BACKSTORY

Μουδιασμένο το Χρηματιστήριο για τα διεθνή - Η αναβίωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - Οι υποδομές και το Κρητικό deal

27-06-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μουδιασμένο το Χρηματιστήριο για τα διεθνή - Η αναβίωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας - Οι υποδομές και το Κρητικό deal

Μουδιασμένο το Χρηματιστήριο για τα διεθνή

Οι εξελίξεις στη Ρωσία δημιούργησαν ένα «συννεφάκι» στο Χ.Α. το οποίο δεν κατάφερε να ενσωματώσει χθες το αποτέλεσμα των εκλογών που διασφάλιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Kι ας προβλέπει η Moody's την έλευση αναβαθμίσεων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η σημαντική προηγούμενη άνοδος οδήγησε την αγορά να αναζητήσει μια αιτία για διόρθωση. Και την βρήκε στις διεθνείς εξελίξεις.

Μην ξεχνάμε πάντως πως στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται το α' εξάμηνο με ό,τι αυτό μπορεί να λέει για τα βιβλία των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. Να θυμίσουμε, δε, για όσους παρακολουθούν την ιστορικότητα του Χρηματιστηρίου, πως και το 2019 προ των εκλογών είχαμε ράλι και διόρθωση αμέσως μετά.

Η συνέλευση της Πειραιώς - δείκτης

Σήμερα η γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς θα διαφωτίσει για μια σειρά από πράγματα, όπως για παράδειγμα πως βλέπουν την περαιτέρω εξέλιξη σε κρίσιμα θέματα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αναβίωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, καθώς το ΥΠΟΙΚ επιστρέφει στα παλαιά πρότυπα του «Εθνικής Οικονομίας». Δηλαδή, παίρνει «πίσω» από το Ανάπτυξης τις επενδυτικές αρμοδιότητες. Πλαισιωμένος από τρία εξαιρετικά ικανά στελέχη, τους κ.κ. Παπαθανάση (αναπληρωτής), Πετραλιά και Θεοχάρη (υφυπουργοί), πρέπει πλέον να διαχειριστεί ένα πολύ σύνθετο και εκτενές έργο. Πάντως η αγορά, μάλλον με ανακούφιση βλέπει τη νέα αυτή δομή του υπουργείου. Με την ίδια ανακούφιση αντιμετωπίζουν το θέμα και στην Ευρώπη.

Και θερινές δημοπρασίες

Tα δύσκολα για τον Παναγιώτη Ψυχάρη, συνεχίζονται.

Εκτός από το σπίτι του στο Ψυχικό, το οποίο έχει προγραμματιστεί να μπει ξανά σε δημοπρασία στις 19 Ιουλίου, στην ίδια ημερομηνία θα βγει στον πλειστηριασμό και η κατοικία του ίδιου στην Αράχωβα.

Το τέλος των «ατομικών» ψηφιακών πορτοφολιών

Η μια μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες καταργούν τις εφαρμογές ψηφιακού πορτοφολιού που είχαν λανσάρει κατά το παρελθόν, προκειμένου οι πελάτες τους να πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητού. Η κατάργηση των ψηφιακών πορτοφολιών ήταν μια αναπόφευκτη εξέλιξη δεδομένου ότι υπάρχουν τα Google και Apple Pay όπου μπορεί κάποιος να «περάσει» όλες τις κάρτες του από όλες τις τράπεζες και να μην χρειάζεται κάθε φορά να ανοίγει και μια εφαρμογή. Φυσικά, οι τράπεζες συστήνουν τη χρήση των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Βέβαια, πολύ θα ήθελα να μάθω γιατί οι ελληνικές τράπεζες έφτιαξαν δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια και δαπάνησαν χρήματα στο παρελθόν ενώ είναι προφανές ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια της Google και Apple προϋπήρχαν.

Εκ Κύπρου market maker

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αλλά η εκ Κύπρου ορμώμενη χρηματιστηριακή εταιρία GREENPOST TRADING EUROPE LTD έγινε ειδικός διαπραγματευτής επί των μετοχών Alpha Bank, Jumbo, Eurobank, Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Πειραιώς. Ως γνωστόν, οι Ειδικοί Διαπραγματευτές έχουν την υποχρέωση να εισάγουν διαρκώς εντολές αγοράς και πώλησης, για ίδιο λογαριασμό, προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα σε μια συγκεκριμένη μετοχή. Και αναρωτιέμαι τι χρεία ειδικής διαπραγμάτευσης έχουν οι παραπάνω μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι εμπορεύσιμες στο ΧΑ για να αναλάβει η Greenpost να κάνει το market maker.

Σπάζει τον πάγο

Η Μυτιληναίος σπάει τον πάγο στην έκδοση εταιρικών ομολόγων στο ΧΑ και προχωρά σε ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ με διάθεση στο επενδυτικό κοινό. Και η ανακοίνωση ήλθε μια ημέρα αμέσως μετά τις εκλογές. Προφανώς, ποντάρει λόγω πολιτικής σταθερότητας και λόγω των δικών του οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και της πτώσης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, σε πολύ καλό επιτόκιο.

Εποχή Χρ. Σταϊκούρα στις υποδομές

Ο Χρ. Σταϊκούρας, πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, αναλαμβάνει πλέον ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αυτό των υποδομών και μεταφορών. Και τίθεται επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Έργα και διαγωνισμοί 14-15 δισ. ευρώ έχουν εκκινήσει, είναι σε εξέλιξη ή σε κάποια φάση, επιπλέον μεγάλα projects έρχονται σε όλους του τομείς (οδικά, σιδηρόδρομος, φράγματα, Μετρό κ.α.), μεγάλες Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ πρέπει να προχωρήσουν, θεσμικές κινήσεις απαιτούνται (από την αναζήτηση χιλιάδων εργατικών χεριών μέχρι τον σιδηρόδρομο), πλήθος εκκρεμοτήτων περιμένουν (μέχρι και σε αποκρατικοποιήσεις) και άλλα πολλά. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι αρκετά πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά. Αλλά, όποιος νομίζει ότι δεν χρειάζεται πολλή δουλειά, είναι γελασμένος. Αφήστε που ο ικανός υπουργός πρέπει να μάθει σχετικά γρήγορα και τις… ισορροπίες στον κλάδο, όπου «δεν παίζουν μικρά παιδιά», που λέει και μια ψυχή. Ιδίως αν μέσα στο θέρος θυμηθούν ότι πρέπει να «ξεπαγώσουν» και τα διόδια στις οδικές παραχωρήσεις.

Intrakat: Ενισχύει τη συμμετοχή της η Winex

Η πίστη που έχουν οι βασικοί μέτοχοι της Intrakat για την πορεία της εισηγμένης φαίνεται και στο… ταμπλό με τα ποσοστά. Τι εννοούμε; Η WINEX INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, ενίσχυσε την θέση της στην Intrakat μετά την απόκτηση μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής 3.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, συνολικής αξίας 6.450.000 ευρώ, ήτοι, στην τιμή των 2,15 ευρώ εκάστη. Το ποσοστό πλέον της Winex στην Intrakat διαμορφώνεται στο 36,65%. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την αισιοδοξία των βασικών μετόχων για τις προοπτικές της εταιρείας και τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης για την ανάπτυξή της. Και όπως έχουμε ξαναπεί, στόχος της διοίκησης είναι η Intrakat να καταστεί από τους ισχυρότερους ομίλους της χώρας και από τις μεγαλύτερους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αντιθέτως, άλλοι μέτοχοι από το παρελθόν έχουν… αποχωρήσει πλήρως.

Οι υποδομές και το Κρητικό deal

Η στήλη και γενικότερα το insider.gr δεν συνηθίζουν να «ευλογούν τα γένια τους». Πάντως, μιας και εντοπίσαμε την ανακοίνωση της Δομικής Κρήτης ότι είναι σε επαφή με τον Δημήτρη Κούτρα, σας θυμίζουμε ότι το προηγούμενο δίμηνο, από το Πάσχα μάλιστα, ήδη έχουμε αναφερθεί σε αυτό 2-3 φορές. Δεν τις λες και λίγες (τις φορές), για να μιλήσουμε μόνο για τα «φρέσκα κουλούρια» (όχι τα περσινά όταν αποκαλύπταμε τις τότε ζυμώσεις που απέτυχαν). Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πηγές του κλάδου έλεγαν ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει… στους δικηγόρους. Αλλά στήλη, ως… θεσμική που είναι, περιμένει πάντα τα επίσημα φιρμάνια, με την επισήμανση ότι αν κλείσει το deal, όπως σας έχουμε πει, μάλλον θα είναι σε πιο μαζεμένα βερσιόν από την παλιά. Τώρα, ως προς το γιατί μπορεί να γίνει η δουλειά, όπως είπαμε και την τελευταία φορά από τη στήλη κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος για όλους. Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Η Αττική Οδός και οι εγγυητικές συμμετοχής

Ο καθένας με τον καημό του. Ρωτούσε χτες παράγοντας της αγοράς την στήλη αν τώρα που έχουμε νέα κυβέρνηση θα… δοθούν κανονικά οι προσφορές για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού ή θα έχουμε πάλι αναβολή. Τι να του πούμε, ας ρωτήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Μια φορά, η στήλη έμαθε ότι κάποιοι όμιλοι ήδη έχουν προχωρήσει ενέργειες με την έκδοση εγγυητικών, αυτών της συμμετοχής εννοούμε. Αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε διαγωνισμό που πλησιάζει με την κάθε δημοπρατούσα αρχή να ορίζει ένα ποσό επί του συνολικού προϋπολογισμού. Αλλά εδώ δεν έχουμε προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:21

Παραδίδεται σε κυκλοφορία ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη της Σήραγγας Κατερίνης

14:10

ΥΠΕΣ: Ψευδές ότι το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου επεστράφη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

13:56

Ο Καβάφης «επιστρέφει» στην Αλεξάνδρεια: Το Ίδρυμα Ωνάση αποκατέστησε την Οικία Καβάφη

13:37

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

13:23

Ρωσία: Επτά νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μπέλγκοροντ από πλήγμα ουκρανικού πυραύλου

13:13

Το μεγαλύτερο έργο στη χώρα η γραμμή 4 του Μετρό

13:00

Τουρισμός: Ελλάδα ψηφίζουν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές - Οι θετικοί οιωνοί για τη σεζόν του 2024

12:54

Ουκρανία: Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου

12:50

Γκουτέρες: Εκ νέου έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

12:23

Ερντογάν στην «Καθημερινή»: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει τον διάλογο

12:11

Μητσοτάκης στη Millieyt: Είμαστε γείτονες και όχι εχθροί

11:59

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone

11:55

Γάζα: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Ράφα

11:39

Στην πρωτοποριακή αποστολή LISA της ESA για ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων συμμετέχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:29

Μπάιντεν: Εφικτή η κατάπαυση του πυρός αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους

11:21

Κικίλιας: Η μάχη χθες στην πυρκαγιά στη Ρόδο δείχνει το μοντέλο που θα πρέπει να κινηθούμε όλη την αντιπυρική περίοδο

11:13

Μητσοτάκης: Διαρκής και έμπρακτη η στήριξη μας στις μητέρες

11:06

Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιθουανία

10:59

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ επιδιώκουν τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία

10:47

Νότια Αφρική: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια 5 ημέρες μετά την κατάρρευση κτιρίου

10:40

To τουριστικό «θαύμα» της Αίγινας: Το 2023 προσέλκυσε 2, 3 εκατ. επισκέπτες

10:17

Χ.Α.: Στόχος η επιστροφή στα επίπεδα που ήταν πριν την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας το 2010

10:05

ΕΚΤ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

09:52

Σε εξέλιξη η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

09:33

Τα smartphones που «έσπασαν» τα ταμεία το α’ τρίμηνο του 2024

09:24

ΥΠΑΑΤ: Πληρωμές σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα έως το τέλος του 2024

09:09

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Στόχος να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο

09:01

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν drones των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

08:54

Φουντώνει η μάχη στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών - Οι βασικοί πρωταγωνιστές

08:29

Ενέργεια: 2η παγκοσμίως η Ελλάδα το 2023 σε «ηλιακό μερίδιο» στον ηλεκτρισμό