INSIDE OUT

Τα… ναυαρχικά, το jet lag διαρκείας και ο Χάρης του ΓΑΠ

02-09-2021 | 07:30
Μοιράσου το

Έδιωξε το Μπαρμπαρός…

Εικόνα

Τοίχος προστασίας, και ανόρθωση προσωπικότητας ξεκίνησε να ‘χτίζει’ σιγά σιγά γύρω από το Ναύαρχο Αποστολάκη ο Συριζα. Από την στιγμή που πάτησε τον λόγο του και δεν μπήκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, φυσικά έπαψε να είναι αποστάτης και εξαγοράσιμος. «Όταν μπήκε στα χωρικά ύδατα το Μπαρμπαρός ο ναύαρχος Αποστολάκης το ‘διωξε σε μισή ώρα! Εσείς αφήσατε το Ορούτς Ρέϊς να πλέει μέρες. Εντάξει;» είπε με πάθος και χτύπησε το χέρι στο έδρανο της Βουλής ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Συριζα. Κάτι μου λέει πως σε λίγο καιρό θα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα τι ακριβώς παίχτηκε με το ναύαρχο και ποιος ο ρόλος όλων. 

Σοκ και δέος 

Πάμε παρακάτω πηγαίνοντας βόρεια. Ακολουθώ τα βήματα του Πρωθυπουργού, που εικάζω είναι ακόμα σε κατάσταση jet lag. Από τις ΗΠΑ, λίγες ώρες Αθήνα, Σλοβενία και μετά Θεσσαλονίκη. Άλλη μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Δεν ξέρω αν του τα’ πε ο άνθρωπός του στην πόλη, ή θα μάθει από μένα, αλλά είναι απαράδεκτο και ανάλγητο να αφαιρούνται οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης προς χάριν του επιτελικού κράτους. «Την ώρα που ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο αφαιρεί από το Υ-ΜΑΘ την αναπτυξιακή του αρμοδιότητα», όπως κατήγγειλε η Α’ επικεφαλής γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, η πανέμορφη Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Δια τούτο λέγω

Η καταγγελία μου φάνηκε σοβαρή. Αμέσως ανέτρεξα στο υπουργικό σχήμα. Ουφ! Το υπουργείο υπάρχει ακόμα, δόξα το Δία. Καλαφάτης στο τιμόνι. Τώρα, ότι ‘χάνει’ την δυνατότητα να μοιράζει 10-15.000 σε σωματεία κλπ, θα ξεπεραστεί με τον χρόνο. Θα περάσει κι αυτό. Σημασία έχει ότι διασώζεται ο θεσμός του ΥΜΑΘ. Ένα υπουργείο που ξεκίνησε ως Βορείου Ελλάδας με Αρμπρουζή, Μάρτη, και Ιντζέ, είχε την τιμή για έναν μήνα να έχει έναν Ανδρέα Παπανδρέου (1985), και καλοδέχτηκε έναν Παπαθεμελή, έναν Τζιτζικώστα, έναν Πασχαλίδη, μια Θεοδώρα Τζάκρη, έναν Μαργαρίτη Τζήμα, μια Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (υποψιάζεστε που το πάω, ε;), έναν Καράογλου, μια Ελευθερία Χατζηγεωργίου, μια Κατερίνα Νοτοπούλου. Ένα υπουργείο που τίμησε ένας , –δια τούτο λέγω-, Χάρης Καστανίδης.

Ισχυρή  υποψηφιότητα 

Εικόνα

Έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα ο Χάρης Καστανίδης. Μόλις 25 χρονών ήταν όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το μακρινό 1981. Κι όμως. Κατάφερε να δείχνει τόσο φρέσκος , σα να ξεκίνησε χθες. Πόσοι μπορούν να συγκριθούν μαζί του; Σαράντα (40) χρόνια μετά, νοιώθει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Σαράντα χρόνια, σαράντα κύματα, χωρίς ποτέ να χάσει την πίστη του. Από τις τελευταίες γκράντε κινήσεις του, η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, για να πάει στην Λούκα, και μετά να επιστρέψει ξανά στον ΓΑΠ ως ΚΙΔΗΣΟ. Μαιτρ του timing. Του εύχομαι άλλα σαράντα. 

Χαρτοφυλάκιο κλιματικής αλλαγής 

Στον απόηχο του ανασχηματισμού που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, έγινε κι ένας ακόμα. Αθόρυβα και αποφασιστικά ο Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, ανασχημάτισε το δημοτικό συμβούλιο, μοίρασε ρόλους και μας ξαναθύμισε πολλά διαβάζοντας τη νέα σύνθεση. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην κατάφερε να υλοποιήσει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη-Κλιματικής Αλλαγής, όμως εν μέρει το πέτυχε ο Μπακογιάννης. Και το ανέθεσε, το χαρτοφυλάκιο κλιματικής αλλαγής του Δήμου Αθηναίων στον Χρήστο Τεντόμα. Το χαρτοφυλάκιό του αντιδημάρχου Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου, θα είναι σημαντικό, καθώς θα έχει τις αστικές και κτηριακές υποδομές, δόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση, διαχείριση απορριμμάτων, ΚΑΙ την πολιτική προστασία.  

Επιστροφές-Καταστροφές

Από τα λοιπά ξεχωρίζω την επιστροφή της  Αικατερίνης Γκαγκάκη ως  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών. Είναι λυπηρό, αλλά χρειάζεται να επαναλάβω ότι πρόκειται για άνθρωπο της τηλεόρασης  που γέλασε με την ψυχή του αυθόρμητα σε ζωντανή  μετάδοση, βλέποντας βίντεο με νεαρό που  εκσπερμάτισε στην πλάτη άτυχης φοιτήτριας στην βιβλιοθήκη. Δεν γνωρίζω τα καθήκοντα και το χαρτοφυλάκιο του Αντιδήμαρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτικών. Όμως κάτι δεν μου πάει καθόλου καλά, ειλικρινά τώρα. Η άλλη μεγάλη επιστροφή, είναι του κυρίου Νίκου Μακρόπουλου, (νοσταλγώ το σπίτι μου στο Μπάντεν-Μπάντεν), ως εντεταλμένου συμβούλου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων με πρόσθετη αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Τουλάχιστον βρίσκω μια συνάφεια στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. 

Φοράω κράνος και περιμένω το πρόσωπο για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας που θα ανακοινωθεί  στο τέλος της εβδομάδας. Θα είναι έκπληξη λένε. 

Σας Φιλώ

Η Πυθία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.