INSIDE OUT

Inside out: Τα… ναυαρχικά, το jet lag διαρκείας και ο Χάρης του ΓΑΠ

02-09-2021 | 07:30
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Έδιωξε το Μπαρμπαρός…

Τοίχος προστασίας, και ανόρθωση προσωπικότητας ξεκίνησε να ‘χτίζει’ σιγά σιγά γύρω από το Ναύαρχο Αποστολάκη ο Συριζα. Από την στιγμή που πάτησε τον λόγο του και δεν μπήκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, φυσικά έπαψε να είναι αποστάτης και εξαγοράσιμος. «Όταν μπήκε στα χωρικά ύδατα το Μπαρμπαρός ο ναύαρχος Αποστολάκης το ‘διωξε σε μισή ώρα! Εσείς αφήσατε το Ορούτς Ρέϊς να πλέει μέρες. Εντάξει;» είπε με πάθος και χτύπησε το χέρι στο έδρανο της Βουλής ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Συριζα. Κάτι μου λέει πως σε λίγο καιρό θα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα τι ακριβώς παίχτηκε με το ναύαρχο και ποιος ο ρόλος όλων.

Σοκ και δέος

Πάμε παρακάτω πηγαίνοντας βόρεια. Ακολουθώ τα βήματα του Πρωθυπουργού, που εικάζω είναι ακόμα σε κατάσταση jet lag. Από τις ΗΠΑ, λίγες ώρες Αθήνα, Σλοβενία και μετά Θεσσαλονίκη. Άλλη μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Δεν ξέρω αν του τα’ πε ο άνθρωπός του στην πόλη, ή θα μάθει από μένα, αλλά είναι απαράδεκτο και ανάλγητο να αφαιρούνται οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης προς χάριν του επιτελικού κράτους. «Την ώρα που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο αφαιρεί από το Υ-ΜΑΘ την αναπτυξιακή του αρμοδιότητα», όπως κατήγγειλε η Α’ επικεφαλής γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, η πανέμορφη Κατερίνα Νοτοπούλου.

Δια τούτο λέγω

Η καταγγελία μου φάνηκε σοβαρή. Αμέσως ανέτρεξα στο υπουργικό σχήμα. Ουφ! Το υπουργείο υπάρχει ακόμα, δόξα το Δία. Καλαφάτης στο τιμόνι. Τώρα, ότι ‘χάνει’ την δυνατότητα να μοιράζει 10-15.000 σε σωματεία κλπ, θα ξεπεραστεί με τον χρόνο. Θα περάσει κι αυτό. Σημασία έχει ότι διασώζεται ο θεσμός του ΥΜΑΘ. Ένα υπουργείο που ξεκίνησε ως Βορείου Ελλάδας με Αρμπρουζή, Μάρτη, και Ιντζέ, είχε την τιμή για έναν μήνα να έχει έναν Ανδρέα Παπανδρέου (1985), και καλοδέχτηκε έναν Παπαθεμελή, έναν Τζιτζικώστα, έναν Πασχαλίδη, μια Θεοδώρα Τζάκρη, έναν Μαργαρίτη Τζήμα, μια Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υποψιάζεστε που το πάω, ε;), έναν Καράογλου, μια Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μια Κατερίνα Νοτοπούλου. Ένα υπουργείο που τίμησε ένας , –δια τούτο λέγω-, Χάρης Καστανίδης.

Ισχυρή υποψηφιότητα

Έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα ο Χάρης Καστανίδης. Μόλις 25 χρονών ήταν όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το μακρινό 1981. Κι όμως. Κατάφερε να δείχνει τόσο φρέσκος , σα να ξεκίνησε χθες. Πόσοι μπορούν να συγκριθούν μαζί του; Σαράντα (40) χρόνια μετά, νοιώθει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Σαράντα χρόνια, σαράντα κύματα, χωρίς ποτέ να χάσει την πίστη του. Από τις τελευταίες γκράντε κινήσεις του, η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, για να πάει στην Λούκα, και μετά να επιστρέψει ξανά στον ΓΑΠ ως ΚΙΔΗΣΟ. Μαιτρ του timing. Του εύχομαι άλλα σαράντα.

Χαρτοφυλάκιο κλιματικής αλλαγής

Στον απόηχο του ανασχηματισμού που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, έγινε κι ένας ακόμα. Αθόρυβα και αποφασιστικά ο Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, ανασχημάτισε το δημοτικό συμβούλιο, μοίρασε ρόλους και μας ξαναθύμισε πολλά διαβάζοντας τη νέα σύνθεση. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην κατάφερε να υλοποιήσει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη-Κλιματικής Αλλαγής, όμως εν μέρει το πέτυχε ο Μπακογιάννης. Και το ανέθεσε, το χαρτοφυλάκιο κλιματικής αλλαγής του Δήμου Αθηναίων στον Χρήστο Τεντόμα. Το χαρτοφυλάκιό του αντιδημάρχου Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου, θα είναι σημαντικό, καθώς θα έχει τις αστικές και κτηριακές υποδομές, δόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση, διαχείριση απορριμμάτων, ΚΑΙ την πολιτική προστασία.

Επιστροφές-Καταστροφές

Από τα λοιπά ξεχωρίζω την επιστροφή της Αικατερίνης Γκαγκάκη ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών. Είναι λυπηρό, αλλά χρειάζεται να επαναλάβω ότι πρόκειται για άνθρωπο της τηλεόρασης που γέλασε με την ψυχή του αυθόρμητα σε ζωντανή μετάδοση, βλέποντας βίντεο με νεαρό που εκσπερμάτισε στην πλάτη άτυχης φοιτήτριας στην βιβλιοθήκη. Δεν γνωρίζω τα καθήκοντα και το χαρτοφυλάκιο του Αντιδήμαρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτικών. Όμως κάτι δεν μου πάει καθόλου καλά, ειλικρινά τώρα. Η άλλη μεγάλη επιστροφή, είναι του κυρίου Νίκου Μακρόπουλου, (νοσταλγώ το σπίτι μου στο Μπάντεν-Μπάντεν), ως εντεταλμένου συμβούλου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων με πρόσθετη αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Τουλάχιστον βρίσκω μια συνάφεια στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

Φοράω κράνος και περιμένω το πρόσωπο για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας που θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Θα είναι έκπληξη λένε.

Σας Φιλώ

Η Πυθία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις