BACKSTORY

Η ασφαλιστική συνένωση - Τα Malls, τα ρεκόρ, η αναδιάρθρωση της Lamda και το ΧΑ - Το άνοιγμα ΟΤΕ

02-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ασφαλιστική συνένωση - Τα Malls, τα ρεκόρ, η αναδιάρθρωση της Lamda και το ΧΑ - Το άνοιγμα ΟΤΕ

Οι φόροι καλά κρατούν

Δεν ξέρω ποιος θα φορολογήσει περισσότερο ποιον. Πάντως, η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί business as usual και τα ραβασάκια του ελέγχου αναζητούνται στις θυρίδες των εργαζομένων. Ναι, έχετε μήνυμα παραμονές εκλογών, ελέγξτε την ηλεκτρονική σας θυρίδα.

Η επιλογή είναι δική σας... ή κάνετε συμπληρωματική δήλωση ή διεξάγεται έλεγχος!

Και να σας πω και πάλι καλά. Γιατί έτσι θα έπρεπε να είναι. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτελεσματικά μπορεί να γίνει με αύξηση της φορολογητέας ύλης ιδιαίτερα αυτής που διαφεύγει από τη φοροδιαφυγή.

Η συνένωση αποτελεί πια γεγονός

Εις σάρκα μια έσσονται και επισήμως Allianz Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Πίστη, τουλάχιστον νομικά.

Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η πραγματική συνένωση χρειάζεται τους χρόνους της ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το κομμάτι της κουλτούρας.

Η Allianz Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Πίστη, ανακοινώνουν τη δημιουργία μιας ενιαίας νομικής οντότητας. Οι δύο εταιρείες δημιουργούν από κοινού μια ενιαία διοικητική και οργανωτική δομή, επιχειρώντας μια δύσκολη ομογενοποίηση στην εμπορική τους δομή, στο δίκτυο, στα προϊόντα. Όπως λέει η ασφαλιστική αγορά, το σχήμα είναι τόσο μεγάλο και τόσο δυνατό που είναι «καταδικασμένο» να επιτύχει.

Πραγματική επιτήρηση

Από την ερχόμενη Τρίτη οι μετοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση θα διαπραγματεύονται λιγότερο. Αυτή είναι η απόφαση του Χρηματιστηρίου, η οποία δεν είναι και λάθος αφού με αυτόν τον τρόπο οι μετοχές θα επιτηρούνται ορθότερα.

Η διοίκηση του ΧΑΑ αποφάσισε ότι από την Τρίτη, μειώνονται σε 2 από 4 σήμερα, οι περίοδοι διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της κατηγορίας επιτήρησης. Μόνο λοιπόν για 4 λεπτά στη συνεδρίαση οι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ απλά η πίεση για επαναφορά στην κανονική αγορά θα γίνει δια του κινδύνου απαξίωσης.

Πόντιοι Πιλάτοι;

Από την άλλη πλευρά έχουμε την εξής φαρσοκωμωδία. Να υπάρχουν εταιρείες που επί χρόνια έχουν αρνητικά κεφάλαια και κανείς να μην ασχολείται σοβαρά. Τι εννοώ; Πολύ απλά υπάρχει ένας νόμος περί ανωνύμων εταιρειών ο 4548/2018 που προβλέπει σειρά μέτρων σε περίπτωση αρνητικών κεφαλαίων αλλά και προθεσμίες και ανάληψη ρόλου από τον ορκωτό. Άραγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του νόμου ή νίπτουν τας χείρας τους με το επιχείρημα ότι οι επενδυτές γνωρίζουν. Αν γνωρίζουν τότε δεν χρειάζεται και η επιτήρηση.

Πολιτικές και κανόνες κουρελόχαρτα

Το είδαμε και αυτό. O CEO εισηγμένης να αποφασίζει ποιος εργαζόμενος ή στέλεχος θα πάρει μετοχές και ποιος όχι. Και ρωτώ εγώ ο αφελής. Αυτές τις πολιτικές αποδοχών τι τις χρειαζόμαστε αφού έχουν γίνει κουρελόχαρτα; Τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης γιατί τους έχουμε; Για το θεαθήναι;

Lamda: Τα Malls, τα ρεκόρ, η αναδιάρθρωση και το ΧΑ

Το insider.gr σας έχει ενημερώσει πρόσφατα ότι στον όμιλο της Lamda κινούνται (και) στον τομέα των εμπορικών κέντρων με το «βλέμμα» στο Χρηματιστήριο και μάλιστα, ίσως συντομότερα απ’ ότι ανέμενε η αγορά. Αλλά αυτό θα φανεί. Σε σχέση με τις δραστηριότητες των εμπορικών κέντρων, ο όμιλος έχει ξεκινήσει τις κινήσεις για την ορθολογικότερη οργάνωση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών του με στόχο τη λειτουργία τους ως ενιαίο σύνολο για τη διαχείριση όλων των εμπορικών κέντρων που ανήκουν στην εισηγμένη, στο πλαίσιο υλοποίησης της ευρύτερης στρατηγικής του. Μάλιστα, χτες είχαμε και κάποιες σχετικές ανακοινώσεις στο ΧΑ. Επίσης χτες, ο κ. Γκορίτσας, μιλώντας σε αναλυτές, έκανε λόγο για επιδόσεις ρεκόρ όσον αφορά στα λειτουργικά αποτελέσματα των υφιστάμενων Malls αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο, διαφαίνεται ρεκόρ για το σύνολο του 2023 για τα EBITDA του κλάδου.

Τέλη 2023 οι «εμπορικές» υπογραφές στο Ελληνικό

Όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα Ελληνικού, προς το τέλος του 2023 θα αρχίσουν να υπογράφονται οι συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας για το Vouliagmenis Malls όπου έχουν γίνει προκαταρκτικές συμφωνίες (Heads of Terms) για το 53% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Στο 30% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το Riviera Galleria. Αναμφίβολα, ότι θα πάμε για τις οριστικές υπογραφές σχεδόν τρία χρόνια πριν τη λειτουργία συνιστά από μόνο του επιτυχία, ανέφερε ο κ. Γκορίτσας.

Έσοδα 750 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς

Μιας και σήμερα πιάσαμε τα περί Lamda, κρατήστε και κάτι ακόμα. Έως το τέλος του 2023 τα συνολικά κεφάλαια που θα έχει λάβει η εταιρεία από υπογεγραμμένες συμφωνίες με τρίτους (π.χ. joint venture με ΤΕΜΕΣ, Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο IRC κ.α.) και τα οικιστικά ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο θα αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 242 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ληφθεί.

Το buyback μετοχών της Ελλάκτωρ

Αρκετές εισηγμένες υλοποιούν πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ή έχουν στα θέματα των θερινών τακτικών Γ.Σ. την λήψη τέτοιων αποφάσεων. Για παράδειγμα, το «μάτι» της στήλης έπεσε στην Ελλάκτωρ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου θα προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση την έγκριση προγράμματος απόκτησης Ιδίων Μετοχών (βάσει νόμου έως το 10% του εκάστοτε καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, σε διάρκεια 24 μηνών) σε εύρος τιμών μεταξύ 0,3 και 3 ευρώ.

Ο «Ξιφίας» του real estate

Δεν γνωρίζω αν ξέρετε τι σχέση μπορεί να έχει ο… Ξιφίας με τα ακίνητα. Προφανώς δεν μιλάμε για το γνωστό μεγάλο μεταναστευτικό αρπακτικό ψάρι, του οποίου το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μακριά και επίπεδη επέκταση της άνω σιαγόνας, η οποία μοιάζει με ξίφος, που λέει και η wikipedia. Αναφερόμαστε στην εταιρεία real estate με μέλη (του Δ.Σ.) βασικούς μετόχους και μεγαλοστελέχη της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία ΞΙΦΙΑΣ REAL ESTATE φέρεται να συστάθηκε μόλις προ ημερών με μετοχικό κεφάλαιο 2 εκατ. ευρώ, το ήμισυ του οποίου (περίπου) αφορά σε εισφορά ακινήτου (στη Μονεμβασιά). Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλές ψαριές…

Το άνοιγμα ΟΤΕ σε σωστό timing

Ως την πλέον καταλληλότερη στιγμή χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς το άνοιγμα του OTE στον χώρο των ψηφιακών πληρωμών μέσω της Cosmote Payments. Πέρα από την μεγάλη εξοικονόμηση στις προμήθειες που έχει προσφέρει εσωτερικά στον Όμιλο από τα τερματικά που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο των καταστημάτων λιανικής (Γερμανός & Cosmote) έχει επιτύχει να συγκεντρώσει πολλούς χρήστες αναλογικά με τον χρόνο ζωής του. Όπως ανέφεραν πρόσφατα πηγές προσκείμενες στον όμιλο οι εγγεγραμμένοι χρήστες τείνουν ότι πλησιάζουν τις 130 χιλιάδες, αριθμός διόλου άσχημος ακόμα και υπό το πρίσμα ότι πολλοί εξ αυτών δεν είναι ιδιαιτέρως ενεργοί- δεν πραγματοποιούν δηλαδή πολλές συναλλαγές. Κι αυτό γιατί η συνθήκη αναμένεται να αλλάξει - να γίνουν δηλαδή πιο ενεργοί και μάλιστα σύντομα. Αν δε αναρωτιέστε πως θα γίνει αυτό, αφενός χάρη στις συνέργειες μεταξύ των θυγατρικών του ομίλου- δωρεάν data αν πληρώσεις λογαριασμό Cosmote με Payzy- κι αφετέρου χάρη στα νέα προγράμματα πιστότητας που θα ανακοινωθούν σύντομα σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου. Το στοίχημα που πέτυχε άλλωστε επιβεβαιώνεται, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, κι από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του εγχειρήματος είχε δελεαστική πρόταση και μάλλον θα μετακομίσει σύντομα αλλού. Α κι απο το γεγονός ότι οι Γερμανοί κοιτάζουν με ενδιαφέρον τις αποδόσεις και επιδόσεις του όλου εγχειρήματος, μπας κι έχει νόημα να εξάγουν την «καινοτομία» και στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις