BACKSTORY

Οι τιμές πετρελαίου και η παρέμβαση - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στο private banking - Η Performance ψάχνει το επόμενο deal

16-09-2026 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι τιμές πετρελαίου και η παρέμβαση - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στο private banking - Η Performance ψάχνει το επόμενο deal
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι τιμές πετρελαίου και η παρέμβαση

Οι νέες πιέσεις στις τιμές πετρελαίου μετά τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού East-West της Σαουδικής Αραβίας, αναζωπυρώνουν τους φόβους για έναν δύσκολο ενεργειακό χειμώνα. Γιατί, δεν είναι μόνο θέμα επάρκειας (στην Ελλάδα ειδικά είναι διασφαλισμένη). Είναι και θέμα κόστους, ακρίβειας. Τα βλέμματα στρέφονται πιο πολύ στην Ευρώπη.

Σήμερα, έχουμε άλλωστε τη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης (SOTEU) με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάτι μπορεί να βγει.

Οι υπουργοί έχουν το «μαχαίρι»

Ωστόσο, έχει σημασία και τι στάση έχουν οι υπουργοί οικονομικών που συνεδριάζουν την Παρασκευή. Χθες στο Βερολίνο ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης είχε σειρά συναντήσεων. Μεταξύ άλλων με τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, αλλά και τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ με τον οποίο συζήτησε και την ατζέντα του Εurogroup, αλλά και «τη διαχείριση των στοιχείων εκείνων που έχουν σχέση με την ενέργεια και την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας και την ευρωπαϊκή οικονομία και το πώς θα μπορούμε να είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη συνολικότερα».

Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν δεδομένη στις συζητήσεις, το ίδιο και η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις με στόχο την διατήρηση της ευστάθειας. Να δούμε πως θα πάει η κρίση και που θα οδηγηθεί αυτή η συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες.

Άρχισαν τα όργανα

Η θετική εικόνα της Goldman Sachs για την Ελλάδα δεν αναιρεί τις προειδοποιήσεις της. Αντίθετα, αναδεικνύει έναν παράγοντα κινδύνου που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμος για το Χρηματιστήριο και κυρίως για τις τράπεζες: το ενεργειακό κόστος. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα ανθεκτικότητας, όμως παραμένει εκτεθειμένη σε ένα νέο ενεργειακό σοκ, ιδιαίτερα εάν το φυσικό αέριο επιστρέψει στα 100 ευρώ/MWh.

Για τις τράπεζες, το ζήτημα είναι ακόμη πιο σύνθετο, καθώς η επιβάρυνση της οικονομίας μεταφράζεται τελικά σε πίεση στην πιστωτική ζήτηση, στις επιχειρήσεις και στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

Διαγκωνίζονται για τον μεγάλο πλούτο

Ο μεγάλος πλούτος στην Ελλάδα γίνεται πλέον όλο και πιο διεκδικήσιμος από διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, που βλέπουν μια αγορά με συσσωρευμένα κεφάλαια και πελάτες υψηλής καθαρής περιουσίας. Μετά την JP Morgan, που ενισχύει την παρουσία της και προετοιμάζεται για τραπεζική άδεια στη χώρα, τη σκυτάλη παίρνει η Banque J. Safra Sarasin με την έναρξη λειτουργίας του νέου υποκαταστήματος στην Αθήνα. Όπως όλα δείχνουν, ο ανταγωνισμός για το private banking των Ελλήνων περνά σε άλλο επίπεδο.

Με νόημα

Η εκτόξευση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 5% είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για το κόστος χρήματος διεθνώς, ιδιαίτερα καθώς η άνοδος του πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο τον πληθωρισμό. Η Fed βρίσκεται έτσι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο σταυροδρόμι: από τη μία η ανάγκη να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες και από την άλλη ο κίνδυνος να επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία.

Η επανάληψη της ιστορίας

Σας λέγαμε τις προάλλες για τη συμπεριφορά της Revoil που κινήθηκε προς τα 2 ευρώ, εκφράζοντας το ερώτημα αν η ιστορία του πάνω - κάτω και στα ίδια. θα επαναληφθεί. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις. η ανησυχία μας επιβεβαιώθηκε. Πραγματικά, είναι απορίας άξιον αυτό που συμβαίνει.

Τα 150 χρόνια και το νέο Χρηματιστήριο

Κατά τα λοιπά, το Xρηματιστήριο γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του, αλλά πλέον δεν είναι ελληνικό με την έννοια της ιδιοκτησίας. Βέβαια, γιορτάζει και την επάνοδο στις ώριμες αγορές με παράταση κατά 10 λεπτά του χρονισμού στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου αναμένεται εκτίναξη του τζίρου λόγω αναβάθμισης αλλά και rebalancing.

Πάντως, την ανάπτυξη της αγοράς για να είμαστε δίκαιοι, την τρέχει πολύ καλύτερα ο νέος μέτοχος του Χρηματιστηρίου.

Η ακρίβεια βγαίνει και έξω από τα αστικά κέντρα

Κατά τα λοιπά, κάτι φάνηκε να αλλάζει στην αγορά κατοικίας. Οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν, αλλά το «ράλι» χάνει εν μέρει ταχύτητα. Από αύξηση 9,1% το 2024 και 8,3% το 2025, ο ρυθμός περιορίστηκε στο 5,5% στο β΄ τρίμηνο του 2026.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, κρύβεται στη γεωγραφίαQ Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν οδηγούν πλέον την κούρσα, με αυξήσεις 5% και 4,7% αντίστοιχα. Τα πρωτεία έχουν περάσει στις «λοιπές περιοχές» της χώρας, όπου οι τιμές εξακολουθούν να τρέχουν με 7,1%. Σε απλή μετάφραση, η ακρίβεια της κατοικίας φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο έξω από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Performance ψάχνει το επόμενο deal

Με το ραντάρ ανοιχτό για deals κινείται η Performance Technologies. Η εισηγμένη, που έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με αύξηση τζίρου 12,6% στα 45,8 εκατ. ευρώ και άνοδο του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 36,9%, δηλώνει ότι η επόμενη φάση ανάπτυξης δεν θα στηριχθεί μόνο οργανικά.

Στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση βάζει και πάλι στο τραπέζι την «αξιολόγηση ευκαιριών στρατηγικών συνεργασιών, συμμετοχών, εξαγορών και συγχωνεύσεων». Και έχει ενδιαφέρον ότι η σχετική αναφορά γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία διαθέτει καθαρή ταμειακή θέση: τα διαθέσιμα του ομίλου έχουν ανέβει στα 24,34 εκατ. ευρώ από 17,64 εκατ. στο τέλος του 2025, ενώ ο καθαρός δανεισμός εμφανίζεται αρνητικός κατά 18,08 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει μόνο διάθεση για deals αλλά και σχετική χρηματοοικονομική άνεση. Το ερώτημα στην αγορά είναι πλέον πού θα μπορούσε να χτυπήσει η Performance. Η κατεύθυνση που περιγράφει η ίδια δίνει κάποια πρώτα ίχνη: cloud, cybersecurity, data, AI και managed services, με παράλληλη επιτάχυνση της επέκτασης στην Κύπρο και της διεθνοποίησης

Παρίσι και Βερολίνο παίρνουν θέση για τη μάχη της ΕΚΤ

Παρότι η θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2027, το ευρωπαϊκό παζάρι για τη διαδοχή της φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, δεν εξαντλείται αποκλειστικά στο ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου, αλλά στις θέσεις που θα διατηρήσουν τις ισορροπίες.

Το σενάριο που κυκλοφόρησε χθες μέσω Reuters θέλει τη Γαλλία να είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον Ολλανδό Κλάας Κνοτ για την προεδρία της ΕΚΤ, εφόσον σε αντάλλαγμα περάσει Γάλλος στην κρίσιμη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου. Ακόμα κι αν το Παρίσι δεν διεκδικήσει την κορυφαία καρέκλα δηλαδή, δύσκολα θα δεχθεί να μην έχει λόγο στον πυρήνα της νομισματικής πολιτικής.

Από την άλλη πάλι, όπως μετέδωσε το Reuters, και το Βερολίνο, από πλευράς του, δύσκολα θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα την προαναφερθείσα μοιρασιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:33

Από το Αιγαίο στον Ινδο-Ειρηνικό: Η στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας και Ιαπωνίας

07:29

Λειψυδρία: Γιατί το νερό μπορεί να κοστίσει στην Ελλάδα περισσότερο από μια ενεργειακή κρίση

07:25

Η Ελλάδα καταδικάζει την κλιμάκωση των Χούθι στο ΣΑ του ΟΗΕ

07:23

Στο πατρικό μέχρι τα 31 οι Έλληνες - Το γράφημα της Eurostat

07:20

ΚΕΦίΜ: Μπορεί η Ευρώπη να ηγηθεί στην κούρσα των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων;

07:15

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Στα ύψη» η λειτουργική κερδοφορία με Εγνατία και Αττική Οδό – Ανεκτέλεστο 8,9 δισ.

07:10

Ρεκόρ δημοσίων επενδύσεων λόγω Ταμείου Ανάκαμψης - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

07:05

Τα γαλάζια… μικροαντάρτικα - Η νεοδημοκρατική αφρόκρεμα στην Α’ Θεσσαλονίκης - Οι «προσωπικές απόψεις» και στο ΠΑΣΟΚ

07:00

Οι τιμές πετρελαίου και η παρέμβαση - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στο private banking - Η Performance ψάχνει το επόμενο deal

23:59

Ζελένσκι και Μακρόν θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

23:56

ΟΗΕ: Η επιδημία του Έμπολα παραμένει τεράστιας κλίμακας, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί

23:52

Περίπου 170.000 ηλικιωμένοι είναι άστεγοι σε ΕΕ και Βρετανία

23:48

Ζελένσκι: Σχεδιάζει «δύσκολα και αντιδημοφιλή» μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό

23:41

«Ο Τραμπ έχει κάνει καλό στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρόεδρος της Φινλανδίας

23:35

Γκέιτς: Η εξάλειψη της ιλαράς δεν είναι πλέον εφικτή λόγω της διστακτικότητας έναντι των εμβολίων

23:29

ΥΠΑΑΤ - ΑΑΔΕ: Νέες βελτιώσεις στο myAGRO - Τι ισχύει για τους ΚΑΕΚ

23:23

Κοντόπουλος: «Η ελληνική κεφαλαιαγορά επέστρεψε στον διεθνή επενδυτικό χάρτη»

23:17

Απώλειες στη Wall Street με φόντο πετρέλαιο, ομόλογα και στο βάθος... Fed

22:55

ΗΠΑ: Στα 38 δισ. δολάρια το κόστος του πολέμου στο Ιράν

22:41

Πρωθυπουργός Καναδά: «Θα παραμείνουμε ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ»

22:33

Χαρδούβελης: «Η ένταξη του Χρηματιστηρίου στο Euronext ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»

22:19

ΥΠΕΞ: «Η Δημοκρατία κατευθυντήρια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

22:07

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 108 δολάρια το Brent - Άνοδος 4,4% για WTI με το βλέμμα στη Σ. Αραβία

21:49

Ρωσία: Οι ΗΠΑ αψηφούν τις συνέπειες μιας ένοπλης σύγκρουσης στο διάστημα

21:32

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο

21:19

Πιέσεις στον χρυσό από ομόλογα και δολάριο

21:08

ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που διόρισε ο ίδιος

20:56

Reuters: Οι βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

20:52

Συνολικά 1.152 στρέμματα κάηκαν στην Κόνιτσα - Περίπου 8.000 έχουν επηρεαστεί

20:40

Μητσοτάκης: «Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ»