BACKSTORY

Τα deals στις Κατασκευές φέρνουν επανατιμολόγηση - Τα πακέτα των θεσμικών - Προσκύνημα πολιτικών στην ευφυή γεωργία

24-01-2023 | 06:59
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα deals στις Κατασκευές φέρνουν επανατιμολόγηση - Τα πακέτα των θεσμικών - Προσκύνημα πολιτικών στην ευφυή γεωργία

Στατικά τα επιτόκια καταθέσεων

Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ο χρησμός της Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, οι εμπορικές τράπεζες στη χώρα μας δίνουν τις ανόδους στα επιτόκια καταθέσεων με το «σταγονόμετρο». Ελπίζουμε πως από το Φεβρουάριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα, γιατί -σε άλλη περίπτωση- μιλάμε στ' αλήθεια για αισχροκέρδεια.

Αγοράστε αμοιβαία

Και το καλύτερο απ' όλα, στις τράπεζες σου ζητούν ενημέρωση στοιχείων σε οποιαδήποτε περίπτωση επισκεφθείς κατάστημα και... αμέσως μετά ακολουθεί η πρόταση για αγορά αμοιβαίου.

Τραπεζική άνοδος στο ΧΑ

Kαι βέβαια με αυτά και με εκείνα τα κέρδη των τραπεζών ενισχύονται το ίδιο και οι τιμές τους στο Χρηματιστήριο που χτυπάνε ταβάνι.

Οι κατασκευές, τα deals και η «επανατιμολόγηση» στο ΧΑ

Αυτοί που παρακολουθούν τον κλάδο των υποδομών (και στο Χρηματιστήριο), στον οποίον βάλτε μέσα ως βασικούς τομείς τις κατασκευές αλλά και την ενέργεια, αφενός «βλέπουν» επιχειρηματικές προοπτικές από τα πολλά μεγάλα έργα αλλά και deals, αφετέρου κάνουν λόγο για άτυπο rerating. Και όταν 1-2 μετοχές του κλάδου «παίρνουν φωτιά», αρχίζουν και οι υπόλοιπες να φτιάνουν αποτιμήσεις. Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά δεν περνά απαρατήρητη η αντίδραση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ (χτες έχασε τα υψηλά), Μυτιληναίο (χτες πακέτα μετοχών, με σενάρια για Morgan Stanley), ακόμα και Intrakat ή ΑΒΑΞ που εσχάτως έχει αφυπνιστεί. Η στήλη θα σταθεί σε κάποια θέματα ακόμα.

Σημειώστε, όπως τουλάχιστον εκτιμούν κάποιοι, ότι τα deals που έχει «φωτογραφίσει» από καιρό η στήλη δεν έχουν ξεχαστεί από τους εμπλεκόμενους. Σε ποια πλευρά θα «κάτσει η μπίλια», θα φανεί προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον γίνει κάτι, θα «ταράξει τα νερά». Είτε πρόκειται για την πιο «βατή» εκδοχή, είτε για πιο «τραβηγμένη» ως προς τις διαδικασίες. Αφήστε, που μπορεί να υπάρχουν και άλλες κινήσεις. Για όλα υπάρχει η κατάλληλη τιμή. Όπως και οι σχετικές αποτιμήσεις στο ταμπλό. Κάποιες εισηγμένες έχουν υψηλότατη κεφαλαιοποίηση (π.χ. Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), σε άλλες έχει ενισχυθεί εσχάτως (π.χ. Ελλάκτωρ, με free float κάτω του 15%), σε άλλες εισηγμένες «χτίζεται» (π.χ. Intrakatκαι μέσω της ΑΜΚ), ενώ στην ΑΒΑΞ η σημαντική άνοδος των τελευταίων εβδομάδων έχει μεγαλώσει την αποτίμηση αλλά παραμένει σε απόσταση από άλλους (π.χ. κάτω από τα 140 εκατ. ευρώ). Απλώς τα αναφέρουμε.

Ο συνδικαλισμός στον τουρισμό

Ο συνδικαλισμός στο Βορρά οψέποτε συμβαίνει είναι σκληρός. Το γερμανικό συνδικάτο Verdi ανακοίνωσε 24ωρη απεργία στο αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου για την ερχόμενη Τετάρτη.

Το Verdi απαιτεί αύξηση μηνιαίου μισθού ύψους 500 ευρώ για το προσωπικό εδάφους και τους υπαλλήλους της εταιρείας, με τη συλλογική σύμβαση να ισχύει για 12 μήνες. Δεν θέλω να σκεφτώ ποιές θα είναι οι απαιτήσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις σε λίγο καιρό. Τουλάχιστον αντίστοιχες.

Την Παρασκευή κληρώνει για τα stress tests

Την Παρασκευή και επισήμως θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το βασικό και το δυσμενές σενάριο σε ότι αφορά τα stress tests σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έτσι και στη χώρα μας η οποία θα πρέπει να αναμένει μια σύντομη και όχι βαθιά ύφεση αλλά πιθανόν να πρέπει να αναμένει και πιέσεις στις τιμές των ακινήτων.

Τα πακέτα των θεσμικών

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι θεσμικοί για την αγορά και αν υπάρχουν μετοχές που δεν κινούνται παρότι έχουν επαρκή διασπορά και καλά μεγέθη μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι ίδιοι οι θεσμικοί. Θα μου πείτε, δεν τους δίνουν πακέτα κάποιοι επιχειρηματίες αλλά αναρωτιέμαι γιατί τότε να έχουμε τη σποτ αγορά. Οι κακές γλώσσες μιλούν πάντως για τις απαιτήσεις για τα περίφημα discounts που εγώ δεν τα πιστεύω και θεωρώ ότι όλοι οι διαχειριστές μα χαρά και ευχαρίστηση θα δέχονταν έναν εκτεταμένο έλεγχο του πόθεν έσχες τους.

Λαϊκό προσκύνημα στην ευφυή γεωργία

Ανοίγοντας χθες το email μου έπεσα σε ένα δελτίο τύπου μιας εταιρίας ονόματι Neuropublic που ασχολείται με την ευφυή γεωργία και η οποία έκανε μια εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου της κτιρίου στον Πειραιά με παρουσία από ό,τι είδα πολλών πολιτικών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εν είδη λαϊκού προσκυνήματος. Ομολογώ ότι την εταιρία δεν τη γνώριζα. Όταν είδα όμως τις οικονομικές της καταστάσεις, άρχισα να μπερδεύομαι με τις πωλήσεις προς συγγενείς εταιρίες που ήταν το 65% του τζίρου της το 2021. Και όσο να είναι, όλα αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον…

«Ζεσταίνεται» πάλι το σενάριο για τη θυγατρική περιβάλλοντος;

Αρχικά είχε ακουστεί ως ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί (ολόκληρη ή μέρος της) και η θυγατρική του τομέα περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, το σενάριο ξεχάστηκε. Κάποιες πλευρές το επαναφέρουν, ιδίως τώρα που ο κλάδος είναι «καυτός» και πολλά ακούγονται για συμφωνίες. Πάντως, προσθέστε και μία ακόμα παράμετρο. Ότι κάποιοι στιγμή στο μέλλον μπορεί να έχουμε πάλι διεργασίες στους διαγωνισμούς για τις μονάδες αποβλήτων. Και σε αυτούς, όπως από πέρυσι έχει αναδείξει το insider.gr, δεν «χωράνε» όλα τα σχήματα σε όλους τους διαγωνισμούς και για λόγους… ανταγωνισμού (και μετοχικής παρουσίας). Οπότε, κάποιοι ανακατεύουν όλα αυτά και τα «σερβίρουν» ξανά.

«Έσπασε» το πτωτικό σερί η Lamda

Μετά από μαζεμένες αρνητικές συνεδριάσεις και γενικότερα μια πτωτική συμπεριφορά από την αρχή του έτους, που οδήγησαν τη μετοχή από τα 5,9 -6 ευρώ προς τα 5,6 ευρώ, η μετοχή της Lamda Development έβγαλε αντίδραση. Συμπληρώνοντας δύο ανοδικές συνεδριάσεις, καταφέρνοντας να πλησιάσει τα επίπεδα από τα οποία είχε ξεκινήσει την πτώση. Στην αγορά το εντόπισαν και σας το μεταφέρουμε, με την επισήμανση ότι περιμένουν να δούνε πως θα αντιδράσει στο τυχόν «αντάμωμα» με τα προ ημερών επίπεδα που έχουν την τεχνική σημασία τους.

«Χέρι – χέρι» στο γκρουπ Viohalco

Το συνηθίζουνε τα χαρτιά του ομίλου Viohalco, συχνά πυκνά να κινούνται μαζί, σε άνοδο ή πτώση. Και χτες επανήλθαν. Τόσο η μητρική, όσο και οι «θυγατέρες» ElvalHalcor και Cenergy. Με τη Viohalco να ξαναπιάνει τα 4,3 ευρώ και τους traders να περιμένουν τη συνέχεια. Σε αυτήν και στις θυγατρικές.

ΤΑΙΠΕΔ: Ποιο (νέο) ακίνητο «βγάζει» προς αξιοποίηση στη Χαλκιδική

Μπορεί κάποια ακίνητα που επιχειρεί να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ να θεωρούνται ως πιο σημαντικά λόγω μεγέθους και πιθανών όρων χρήσεις (Μαρκόπουλο, Κτήμα Καραθώνα, Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, Ποσείδι, ιαματικές πηγές – κάμπινγκ κ.α.), πέραν αυτών στα οποία ήδη έχουν γίνει διαδικασίες (Γούρνες, Καμένα Βούρλα, Νέα Ηρακλείτσα, Κύθνος, Ταύρος κ.α.), ωστόσο, υπάρχουν και μικρότερα σε μέγεθος assets, η εκμετάλλευση των οποίων μπορεί να φέρει οφέλη (και) για την τοπική κοινωνία – οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο δημοσιοποίησε πρόσκληση υποβολής προσφοράς (έως τις 28 Μαρτίου) για την πώληση ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια του Δήμου Νέας Προποντίδας, στο Ν. Χαλκιδικής.

Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας εμβαδού άνω των 27 χιλ. τ.μ., που βρίσκεται στην θέση «Χρυσή Αμμουδιά» του αγροκτήματος Νέας Καλλικράτειας. Το ακίνητο έχει υφιστάμενα κτίρια, ήτοι μία αυθαίρετη μη μόνιμη κατασκευή, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και μέσα σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, σε περιοχή με προβλεπόμενες χρήσεις δευτερεύουσας κατοικίας. Το βασικό σενάριο ανάπτυξης προβλέπει χρήσεις Αναψυχής. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφορών ορίστηκε η 28η Μαρτίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store

19:21

Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

19:07

Χαρδαλιάς: Bάζουμε τέλος στα «φακελάκια» - Μόνο ψηφιακά τα αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης και η άρση παρακράτησης

18:55

Ν. Δένδιας: Ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας

18:52

Μάτι: Καταδίκη του τότε διοικητή του ΕΣΚΕ για ψευδή στοιχεία προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τα αίτια της τραγωδίας

18:48

ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να παράσχουν νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία

18:40

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο - Μείωση 5,7% από το 2023

18:31

Ο Αρμάνι δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO για τον οίκο του