Moody's: Credit positive η νέα τετραετία Μητσοτάκη - Διασφάλιση της συνέχειας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Credit positive η νέα τετραετία Μητσοτάκη - Διασφάλιση της συνέχειας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές
Άκρως θετικά υποδέχονται οι οίκοι αξιολόγησης (Moody's - Standard & Poor's) το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως την ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί έρχεται πιο κοντά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, ακόμη και με έκτακτα rating actions. Στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά.

«Η επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι credit positive (πιστωτικά θετικό) κατά την άποψή μας, καθώς «ανοίγει το δρόμο» για μια ακόμη τετραετία υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», όπως αναφέρει o Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's και υπεύθυνος για την Ελλάδα, μετά την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της «υγιούς» κατάστασης του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και για μια αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση των τρεχουσών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών βελτιώνει τις προοπτικές για μια σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Βοηθούμενη από τις προοπτικές μιας σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, η Moody's προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στα τέλη του 2022.

Παρόλο που ο δείκτης χρέους της χώρας θα παραμείνει αρκετά υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, η επιβάρυνση του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμη, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων προς τους πιστωτές της Ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν προσφέρει οι πιστωτές της από το 2017.

Οι πληρωμές τόκων της χώρας ως ποσοστό των κρατικών εσόδων – ο προτιμώμενος δείκτης για τη μέτρηση της οικονομικής προσιτότητας του χρέους – είναι χαμηλές και θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή στις τακτικές εξόδους του ελληνικού δημοσίου προς τις αγορές.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στελέχη της Moody's πραγματοποίησαν, προ ολίγων ημερών, σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε ένα πολύ καλό κλίμα, καταγράφοντας και αναγνωρίζοντας τη σημαντική, περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. Κάπως έτσι, δε θα πρέπει να αποκλείονται τυχόν έκτακτες αναβαθμίσεις, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου για οικονομία - κλάδο.

«Σήμα» από Standard & Poor's - Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά βασικά στοιχεία στην επόμενη αξιολόγηση

Λίγο νωρίτερα, η Standard & Poor’s επισήμανε ότι εξαλείφονται οι κίνδυνοι πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στη χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επενδύσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία για την επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider