Οι τιμές πετρελαίου και η παρέμβαση
Οι νέες πιέσεις στις τιμές πετρελαίου μετά τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού East-West της Σαουδικής Αραβίας, αναζωπυρώνουν τους φόβους για έναν δύσκολο ενεργειακό χειμώνα. Γιατί, δεν είναι μόνο θέμα επάρκειας (στην Ελλάδα ειδικά είναι διασφαλισμένη). Είναι και θέμα κόστους, ακρίβειας. Τα βλέμματα στρέφονται πιο πολύ στην Ευρώπη.
Σήμερα, έχουμε άλλωστε τη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης (SOTEU) με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάτι μπορεί να βγει.
Οι υπουργοί έχουν το «μαχαίρι»
Ωστόσο, έχει σημασία και τι στάση έχουν οι υπουργοί οικονομικών που συνεδριάζουν την Παρασκευή. Χθες στο Βερολίνο ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης είχε σειρά συναντήσεων. Μεταξύ άλλων με τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, αλλά και τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ με τον οποίο συζήτησε και την ατζέντα του Εurogroup, αλλά και «τη διαχείριση των στοιχείων εκείνων που έχουν σχέση με την ενέργεια και την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας και την ευρωπαϊκή οικονομία και το πώς θα μπορούμε να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη συνολικότερα».
Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν δεδομένη στις συζητήσεις, το ίδιο και η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις με στόχο την διατήρηση της ευστάθειας. Να δούμε πως θα πάει η κρίση και που θα οδηγηθεί αυτή η συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες.
Άρχισαν τα όργανα
Η θετική εικόνα της Goldman Sachs για την Ελλάδα δεν αναιρεί τις προειδοποιήσεις της. Αντίθετα, αναδεικνύει έναν παράγοντα κινδύνου που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμος για το Χρηματιστήριο και κυρίως για τις τράπεζες: το ενεργειακό κόστος. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα ανθεκτικότητας, όμως παραμένει εκτεθειμένη σε ένα νέο ενεργειακό σοκ, ιδιαίτερα εάν το φυσικό αέριο επιστρέψει στα 100 ευρώ/MWh.
Για τις τράπεζες, το ζήτημα είναι ακόμη πιο σύνθετο, καθώς η επιβάρυνση της οικονομίας μεταφράζεται τελικά σε πίεση στην πιστωτική ζήτηση, στις επιχειρήσεις και στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.
Διαγκωνίζονται για τον μεγάλο πλούτο
Ο μεγάλος πλούτος στην Ελλάδα γίνεται πλέον όλο και πιο διεκδικήσιμος από διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, που βλέπουν μια αγορά με συσσωρευμένα κεφάλαια και πελάτες υψηλής καθαρής περιουσίας. Μετά την JP Morgan, που ενισχύει την παρουσία της και προετοιμάζεται για τραπεζική άδεια στη χώρα, τη σκυτάλη παίρνει η Banque J. Safra Sarasin με την έναρξη λειτουργίας του νέου υποκαταστήματος στην Αθήνα. Όπως όλα δείχνουν, ο ανταγωνισμός για το private banking των Ελλήνων περνά σε άλλο επίπεδο.
Με νόημα
Η εκτόξευση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 5% είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για το κόστος χρήματος διεθνώς, ιδιαίτερα καθώς η άνοδος του πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο τον πληθωρισμό. Η Fed βρίσκεται έτσι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο σταυροδρόμι: από τη μία η ανάγκη να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες και από την άλλη ο κίνδυνος να επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία.
Η επανάληψη της ιστορίας
Σας λέγαμε τις προάλλες για τη συμπεριφορά της Revoil που κινήθηκε προς τα 2 ευρώ, εκφράζοντας το ερώτημα αν η ιστορία του πάνω - κάτω και στα ίδια. θα επαναληφθεί. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις. η ανησυχία μας επιβεβαιώθηκε. Πραγματικά, είναι απορίας άξιον αυτό που συμβαίνει.
Τα 150 χρόνια και το νέο Χρηματιστήριο
Κατά τα λοιπά, το Xρηματιστήριο γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του, αλλά πλέον δεν είναι ελληνικό με την έννοια της ιδιοκτησίας. Βέβαια, γιορτάζει και την επάνοδο στις ώριμες αγορές με παράταση κατά 10 λεπτά του χρονισμού στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου αναμένεται εκτίναξη του τζίρου λόγω αναβάθμισης αλλά και rebalancing.
Πάντως, την ανάπτυξη της αγοράς για να είμαστε δίκαιοι, την τρέχει πολύ καλύτερα ο νέος μέτοχος του Χρηματιστηρίου.
Η ακρίβεια βγαίνει και έξω από τα αστικά κέντρα
Κατά τα λοιπά, κάτι φάνηκε να αλλάζει στην αγορά κατοικίας. Οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν, αλλά το «ράλι» χάνει εν μέρει ταχύτητα. Από αύξηση 9,1% το 2024 και 8,3% το 2025, ο ρυθμός περιορίστηκε στο 5,5% στο β΄ τρίμηνο του 2026.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, κρύβεται στη γεωγραφίαQ Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν οδηγούν πλέον την κούρσα, με αυξήσεις 5% και 4,7% αντίστοιχα. Τα πρωτεία έχουν περάσει στις «λοιπές περιοχές» της χώρας, όπου οι τιμές εξακολουθούν να τρέχουν με 7,1%. Σε απλή μετάφραση, η ακρίβεια της κατοικίας φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο έξω από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Performance ψάχνει το επόμενο deal
Με το ραντάρ ανοιχτό για deals κινείται η Performance Technologies. Η εισηγμένη, που έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με αύξηση τζίρου 12,6% στα 45,8 εκατ. ευρώ και άνοδο του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 36,9%, δηλώνει ότι η επόμενη φάση ανάπτυξης δεν θα στηριχθεί μόνο οργανικά.
Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση βάζει και πάλι στο τραπέζι την «αξιολόγηση ευκαιριών στρατηγικών συνεργασιών, συμμετοχών, εξαγορών και συγχωνεύσεων». Και έχει ενδιαφέρον ότι η σχετική αναφορά γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία διαθέτει καθαρή ταμειακή θέση: τα διαθέσιμα του ομίλου έχουν ανέβει στα 24,34 εκατ. ευρώ από 17,64 εκατ. στο τέλος του 2025, ενώ ο καθαρός δανεισμός εμφανίζεται αρνητικός κατά 18,08 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει μόνο διάθεση για deals αλλά και σχετική χρηματοοικονομική άνεση. Το ερώτημα στην αγορά είναι πλέον πού θα μπορούσε να χτυπήσει η Performance. Η κατεύθυνση που περιγράφει η ίδια δίνει κάποια πρώτα ίχνη: cloud, cybersecurity, data, AI και managed services, με παράλληλη επιτάχυνση της επέκτασης στην Κύπρο και της διεθνοποίησης
Παρίσι και Βερολίνο παίρνουν θέση για τη μάχη της ΕΚΤ
Παρότι η θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2027, το ευρωπαϊκό παζάρι για τη διαδοχή της φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, δεν εξαντλείται αποκλειστικά στο ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου, αλλά στις θέσεις που θα διατηρήσουν τις ισορροπίες.
Το σενάριο που κυκλοφόρησε χθες μέσω Reuters θέλει τη Γαλλία να είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον Ολλανδό Κλάας Κνοτ για την προεδρία της ΕΚΤ, εφόσον σε αντάλλαγμα περάσει Γάλλος στην κρίσιμη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου. Ακόμα κι αν το Παρίσι δεν διεκδικήσει την κορυφαία καρέκλα δηλαδή, δύσκολα θα δεχθεί να μην έχει λόγο στον πυρήνα της νομισματικής πολιτικής.
Από την άλλη πάλι, όπως μετέδωσε το Reuters, και το Βερολίνο, από πλευράς του, δύσκολα θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα την προαναφερθείσα μοιρασιά.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.