAP CRIF: Ενισχύθηκε η δυναμική των πλέον κερδοφόρων εταιρειών της χώρας το 2024

15:57

Γερμανία: Νέα μείωση των πωλήσεων αναμένουν οι χονδρέμποροι - Zητούν μέτρα από την κυβέρνηση

15:43

Μητσοτάκης σε αγρότες: Τις εξελίξεις διαμορφώνουν οι παρόντες - Ανοιχτό πεδίο για ουσιαστική συζήτηση

15:38

Χρηματιστήριο: Εξάμηνη παράταση για τις εταιρείες με χαμηλή διασπορά

15:36

ΗΠΑ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός (CPI) τον Δεκέμβριο

15:29

Γερμανία: Να σταλούν γερμανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γροιλανδία εισηγείται η Ένωση Εφέδρων

15:22

Παπαστεργίου: Σε πλήρη λειτουργία οι «έξυπνες κάμερες» τις επόμενες ημέρες - Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα

15:21

Με δυναμική εκκίνηση η κρουαζιέρα το 2026 στο λιμάνι του Πειραιά

15:03

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία του Ψηφιακού Κέντρου Συντήρησης

14:57

Λήγει στις 15/1 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Α21-Επίδομα Παιδιού

14:54

Νέα οργανωτική δομή στην Εθνική Ασφαλιστική

14:51

Ψάλτης: Έτος στρατηγικών κινήσεων το 2025 για την Alpha Bank - Οι επόμενοι στόχοι

14:48

Κ. Σκρέκας: Όταν κάποιοι επιμένουν να μην προσέρχονται στον διάλογο, θέλουν λύσεις ή σύγκρουση;

14:44

Νέος brand ambassador στη Dior - Ποιος αναλαμβάνει

14:41

Επ. Ανταγωνισμού: Σημαντική ανομοιογένεια στην τιμολόγηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

14:36

Οκτώ ταξιδιωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026

14:23

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 6% στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2025

14:13

BBC: Θα ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή Τραμπ

14:06

Επιτυχημένη η πρώτη φετινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Οι προσφορές έφτασαν τα 51 δισ. ευρώ

14:05

JP Morgan: Στα 46,77 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Άλμα 7%

14:03

Αυτοκίνητο: Η Ευρώπη θα εκδώσει νέες οδηγίες για την τιμολόγηση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων