Λαγκάρντ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός - Θα αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός - Θα αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια της ΕΚΤ
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για το 2023, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει με ταχύτητα τα επιτόκιά της για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ υψηλός, όπως διεμήνυσε για πολλοστή φορά η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», επανέλαβε σε ομιλία της την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters.

«Με άλλα λόγια, θα παραμείνουμε στην πορεία για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πληθωρισμός είναι μια πρόκληση του 2023 που την «αφορά περισσότερο», γι' αυτό η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «μια κρίσιμη καμπή» σε έναν «ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο» στον οποίο η Ευρώπη πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

«Ως οικονομία που είναι πολύ ανοιχτή στο εμπόριο και βαθιά ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, είμαστε ευάλωτοι σε γεωπολιτικούς αντίθετους ανέμους», σημείωσε και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι «ηγέτιδα, όχι απλώς οπαδός» ενώ «έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ford: Σχέδια για 3.200 περικοπές θέσεων εργασίας στην Ευρώπη

Χτίζουν θετικό σερί οι ευρωαγορές παρά το κλίμα αβεβαιότητας

«Μπλόκο» στα «παιχνίδια» των τραπεζών με crypto βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider