BACKSTORY

Στα ύψη οι καταθέσεις - Το ερώτημα του double score για Aegean - Το στεγαστικό που διέγραψε η Eurobank - Πώς κινείται η κτηματαγορά στην Κρήτη

27-07-2023 | 07:32
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη οι καταθέσεις-Ελληνική υπόθεση η Κωτσόβολος-Το στεγαστικό που διέγραψε η Eurobank-Πώς κινείται η κτηματαγορά στην Κρήτη

Σήμερα και μία

Πάμε για την τελική ευθεία όπου αύριο θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress tests με διασφαλισμένη την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών. Επομένως δεν θα απαιτηθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες που με τους δείκτες τους υπερκαλύπτουν τις ανάγκες αυτές.

Στα ύψη οι καταθέσεις

Κατά 3 δισ. πάνω οι καταθέσεις τον Ιούνιο αλλά πάνω και οι χορηγήσεις. Αυτό δείχνει τουλάχιστον υγεία.
Από την άλλη πλευρά το ΤΧΣ προχωράει τις αποκρατικοποιήσεις... Δεν το λες και λίγο. Αυτό αναφέρει με λεπτομέρειες στην εξαμηνιαία απολογιστική έκθεσή του.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια τα έχουμε πει και κάτι δεν αλλάζει...

Ενα site αλλιώτικο από τα άλλα

Παρατηρούσα το site της Attica Bank. Aπό τα πιο καλοσχεδιασμένα που έχω δει σε τράπεζα. Είναι αυτό που λέμε σε καθοδηγεί. Δεν ψάχνεις... Βρίσκεις! Είναι και αυτό μια ποιοτική διαφορά στην αλλαγή σελίδας της τράπεζας που όπως και να το κάνεις αποδίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην διευθύνουσα σύμβουλο Ελένη Βρεττού, η οποία έχει στη δουλειά της μια αίσθηση ποιότητας.

Ελληνική υπόθεση η Κωτσόβολος

Ενδιαφέρον αρχίζει να αποκτά η πώληση της Κωτσόβολος καθώς από ότι φαίνεται θα αποτελέσει ελληνική υπόθεση και θα κάνουν ταμείο οι βρετανοί πωλητές. Από τη μια η ΔΕΗ και από την άλλη ο όμιλος Quest σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κονταροχτυπηθούν. Και φαίνεται ότι για τη ΔΕΗ μια τέτοια κίνηση είναι ματ για τη δημιουργία δικτύου αλλά και πλήθος συνεργειών ενώ για την Quest έρχεται να κουμπώσει με το ανεπτυγμένο και ισχυρό δίκτυο πωλήσεων μέσω διαδικτύου You αλλά και τη χονδρική στην οποία έχει μπει για τα καλά ο όμιλος Φέσσα με την εξαγορά της Δημητρίου.

Το ερώτημα του double score για Aegean

Όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Aegean δεν μπορεί να μην κατάλαβε ότι φέτος η απογείωση κερδών είναι δεδομένη. Παρότι συγκρατημένοι Γερογιάννης και Βασιλάκης το περιέγραψαν με όσους τρόπους μπορούσαν και δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν επειδή η εταιρeία είναι εισηγμένη. Μια πρώτη γεύση θα δοθεί το πρώτο εξάμηνο που θα είναι κερδοφόρο για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας αλλά έχω την αίσθηση ότι στο ενιάμηνο θα ξέρουμε αν η κερδοφορία θα γράψει φέτος double score σε σχέση με πέρυσι. Γιατί δεν είναι μόνο τα έσοδα που καλπάζουν αλλά και η μείωση κόστους που προκύπτει από τις αποπληρωμές δανείων και τα νέα αεροπλάνα που παραλαμβάνει η εταιρία και καίνε πολύ λιγότερα καύσιμα. Όσο για τα warrants θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πότε θα ενεργοποιήσει το δικαίωμα του δημοσίου το Υπουργείου Οικονομικών. Η Aegean δηλώνει έτοιμη να τα αγοράσει και μάλιστα με τα μετρητά που έχει στο ταμείο της. Και από εκεί μπορεί να προκύψουν και άλλα τρελά κέρδη.

Eπενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό

Η έλλειψη εργαζομένων τείνει να γίνει το νούμερο ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους και λαμβάνοντας υπόψη το δημογραφικό το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτό το πλαίσιο η Aegean θωρακίζεται με μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο τόσο τη διατήρηση του υπάρχοντος δυναμικού, όσο και για τη δημιουργία νέου. Η εταιρεία με το που επέστρεψε στην κερδοφορία πέρσι ενεργοποίησε ξανά το πρόγραμμα bonus για ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα στελεχών (περίπου 400 στελέχη), με συνολικό payout (εξαιρούμενων των εκτελεστικών ΔΣ) 8 εκατ. ευρώ. Ακόμη ενέκρινε χθες την δωρεάν διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ανώτατα στελέχη (εκτός ΔΣ) και λοιπό προσωπικό, ως μια μορφή πιο μακροπρόθεσμης επιβράβευσης. Για την προσέλκυση νέου προσωπικού και τη ανάδειξη στελεχών η εταιρεία βασίζεται στο εκπαιδευτικό κέντρο πιλότων, προσωπικού καμπίνας και μηχανικών αεροσκαφών που δημιουργεί στην τεχνική της βάση στο «Ελ. Βενιζέλος», επαναφέροντας μάλιστα τα προγράμματα υποτροφιών. Τους προηγούμενους μήνες η Aegean υποδέχτηκε του 90 νέους πιλότους που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μετά το πρόγραμμα υποτροφιών που ξεκίνησε το 2018/2019. Παράλληλα ξεκίνησε ήδη το 2023 νέος κύκλος υποτροφιών τόσο για πιλότους (40 ανά έτος) αλλά και μηχανικούς (40 ανά έτος).

Αναβολή για κλείσιμο

Σας έλεγα χθες για μια υπόθεση που έχει τραβήξει σε μάκρος και θα συζητιόταν στην συνεδρίαση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ότι θα πήγαινε είτε για καμπάνες είτε για κλείσιμο. Τελικά ούτε καμπάνες, έπεσαν ούτε κλείσιμο της υπόθεσης. Αναβολή υπήρξε. Για κλείσιμο προσθέτω εγώ.

Μπήκαν τα δύο πρώτα ΑΤΜ της Παγκρήτιας

Όλα είναι έτοιμα, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινώσει η Παγκρήτια, για τη συγχώνευση της HSBC. Τα συνεργεία για το rebranding έχουν πιάσει δουλειά και ήδη στο Ελευθέριος Βενιζέλος και στον ΟΛΘ στον Πειραιά έχουν μπει τα δύο πρώτα ΑΤΜ της Παγκρήτιας Τράπεζας, δίνοντας το «παρών» της Τράπεζας και σε όσους κινούνται δια αέρος και θαλάσσης. Στη… στεριά, τα καταστήματα της HSBC θα κλείσουν αύριο 28 Ιουλίου και από Δευτέρα 31 του μηνός όλες οι ταμπέλες των καταστημάτων θα γράφουν «Παγκρήτια». Εννοείται ότι αυτόματα από την ερχόμενη Δευτέρα οι πρώην πελάτες της HSBC θα είναι πελάτες της Παγκρήτιας και θα μπορούν να εξυπηρετούνται κανονικότατα για όλες τις συναλλαγές και εργασίες τους (ακόμη και του wealth management), καθώς ολοκληρώνονται επιτυχώς οι διαδικασίες μεταφοράς πελατολογίου και δεδομένων στα συστήματα της Παγκρήτιας.

Κινήσεις ανθρωπιάς

Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αμέτοχο στην τραγωδία που ζει η χώρα με τις πυρκαγιές. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ανακοινώσει ότι τα μέλη της, σε συνέχεια των κρατικών μέτρων στήριξης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα παράσχουν στους πληγέντες και περαιτέρω μέτρα στήριξης στην εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως δανειακών τους υποχρεώσεων (ληξιπρόθεσμων ή μη). Υπάρχουν, όμως, και κινήσεις ανθρωπιάς που δεν πρόκειται να ανακοινωθούν. Όπως αυτή που έτυχε να μάθω και αφορά την πλήρη διαγραφή από τη Eurobank, στεγαστικού δανείου που είχε λάβει πέρυσι ο ένας από τους δύο ήρωες πιλότους του Canadair που θυσιάστηκαν στη μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο.

«Ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος, όταν η Ελλάδα και τα πιο όμορφα μέρη της έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Έχουμε δηλώσει παρόντες σε ό,τι χρειαστεί την επόμενη μέρα να προσφέρουμε στις πληγείσες περιοχές και κυρίως στους α ν θ ρ ώ π ο υ ς που ζουν ένα εφιάλτη», διαβάζω σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Union της Eurobank, το οποίο βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τους συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους στη Ρόδο και στην Κέρκυρα. Οι τελευταίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για το ανθρώπινο πρόσωπο που έχουν αθόρυβα επιδείξει τις τελευταίες δύσκολες μέρες στα νησιά και ιδιαίτερα στην Ρόδο όπου εκτός από τους εθελοντές-πυροσβέστες, άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν και να συνδράμουν πυρόπληκτους, με την προσφορά τους σε προμήθεια νερών, σάντουιτς και ρούχων. Επίσης με δική τους παρέμβαση σε ξενοδόχους παρασχέθηκαν δωρεάν δωμάτια για την διαμονή της εθελοντικής ομάδας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» που μετέβη στο νησί από την Αθήνα προς αρωγή των πληγέντων.

Πώς κινείται η κτηματαγορά στην Κρήτη

Όλα έχουν το ενδιαφέρον τους. Η στήλη έτυχε να πέσει πάνω σε άρθρο της επικεφαλής του Τμήματος Εκτιμήσεων & Μελετών του ομίλου Danos (an alliance member of BNP PARIBAS Real Estate) που αναφέρονταν στην κτηματαγορά της Κρήτης, η οποία, αντιμετώπισε μια περίοδο «παγώματος». Ωστόσο, και να μας…συμπαθά η καλή εταιρεία για την αναπαραγωγή, η αγορά επιστρέφει δυναμικά στους ρυθμούς των τελευταίων ετών, που θέλει αυξημένη τη ζήτηση των ακινήτων παρά την αύξηση των τιμών αυτών. Όπως αναφέρει, τόσο η πανδημία όσο και η σύγκρουση στην Ουκρανία, φρέναραν αρκετά τη παραγωγή αλλά και την εξαγωγή των οικοδομικών υλικών, κάτι το οποίο επέφερε σημαντική αύξηση στη τιμή τους. Η εν λόγω αύξηση έχει ως επακόλουθο την ανοδική πορεία στις τιμές της αγοράς των ακινήτων, και ιδιαίτερα των νεόδμητων. Έχει όμως η ανατίμηση αυτή επηρεάσει ουσιαστικά την κτηματαγορά της Κρήτης; Ειδικότερα στις δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητές της, το πλήθος των διαθέσιμων ακινήτων είναι σχετικά περιορισμένο.

Το προφίλ των ακινήτων

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα, έχει αφήσει την αγορά σχεδόν ανεπηρέαστη από το φαινόμενο της ανατίμησης του κόστους κατασκευής, που ίσως έχει πλήξει άλλες περιοχές της χώρας. Ακόμα πιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν οι κατοικίες και τα διαμερίσματα μικρού μεγέθους, καθώς το νησί της Κρήτης προσφέρει την επιλογή να αξιοποιηθούν αυτά είτε για βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε για μακροχρόνιες μισθώσεις σε φοιτητές. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και η ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα έχει παρουσιάσει άνοδο. Ειδικότερα, σημαντική θέση στις επιλογές των επενδυτών καταλαμβάνουν τα ακίνητα στις κεντρικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων της Κρήτης, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως εμπορικά καταστήματα είτε ως γραφεία. Για να καταλήξει η «ανάλυση» ότι η αυξημένη ανάγκη για κατοικίες κύριας χρήσης, η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό είναι αυτά που τροφοδοτούν τη δυναμική της αγοράς της Κρήτης.

Intracom – ΚΛΜ: «Πράσινο φως» για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση

Την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση (1 ευρώ είχε βγάλει η αποτίμηση) της εταιρίας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» προς τους μετόχους της εταιρίας «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους, αποφάσισε χτες, μεταξύ άλλων, το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ετσι, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για την ολοκλήρωση του deal που θα σημαίνει και την είσοδο της Intracom Properties στο ΧΑ. Πρόθεση του ομίλου, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό του, είναι η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Κ.Λ.Μ. και της θυγατρικής της Κ.Λ.Μ. ΑΤΕ σε συνέργεια με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της INTRACOM PROPERTIES.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Φιντάν: Διαφωνούμε με τις ΗΠΑ για το Ισραήλ, συνεργαζόμαστε σε θέματα που συμφωνούμε

23:44

Περισσότερα από 30.000 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα του Παναμά το 2024

23:36

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

23:28

Βρετανία: 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησαν από την Κύπρο για τη Γάζα

23:15

Wall Street: «Πάτησε» τις 5.300 μονάδες ο S&P 500 - Για πρώτη φορά στην ιστορία

23:04

Ανοδικά το πετρέλαιο με ώθηση από την κάμψη στα αποθέματα των ΗΠΑ

22:52

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης

22:42

Netflix: Διπλασιάστηκε σε τρεις μήνες ο αριθμός των συνδρομητών της υπηρεσίας με διαφημίσεις

22:28

Σε υψηλά 11 ετών το ασήμι μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό - Κέρδη 1,5% για τον χρυσό

22:18

Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας για την Παλαιστίνη στην Αθήνα - Τρεις προσαγωγές

22:13

Ideal: Επιστροφή κεφαλαίου 0,20 ευρώ/μετοχή

21:57

Ισραήλ: Ο ΥΠΑΜ αμφισβητεί τα μεταπολεμικά σχέδια του Νετανιάχου για τη Λωρίδα της Γάζας

21:50

Ελβετία: Πολλοί τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία - Συνελήφθη ο δράστης

21:33

Κασκάρι (Fed): Tα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν ψηλά για περισσότερο χρονικό διάστημα

21:24

Στις 27 Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

21:12

Μαρινάκης: Αυτές οι ευρωεκλογές είναι ένα σταυροδρόμι, μια εθνική κάλπη

21:07

Σδούκου: Απαραίτητη η δημόσια χρηματοδότηση για τις Υπεράκτιες ΑΠΕ

21:02

Έκτακτη προσγείωση για αεροσκάφος της Boeing με 468 επιβαίνοντες στην Ινδονησία

20:55

Νετανιάχου: Δεν υπάρχει «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα

20:44

Alpha Trust: Διανομή καθαρού μερίσματος 0,53 ευρώ/μετοχή αποφάσισε η ΓΣ

20:39

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο - «Φρικιαστική πράξη βίας»

20:28

Σε Λιτόχωρο και Κατερίνη την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

20:16

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, με 26,5% - Διπλάσια η διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ

20:13

Πούτιν: Καταγγέλλει το «ειδεχθές έγκλημα» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

20:08

Τι θέλει ένας Ρώσος στο Πεκίνο - Η ατζέντα Πούτιν και η αντίδραση των ΗΠΑ

20:05

ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση στην τράπεζα Raiffeisen για συναλλαγές της με τη Ρωσία

20:00

Έντεκα παραβάσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

19:58

Τσακλόγλου: Με τους υφιστάμενους κανόνες το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο

19:58

Σταϊκούρας: Έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

19:51

Μητσοτάκης στο ΤΕΕ: Δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα